Unutrašnja kontrola MUP-a prikrivala torturu uprkos dokazima koje je dao uzbunjivač

0
1391
Foto: printscreen (NSPM)

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova je pre tri godine, uprkos dokazima koje je dostavio uzbunjivač Duško Kovačević, a koji su optuživali tadašnjeg načelnika kriminalističke policije Novog Sada Slobodana Drmanca za policijsku torturu, stala u zaštitu Drmanca koji je sada opet osumnjičen za torturu, ovoga puta – kako mediji prenose – za premlaćivanje autističnog mladića na nedavnim protestima.

Advokati Pištaljke koji zastupaju uzbunjivača Kovačevića u postupku koji se po Zakonu o zaštiti uzbunjivača protiv MUP-a pred sudom vodi više od dve godine zbog odmazde koju uzbunjivač i njegova porodica trpe,  imali su uvid u izveštaj unutrašnje kontrole MUP-a koja je godinama ignorisala sve dokaze protiv Drmanca.

Unutrašnja kontrola tada nije utvrdila da je bilo šta iz prijave uzbunjivača Kovačevića tačno uprkos tome što postoji snimak na kome se jasno vidi kako policajci tuku uhapšenog čoveka koji vezan leži na podu.

Zbog tog snimka policijske brutalnosti koji je prema navodima uzbunjivača Kovačevića dostavljen tada i načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću, a na kom se vidi Drmanac kako šutira nogom u glavu bespomoćnog čoveka vezanog lisicama, uzbunjivaču Kovačeviću, kao i njegovoj porodici, bila je ugrožena bezbednost.

Tadašnji prvi čovek novosadske policije Milorad Šušnjić negirao je da mu je snimak dostavljen.

Međutim, ubrzo pošto je prijavio svog bivšeg šefa Slobodana Drmanca uzbunjivač Kovačević je premešten sa svog radnog mesta i poslat da obavlja administrativne poslove u neuslovnim prostorijama.

U tom istom izveštaju o preduzetim radnjama po prijavi Duška Kovačevića stajalo je i da je MUP i ranije proveravao ovaj slučaj i eventualnu odgovornost za prebijanje uhapšene osobe pošto je list „Kurir“ preneo izjavu advokata prebijene osobe. I ishod te istrage vođene po zahtevu advokata oštećenog bio je isti.

Da Vas podsetimo:  Sudski procesi koji su obeležili 2023.

Video-snimak na kom se vidi da Drmanac udara bespomoćnog čoveka koji sa lisicama na rukama leži na podu, uzbunjivač Kovačević je sa svojim zastupnicima, advokatima Pištaljke, predao Višem tužilaštvu u Novom Sadu.

Nedavno je i Vrhovni kasacioni sud poništio odluke nižih sudova koji su odbili da Duška Kovačevića zaštite kao uzbunjivača pozivajući se na proceduralne nedostatke.

Uzbunjivač Kovačević, koji kao inspektor radi više od 30 godina, do presude Vrhovnog kasacionog suda nije želeo da izlazi u javnost sa svojim saznanjima koja se odnose na nezakonitosti u novosadskoj policiji upravo iz bezbednosnih razloga.

Kovačević je bio sekretar džudo kluba „Bezbednost“ čiji je osnivač Ministarstvo unutrašnjih poslova i koji je smešten u prostorijama novosadske policije. Krajem septembra 2017. godine pregledanjem snimaka sa kamera u džudo sali, u cilju otkrivanja nestanka bokserskih rukavica, naišao je na snimak policijske torture.

Tadašnjem prvom čoveku novosadske policije Miloradu Šušnjiću je prijavio i da čelnici policije u Novom Sadu u kontinuitetu nezakonito angažuju policijske službenike koji postupaju bez kontrole i isključivo po njihovim usmenim naredbama. Osim toga, ukazao je i na to da su isti rukovodioci ucenjivali upravu džudo kluba i nezakonito tražili novac.

Informacije o kršenju zakona uzbunjivač Kovačević je pisanim putem dostavio i ministru Nebojši Stefanoviću. Pokrenuo je i postupak unutrašnjeg uzbunjivanja podnošenjem prijave licu ovlašćenom za prijem informacija u MUP-u.

Slobodan Drmanac, koji je nagrađivan kao uzoran policajac, u međuvremenu je, pre nešto više od godinu dana, a posle pokretanja postupka pred sudom po tužbi uzbunjivača Kovačevića, smenjen sa dužnosti bez obrazloženja.

Ekipa Pištaljke
Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime