UNS: Slučaj ubistva Milana Pantića preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal

1
59

Kako Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje, Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je slučaj ubistva Milana Pantića od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini.

Milan Pantić (foto: arhiva UNS-a)

Zbog indicija da iza ubistva Pantića stoji organizovana kriminalna grupa, veće efikasnosti istrage i neophodnosti uključivanja brojnih eksperata, novinarska zajednica je godinama tražila da se slučaj premesti u ovo tužilaštvo.

Na predlog UNS-a, Međunarodna federacija novinara (IFJ) je 3. juna usvojila rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi bili kažnjeni nalogodavci i ubice dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine.

„Kongres Međunarodne federacije novinara poziva da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se zbog pozadine slučaja angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića“, piše u rezoluciji.

Iz Komisije za istraživanje ubistava novinara rekli su u junu za UNS da smatraju da bi premeštanje slučaja u ovo tužilaštvo predupredilo opasnost da zastari nakon što najiskusniji istražitelji odu u penziju.

Inače, Pantić je pisao brojne istraživačke priče o lokalnim problemima. Istrajan u nameri da rasplete mrežu spornih privatizacija i sumnjivih transakcija, Pantić je informacije prikupljao od policije, tužilaštva, sindikata i rukovodstava firmi. Zbog toga se od početka za motivima ubistva traga u informacijama koje je objavljivao.

UNS je pre tri godine preneo tekstove koje je pisao ovaj jagodinski novinar.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, nekoliko koraka od svog stana. Vraćao se iz prodavnice, u ruci je držao kesu sa veknom hleba, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen.

1 KOMENTAR

  1. Покој души новинару Пантићу. Сигурно је једино да ће пред Богом одговарати и убојица и наручилац убиства. Овоземаљска правда тешко да ће их стићи….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime