Upis u privatne vrtiće: Grad promenio pravila igre, roditelji u problemu

0
1219

Kada je bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali 2015. najavio da će Grad subvencionisati upis mališana u privatne vrtiće jer u državnim nema mesta, brojni mediji su to sa pažnjom ispratili. Ovih dana, četiri godine kasnije, kada se ova vrsta pomoći roditeljima u Beogradu maltene ukida, mogu se na prste nabrojati mediji koji o tome pišu. Pitanja šta će se desiti sa subvencijama počela su da se javljaju tek početkom ove godine kada je postalo jasno da državni vrtići više ne daju odbijenice kao preduslov za upis dece u privatne vrtiće. Raskrikavanje je na odgovore sekretara Slavka Gaka čekalo oko mesec dana, a kada su konačno stigli postalo je jasno da novca za subvencionisanje novih upisa u privatne vrtiće – nema.

Kakva će biti dalja praksa Grada nije pitanje koje postavljaju samo roditelji – već i stotine privatnih vrtića koji su otvoreni u poslednjih nekoliko godina od kada je ova mera počela da funkcioniše. Podaci Grada Beograda kažu da je privatnih vrtića 2015. godine bilo oko 40, a da ih je danas čak 346! Bez sumnje je to bio vrlo unosan posao za njih, jer su roditelji plaćali punu cenu vrtića koja često iznosi i više od 20 hiljada dinara, a Grad je potom roditeljima refundirao 80 odsto troškova. Situacija da Grad neće dalje dotirati upis dece u meri u kojoj je to činio do sada, zapravo znači da će veliki broj privatnih vrtića morati da stavi katance na brave.

Ali da krenemo iz početka.

Prema informacijama gradskih čelnika, prošle godine počela je vanredna kontrola privatnih vrtića koji dobijaju dotacije od Grada. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu tvrdi da je uočio nepravilnosti u broju prijavljenih dolazaka dece sa refundiranim iznosima, kao i problem loše protivpožarne zaštite. Zbog toga od januara ove godine, kako kažu, odbijenice više ne izdaju državni vrtići, već Grad Beograd.

Naime, oformljena je Komisija koja na nivou Grada svakog 5. u mesecu razmatra zahteve roditelja da dobiju subvenciju za upis deteta u privatni vrtić. Međutim, prema informacijama koje smo dobili od Sekretarijata – u prva dva meseca ove godine nije izdata nijedna odbijenica što znači da nijedno dete nije upisano u privatni vrtić uz novčanu pomoć Grada Beograda.

Da Vas podsetimo:  Prst u oko Briselu: Kakvu poruku šalje Si posetom Vučiću i Orbanu

Na pitanja Raskrikavanja da li su zbog uočenih nepravilnosti podnete krivične prijave protiv odgovornih, kazali su nam da se „radi na prikupljanju dokaza kako bi institucije takve slučajeve dalje procesuirale”.

Pošto još uvek nije jasno ko je tu i za šta kriv, može se zaključiti da je Grad odlučio da preventivno deluje na upis dece u privatne vrtiće dok još uvek nije rešen problem mesta u državnim vrtićima.

Za sada građani dobijaju samo obećanja, pa i ono najnovije zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će do kraja ove godine Grad Beograd dobiti 11 novih vrtića.

Međutim, da nije problem samo u uočenim nepravilnostima jasno je i kada se pogleda budžet grada za ovu godinu. Naime, prema rečima sekretara Slavka Gaka u ovoj godini obezbeđena je refundacija za roditelje 17 hiljada mališana koji su već u sistemu subvencija.

„Sedamnaest hiljada dece redovno dobija refundaciju, a sedamnaest hiljada i prvo dete, svakako u momentu kada budemo imali novac na poziciji subvencije građana. Ne možemo da preuzmemo obavezu za nešto za šta u ovom momentu nemamo novac”, tačan je citat sekretara Slavka Gaka u intervjuu datom RTS-u.

Sekretar je tada izjavio da će se Grad za nove odbijenice voditi “isključivo time ukoliko se neko dete ispiše, ukoliko dolaznost u privatnim predškolskim ustanovama bude manja pa budemo imali finansijske kapacitete da odobrimo neke nove odbijenice”.

U odgovoru koji je na pitanja Raskrikavanja stigao iz sekretarijata navode da je 2015. bilo 40 privatnih vrtića sa manje od tri hiljade dece koja su upisana, a da sada postoji 346 ustanova u kojima se mogu ostvariti subvencije, sa 17 hiljada upisane dece. Navode da je januaru i februaru ove godine na ime subvencija isplaćeno 628,8 miliona dinara, kao i da je prošle godine Grad Beograd izdvojio više od 3,5 milijarde dinara u ove svrhe.

Da Vas podsetimo:  DANICA I MIRJANA SU NAJTRAŽENIJE RADNICE: Beru crveno zlato, a evo koliko novca zarade za 10 sati rada!

Sekretarijat navodi da svi ovi podaci govore da su izdavanja iz budžeta za subvencije ogromna, te da su podstakli nagli razvoj privatnog sektora u predškolstvu i da se novine u izdavanju odbijenica ne odnose na decu koja su već u sistemu subvencija, već na izdavanje novih odbijenica.

“U januaru i februaru nije izdata nijedna odbijenica a koliko će ih biti izdato u martu razmatraće Komisija 5. aprila budući da predškolske ustanove do 25. marta dostavljaju zahteve roditelja Sekretarijatu”, navodi se u odgovoru Sekretarijata.

Izostale i decembarske odbijenice?

U razgovoru sa vlasnicima i direktorima nekoliko privatnih vrtića, potvrđeno nam je da problem odbijenica nije novina od ove, već da je ceo sistem počeo da „štuca“ krajem prošle godine.

Iz vrtića “Flamingo” za Raskrikavanje navode da i je decembar prošle godine bio problematičan jer su samo prve nedelje davali odbijenice.

“Ceo decembar da su upisivali – nisu sigurno, jer smo mi konkretno imali decu koja nisu uspela da dobiju odbijenicu u decembru. Isto tako i za ceo januar i ceo februar… Za sada, roditelji koji su platili za decembar, januar i februar, niko im nije refundirao novac jer oni nisu zvanično u sistemu subvencija”, kažu iz ovog privatnog vrtića.

Kažu da je situacija takva da imaju decu na čekanju, a da su neki i krenuli, ali po punoj ceni, bez refundacije.

“Prosto, isteklo je porodiljsko bolovanje, mama mora da krene da radi ali nisu dobili odbijenicu…Nama roditelji koji su tražili, a pokušavali su na više opština da dobiju, nigde nisu uspeli. Državni vrtići su puni i tu već postoje liste čekanja još od maja prošle godine”, rekli su iz “Flaminga”.

Za situaciju u decembru čuli su i u vrtiću “Prozorčić”, dok iz vrtića “Kraljevstvo Narnija” koji je otvoren pre godinu dana, kažu da ova situacija traje tri meseca.

Da Vas podsetimo:  Trese se Srbija, rađaju se rudnici

“Ovog meseca imamo deset roditelja koji čekaju da dobiju odbijenice i ne znaju ni kada će dobiti. Oni sada pokušavaju u sred radne godine da menjaju pravila. Roditelji se sa punim pravom bune, jer na primer imamo roditelje koji imaju već jedno dete kod nas u vrtiću, a drugo ne mogu da upišu. Za prvo dete ima sredstava iz budžeta, a za drugo nema”, kažu iz ove ustanove.

U ovom vrtiću trenutno ima mesta za novu decu i smatraju da se ovakva odluka Sekretarijata kosi sa odlukom koju su doneli za ovu radnu godinu gde kažu da svako dete za koje nema mesta u državnom vrtiću, ima pravo na subvenciju grada.

“Najgore je što roditelji nisu bili spremni za ovakvu situaciju i napravili su im potpuni haos. Ovo je diskriminacija dece. Ako imate za njih 17 hiljada ne možete da nemate za ostalu decu. To što nemaju sredstava je njihova greška, jer kada su formirali budžet za ovu godinu nisu uradili dobar preračun i sada ispaštaju roditelji koji ne znaju šta će sa decom koja na primer imaju godinu dana i ranije nisu ni mogli da konkurišu jer im zakon nije dao”, rekli su iz vrtića “Kraljevstva Narnija”.

Problem je i taj što je odluka doneta naprasno, bez da su obavešteni roditelji, smatra urednica portala Bebac koji je pisao o ovoj temi Jasmina Mihnjak.

“Nisu ni razmatrali da li sada neko dete ima opciju, nema opciju, da li je to treće dete… Neorganizovani su u svemu tome i u svakoj njihovoj neorganizaciji ispaštaju roditelji. Ako je došlo do nekih zloupotreba, onda oni nisu dobru kotrolu sproveli. Oni treba na početku da kažu kakva su pravila, koliko vrtića i koliko dece će dobiti subvencije, pa spram toga da se vode, a da roditelji to mnogo ranije znaju. Ne mogu ovako da ostave roditelje pred svršen čin”, rekla je Mihnjak za Raskrikavanje.

Jelena Đorđević
Izvor: raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime