Uoči 24. aprila

Podržimo neku od lista patriotske opozicije (2)

3
1240

zastava-srbije-srpska-zastava-serbian-flag-serbia-grb-trobojka-srbija-640x336Zavetnici su se tek formirali kao stranka, i već sam naveo da mislim da je šteta što ne idu u širu koaliciju na ove izbore, uz sve kvalitete koje imaju, posebno je važan taj, da se radi o pretežno omladini, u inače već starmaloj i (planski) demografski načetoj Srbiji, pa sama njihova pojava već u startu izaziva šire simpatije. Nakon izbora trebalo bi težiti što širem dogovoru programskom svih bitnijih sudeonika patriotske opozicije, gde Zavetnici svakako imaju svoje važno mesto. Ukoliko ne pređu cenzus sada, a bliži sam takvoj proceni kao verovatnijoj, ti glasovi će se preliti preko Dont sistema vodećoj stranci najviše, a to je SNS. Ukoliko pređu cenzus, to će biti podvig za divljenje, i izazvaće simpatije čitave patriotske opozicije u zemlji, uključujući i pisca ovih redova.

Srpski preporod je politička stranka koja ima stamenu glavu, odnosno lidera prof. Dr Slobodana Komazeca kao jednog od naših vodećih ekonomista i svakako čoveka koji je izuzetno razradio i prilagodio za naše prilike neokejnzijansku doktorinu sa socijalnim predznakom, što je koncepcija koja je bliska svim organizacijama patriotske opozicije. Međutim, Srpski preporod nema sa samostalnim izlaskom na izbore, i bez iole uočljive stranačke infrastrukture, praktično nikakvih realnih šansi da pređe cenzus u postojećim okolnostima, što je šteta za čitavu patriotsku opoziciju. Rodoljubivi su lepo osmislili koncepciju za manjinsku rusku listu, i verovatno je odluka Izborne komisije da im to ne prizna nepravedna i usmerena protiv patriotske opozicije u celini, pošto ova lista verovatno nema mogućnosti da samostalno pređe cenzus od 5 % a onako bi došla do jednog ili dva poslanika opoziciona i ušla u Narodnu skupštinu, ovako će i ti glasovi preko Dont biti rasuti. Sve ove liste imaju neke šanse možda u pokrajinskim izborima, i posebno u nekim slučajevima na lokalu da osvoje odbornička mesta. Zdrava Srbija ide na manjinsku listu i može doći do tog poslanika. Pitanje je da li lista Parović-Glišić uz svo uvažavanje prema njihovom srpstvu i kontinentalnoj geopolitici, zbog svog odnosa (pre svega Parovićevog) prema SNS i Vučiću se može tretirati i dalje kao opoziciona, mišljenja sam da može uslovno. U tom pravcu ona realno ne može da dođe do cenzusa na republičkim izborima 24 aprila, a da li će postići neki rezultat u pokrajini i na lokalu videćemo.

Da Vas podsetimo:  NE PRIČEŠĆUJTE NAS OTROVOM: JASENOVAČKE ŽRTVE I BORBA ZA ISTINU

Možda bi se moglo spomenuti da ostale izborne liste, koje programski ne pripadaju patriotskoj opoziciji, imaju veće ili manje šanse za izborni uspeh, a svakako su u povoljnijim okolnostima tretirani od režima i mekookupacionog aprata. To je stoga što oni ne predstavljaju alternativu postojećem stanju i da ih i strani faktor spomenuti ne tretira kao opasnost za kontinuitet sprovođenja pogubne postoktobarske esencije, kako je to naprotiv slučaj u odnosu prema raznovrsnoj, ali ipak programskom antipodu koju za njih sve predstavlja patriotska opozicija. Najekstremnija peta kolona oličena u koaliciji Tadić, Jovanović, Čanak je i najpovezanija koalicija, i služi kao primer da okupacioni aprat spaja i povezuje izdajnike, a uz pomoć širokog arsenala, uključujući i službe razdvaja i slama patriotsku opoziciju. U tom pravcu postoji mogućnost da ova lista pređe cenzus, jer se ipak radi o tri udružene organizacije.

Kada je u pitanju Pajtićev DS on će verovatno ući u Narodnu skupštinu, što se svakako odnosi i na SPS listu. Dosta je bilo, predstavlja prelaz između patriotske opozicije i ostalih stranaka i lista, zbog prilično korektnog ekonomskog programa Radulovića, koji ipak ima dodira sa neolibralizmom, a geopolitički ova organizacija nije dovoljno izjašnjena, ali je jasno da je bliža EU i čak atlantizmu, nego kontinentalnoj geopolitici. Lista SNS favorizovana na svaki način i naduvana, dakle precenjena, daleko bi lošije prošla da su iole regularniji demokratski uslovi naročito što se tiče medija, ali i šire. Ipak prognoziram da će dobiti manje birača nego prošli put, upravo za koliko će dve liste patriotske opozicije ući u parlament. Sa druge strane preko Dont preliće im se lavovski deo svih lista koje ne pređu cenzus, što će izrazito uvećati procenat mandata u narodnoj skupštini u odnosu na procenat birača koji će dobiti. (ovog drugog će sigurno biti znatno manje od 50 %, a verovatno i manje od 40 % dobijenih glasova izašlih birača, a usled velike izlaznosti mogla bi da se spusti i na nešto preko 30 % dobijenih glasova izašlih birača).

Da Vas podsetimo:  Dobro je što smo još nad ponorom

Ostalo je još samo da se izađe na izbore 24 aprila i tu je veoma važno da građani shvate da se samo izlaskom na izbore može nešto promeniti nabolje u sadašnjim okolnostima. Iskoristio bih priliku da ih pozovem da izađu na njih, bez obzira na sve navedene neregularnosti i podmetačine koje su kao nikada do sada srozale ugled samog pluralizma, a naročito blokada medija i napadi na patriotsku opoziciju.

Glasanjem za neku od lista patriotske opozicije pokazaće da se ne mire sa postojećim stanjem u zemlji, a glasanjem za neku od ovih lista (prognozirao sam dve) koje će verovatno ući u Narodnu skupštinu direktnije utiču na našu buduću borbu i u samom parlamentu. A dalja borba će se svakako voditi jer kada se završe izbori i medijska laža suočićemo se ponovo sa svim užasima postoktobarske koncepcije koja se već četiri godine sprovodi sa drugom oblandom, a istom suštinom. O tome govori zaduženost zemlje koja je od 2008, dakle od kada je formirana Cvetkovićeva vlada iznosila osam milijardi evra, a upravo tada dolazi do teoretskog i praktičnog kraha neoliberalizma u svetu. No kao je Cvetkovićeva vlada nastavila, kao i ove dve poslednje vlade (Dačićeva i Vučićeva) propalu neoliberalnu koncepciju, što je dovelo pored svih ostalih gubitaka da sada spoljni dug zemlje iznosi 27 milijardi evra. O tadašnjem statusu Kosova, posebno strateški važnog za ostapnak otadžbine severa i onog danas stanja, kao rezultat Tadićevih izdaja, Borkovih predaja, i Vučić-Dačićevog Briselskog sporazuma, dakle o fundamentalnoj i suštinskoj predaji, lako se možemo uveriti. O mnogo čemu drugom, o tome da nas je svake godine za oko 35 000 manje (toliko više umre građana Srbije nego što se rodi), a još više od toga ode u inostranstvo, a ovde se doseljava putem puzanja ka EU, migrantskog pritiska, ali i readmisije sve veći broj arapskih izbeglica sa Bliskog istoka i tzv. azilanata iz EU (uglavnom Roma i Albanaca, za neke se predpostavlja da nisu uopšte poreklom iz Srbije a biće ih sve više), da ne govorimo o prodaji preostalog zemljišta strancima od sledeće godine u skladu sa Euideologijom. Alternativa je tu, ona je pored nas, samo što zbog velikog spinovanja u javnosti i jedne vrste specijalnog rata koja se vodi, građani su (planski) zbunjeni, ali ogromna većina na svojoj koži oseti da je sistem loš i da ga treba menjati.

Da Vas podsetimo:  Većinski izborni sistem – pogrešan lek za političku korupciju

Zato podržimo patriotsku opoziciju, jednu od njenih lista. Ako me neko od Vas pita pak za koga ću sam glasati, to će biti lista broj 5 DSS, Dveri, koja daje suštinsku alternativu postojećem bespuću i afirmativan program i put za izbavljenje zemlje i naroda iz krize. Izlaskom na izbore i glasanjem za neku od lista patriotske opozicije daćemo u suštini alternativu postojećem stanju i pospešiti šanse za dalju borbu za optanak koja nam predstoji i nakon 24 aprila. Stoga ne prihvatajte spinovane sugestije koje dolaze samo ka delu patriotske javnosti i birača da se bojkotuju izbori, zna se ko je zadužen za te provokacije.

Stoga u ovako kratkom roku možemo da damo svoj maksimalan doprinost za neku nadu u boljitak, izađimo na izbore 24 aprila zbog naše i budućnosti naše dece, prava na opstanak države Srbije, svih njenih građana, ali i Srptva u celini, te podržimo neku od lista patriotske opozicije.

05_dragan-petrovic-200x200

Dr Dragan Petrović

3 KOMENTARA

  1. Narode pokradeni smo na delu izborna krađa i izborni inžinjering CIE i zapadnjaka kako da njihov pijun ostane na čelu Srbije i nastavi sa njenim uništenjem. Narod se protiv svoje volje gura u EU i NATO. Pa nije narod zaboravio malu Milicu Rakić i ostale nevino ubijene u bombardovanju od Vučićevih šefova amera i eu. Da je Ivica Dačić Srbin kao što nije okrenuo bi se Šešelju i ostalim rodoljubnim strankama a ne sudelovao u uništenju Srba i Srbije uz Vučka. Narodu je sve teže treba tražiti nove prevremene izbore uz puno veću kontrolu izbornih listića. Ne čitajte Kurir ni Pečat tamo objavljuju samo hrvatske i protusrpske komentare nek se stide njihovi administratori koji nemaju obraza.

  2. Srpski preporod i Zavetnici su najcistija snaga, ali i Dveri/DSS bi sigurno bili korak napred u odnosu na naprednjake. Ko kaze da nema za koga da se glasa? Narode, mars na – ne Drinu, ovog puta – mars na izbore!

  3. Zavetnici, cinimi se da su oni ti koji su nastavili onu pravu politiku koju je nekada zastupou DSS dok je na celu bio gospodin Kostunica. Zato svim srcem za njih.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime