UNS: Neprihvatljiv zahtev da novinari unapred šalju pitanja funkcionerima

0
713

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra neprihvatljivim postupak savetnice za medije zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića Maše Radulović koja je nakon jučerašnje konferencije za novinare poručila, kako je objavio N1, da će novinari ove televizije ubuduće morati da unapred šalju pitanja njoj lično „kao što to čine sve ostale kolege“.

Radulović nije odgovorila na imejl UNS-a u kojem su traženi odgovori na pitanja zašto i od kada mediji unapred treba da šalju pitanja za zamenika gradonačelnika Beograda.

UNS ističe da traženje da novinari unapred šalju pitanja znači ograničavanje prava i dužnosti novinara na postavljanje pitanja od interesa za javnost.

UNS podseća da nosioci javnih funkcija moraju uvek biti spremni da odgovore na pitanja novinara, a da na pitanja za koja ne znaju odgovor moraju dati objašnjenje zbog čega ih nemaju.

UNS poziva i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi da li je bilo upada u imejl prepisku direktora televizije N1 Jugoslava Ćosića sa novinarima te medijske kuće i ističe da po Kodeksu novinara Srbije novinari naloge primaju isključivo od svojih urednika.

Izvor: UNS.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime