Upadljivo ćutanje Zagorke Dolovac i Veselina Milića

1
1964
Foto: insajder.net

Ove nedelje od četiri pitanja dana koje je postavila redakcija Insajdera, odgovore smo dobili od dve nadležne institucije. Imajući u vidu sve ustaljeniju praksu nadležnih da ignorišu pitanja novinara i pre svega interes građana, reklo bi se da je ovo bila čak i „uspešna“ nedelja.

Ministarstvo pravde i Agenciju za borbu protiv korupcije pitali smo zašto nema novog zakona koji bi Agenciji za borbu protiv korupcije uvećao ovlašćenja, a koji je ministarka nekoliko puta najavljivala. Odgovor na ovo pitanje nije stigao iz Agencije za borbu protiv korupcije, ali jeste od Ministarstva pravde.

„Nacrt zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije je završen. Ministarstvo ukazuje da je taj Nacrt usaglašen s Agencijom za borbu protiv korupcije, kao i komentarima sa javne rasprave. U toku sledeće nedelje Nacrt će biti upućen Evropskoj komisiji na mišljenje“.

I dalje nejasno kako Poreska uprava sprečava utaju poreza firmi na Kosovu

Redakcija Insajdera je u više navrata upućivala Poreskoj upravi pitanja u vezi sa kontrolom firmi koje izbegavaju plaćanje poreza i dugova preregistracijom sedišta na teritoriju Kosova. U ovoj nedelji, posle više poslatih zahteva, dobili smo konkretnije ali i dalje nedovoljno precizne odgovore, dok je Ministarstvo finansija ignorisalo pitanja o ovoj temi.

Na pitanja o kontroli u otkrivanju i sprečavanju utaje poreza kroz preregistraciju firmi na područje Kosova i Metohije, Poreska uprava je odgovorila da su poslednjim izmenama Zakona o porezu i poreskoj administraciji koji se primenjuje od 28. aprila 2018. godine, rešili taj problem u saradnji sa Agencijom za privredne registre, uz preciziranje i dopunjavanje zakonske odredbe člana 29. Zakona.

„Jednom dnevno APR-u dostavljaju obaveštenje o otpočinjanju, odnosno okončanju poreske kontrole uključujući i radnje Poreske policije u cilju otkrivanja poreskih krivičnih dela. Na ovaj način je sprečena promena sedišta privrednog subjekta na teritoriju AP KiM, do datuma prijema obaveštenja o okončanju poreske kontrole, uključujući i radnje Poreske policije u cilju otkrivanja poreskih krivičnih dela“, stoji u odgovoru Poreske uprave koja nam je dostavila podatak i da firme na Kosovu za porez duguju oko 1,5 miliona vera.
Ćutanje nadležnih o sve češćim mafijaškim obračunima

Da Vas podsetimo:  Umro princ Filip, suprug engleske kraljice Elizabete

Ćute i nadležni po pitanju sve češćih mafijaških obračuna u prestonici, verovatno u nadi da će građani nemile scene što pre zaboraviti.

Tim povodom se ne oglašavaju ni načelnik beogradske policije Veselin Milić i republička tužiteljka Zagorka Dolovac.

Upravo zbog toga, naše poslednje Pitanje dana u protekloj nedelje bilo je zašto se nadležni ne obraćaju javnosti u vezi sa sve češćim kriminalnim ubistvima. Pitanja su bila upućena upravo njima.

Odgovor Milića i Dolovac, pogađate – nismo dobili.

Ministarstvo finansija ćuti o ignorisanju zakona o rokovima plaćanja javnih preduzeća

A ćuti i Ministarstvo finansija na pitanja o tome koliko se javnim preduzećim „gleda kroz prste“ po pitanju kašnjenja u plaćanjima svojih obaveza privatnom sektoru. Prema podacima Agencije za privredne registre, tokom 2017. , umesto zakonskog roka od 45 dana, javna preduzeća su svoja dugovanja izmirivala u proseku sa zakašnjenjem od čak četiri meseca, odnosno 134 dana.

Sve ovo predstavlja uporno kršenje zakona, koje nadležna institucija u ovom slučaju Ministarstvo finansija, po svemu sudeći ignoriše. Zbog svega ovoga, pitanje Insajdera koje smo uputili Ministarstvu finansija, bilo je:

•Da li je neko javno preduzeće ili odgovorno lice kažnjeno zbog nepoštovanja rokova plaćanja? Koja su to preduzeća? Ako nije kažnjen niko, zbog čega nije?

Odgovore, međutim, nismo dobili.

insajder.net

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime