UNMIK da se izvini

0
857

Zatočenici “Žute kuće“ pronađeni u Prištini 2003. g

racak-srbi-km-novine

Savetodavna komisija za ljudska prava Ujedinjenih nacija na Kosovu preporučila je Unmiku da se javno izvini i prizna propust i da sprovede efikasnu istragu u vezi sa otmicom i verovatnim ubistvom Mladena Vasića, kao i sa otmicom i ubistvom Milete Đukića i Dragoljuba Slavkovića.

Osim toga i da od nadležnih na Kosovu traži da preduzmu sve moguće korake kako bi osigurali da počinioci budu privedni pravdi.

Reč je o trojici Srba iz Lipljana koji se spominju u izveštaju Unmika sačinjenom pre 11 godina da su kao zarobljenici viđeni na severu Albanije. Prema dokumentima u koje su „Vesti“ imale uvid, Unmikov izveštaj iz oktobra 2003. daje podatke u vezi sa sumnjom da je OVK upleten u krug trgovine ljudima između Kosova i Albanije radi prinudne prostitucije i trgovine ljudskim organima. A navodi se da su Vasić, Đukić i Slavković bili su među „zarobljenicima“.

Sva trojica u tom dokumentu označeni su u delu s naslovom „Žrtve“, a prema izjavi svedoka odvedeni su na sever Albanije.

Svedok je označen pod rednim brojem 7, a opisan kao „Albanac iz Crne Gore, niskorangirani vojnik OVK“. Istražiteljima Unmika on je rekao da je video Slavkovića, Vasića i Đukića u privatnom zatvoru u blizini mesta Tropoje krajem jula ili početkom avgusta 1999. godine.

Na srpskom gradskom groblju u Prištini. (Foto: KM Novine)
Iako je posvedočio da ih je video van Kosova, posmrtni ostaci trojice Srba pronađeni su na groblju u Prištini. Kako se navodi u spisima koje je Savetodavna komisija koristila pri davanju mišljenja, prema dokumentima Unmika i Euleksa posmrtni ostaci nekoliko neidentifikovanih osoba pronađeni su na groblju Dragodan u Prištini juna 2003. godine. Obdukcija je obavljena 4. decembra iste godine, a prema rečima patologa posmrtni ostaci su u velikoj meri bili nepotpuni i iz tog razloga uzrok smrti tri osobe nije mogao biti utvrđen.

Da Vas podsetimo:  Anatomija sloma

Posmtrni ostaci Dragoljuba Slavkovića, pronađeni 16. juna 1999. godine, identifikovani su 22. oktobra 2004. godine putem DNK analize, a 8. novembra iste godine predati njegovoj porodici.

Odšteta porodicama

Savetodavna komisija za ljudska prava Unmika pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima preporučuje i da se preduzmu koraci za isplatu naknade za moralnu štetu, i ostvarivanje potpunog i sveobuhvatnog programa reparacije. Takođe, preporučuje da Unmik preduzme korake u Ujedinjenim nacijama kao garanciju da se ista situacija neće ponoviti.

Identitet Milete Đukića utvrđivan je na tri „grupe posmrtnih ostataka“, a DNK analizama obavljenim 2008. – 2010. godine potvrđena je podudarnost sa uzorcima krvi članova porodice. Posmrtni ostaci su predati porodici 17. oktobra 2010. godine.

Prema podacima koje je Euleks uputio Komisiji, posmrtni ostaci Mladena Vasića sastoje se od „pet malih fragmenata“ i takođe su pronađeni na groblju Dragodan, juna 2003. godine. Aprila 2012. identifikovani su putem DNK analize. Međutim, u tekstu se navodi da je porodica odbila da preuzme posmrtne ostatke koji su potom predati Komisiji za nestala lica Vlade Srbije.

Zahtev za mišljenje Savetodavnoj komisiji za ljudska prava pri Unmiku, u svojstvu žalioca, uputili su otac Mladena Vasića, supruga Milete Đukića i supruga Dragoljuba Slavkovića. Oni su naveli da su sva trojica nestala 22. juna 1999. juna u oblasti Lipljana.

Poznat otmičar?

Komisija je od Unmika dobila istražne dokumente koje sadrže i spis „Koordinacionog centra SRJ i Srbije za KiM“, bez datuma, a u kome je naveden spisak osoba koje su navodno odgovorne za organizovanje i izvršavanje ubistva, otmica, uništavanje imovine i drugih krivičnih dela počinjenih protiv Srba.

U ovom dokumentu se navodi da je A. T, iz sela Donje Gradimlje u opštini Lipljan, „učestvovao u otmici M. V. i M. Đ. Izveštaj sadrži spisak 111 tajnih zatvora OVK, a navodi se da su oteti Srbi iz Lipljana, među kojima M. V, M. Đ. i ostali držani u zatvoru u „naselju Račak, u opštini Štimlje“.

– Nepoznate osobe presrele su Vasića i Đukića na putu između Rabovca i Lipljana i od tada se žalioci „nisu čuli sa njima“. Oni su prijavili otmicu Kforu i Unmiku, međutim „nisu dobili nikakv odgovor“, navedeno je u dokumentu. Supruga Dragoljuba Slavkovića, navela je da je on izašao s posla u 15 časova i krenuo u Lipljan do sestrine kuće da uzme svoje vozilo. Dva sata kasnije, izašao je iz sestrine kuće i od tada nije viđen živ. Ona je prijavila otmicu Kforu, Unmiku, „policiji“ i „svim ostalim organizacijama“, a navela i da porodica poznaje „ubice koje su počinile zločin“.

Istraga o ovim slučajevima pokretana je i 2007. godine, ali počinioci su i dalje nepoznati.

nestali

Oni nemaju kud… Porodice nestalih u Gračanici 2007., znali su ko je kriv! (Foto: KM Novine)

Vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime