Uprkos lošim referencama Bauvezenu ponuđeno da gradi kovid bolnice

0
872
Izgradnja kovid bolnice na Batajničkom drumu u Zemunu, Foto: Ministarstvo odbrane

Ponude za hitan posao izgradnje dve kovid bolnice ukupne vrednosti 4,2 milijarde dinara, koji je zbog opravdane hitnosti dodeljen postupkom direktnog odabira, država je poslala na tri adrese od kojih je jedna bila ona firme „Bauvezen“, poznate po probijanju rokova na poslovima na kojima je angažovana.

„Bauvezen“ je i ranije dobijao državne poslove uprkos poreskom dugu, ali i činjenici da je bio na crnoj listi Ministarstva građevinarstva i da je jedini u zemlji imao negativnu referencu na Portalu javnih nabavki.

Rok za izgradnju bolnica u Kruševcu i Zemunu je kraj ove godine.

Vojnograđevinska ustanova „Beograd” (VGU), koja vodi projekat izgradnje bolnica, poslala je zahtev za dostavljanje ponuda na tri adrese, među kojima je i konzorcijum kojem pripada „Bauvezen“, u julu ove godine. Tendera za posao projektovanja i izgradnje bolnica nije bilo zbog hitnosti posla, pa je na osnovu zaključka Vlade Srbije VGU pokrenuo pregovarački postupak.

Koliko je bio hitan ceo postupak govori i podatak da je dodela posla vrednog više od četiri milijarde dinara u ove dve javne nabavke sprovedena za samo nedelju dana. Zaključak Vlade donet je 23. jula, istog dana Ministarstvo odbrane donelo je odluku, a Vojnograđevinska ustanova narednog dana pokrenula postupke javne nabavke. Pozivi potencijalnim učesnicima poslati su 24. jula, ponude učesnika pristigle 29. jula, a odluke o dodeli ugovora izvođačima radova donete već 30. odnosno 31. jula.

Epidemija kovida 19 zvanično je proglašena u Srbiji sredinom marta ove godine.

Osim konzorcijuma predvođenog „Bauvezenom“, poziv za učešće dobile su i firma „Put inženjering” iz Niša i grupa ponuđača okupljena oko firme „Termomont”, koja je u aprilu ove godine donirala rekonstrukciju i izgradnju kovid bolnice kapaciteta 60 postelja u krugu Vojnomedicinskog centra „Karaburma” u Beogradu.

Da Vas podsetimo:  Porodica ratnog veterana sa Kosmeta i dalje na ulici!

Osim njih, niko drugi nije imao priliku da se preporuči za posao izgradnje bolnica jer je pregovarački postupak vođen bez objavljivanja poziva.

U pregovaranju „Bauvezen“ je dao ponudu koja je bila veća i od procenjene cene javne nabavke, ponuda firme „Put inženjering“ je odbijena, pa je posao dobila grupa oko firme „Termomont” koja je prema informacijama iz medija kovid bolnicu na Karaburmi izgradila za mesec dana kao donaciju čija vrednost je procenjena na više od 37 miliona dinara.

U momentu kada dobija poziv za dostavljanje ponuda za hitnu izgradnju kovid bolnica, firmu „Bauvezen“ iz Lazarevca prati činjenica da je učestvovala na makar dva projekta kojima je rok za završetak odlagan na period od više godina – izgradnji autobuske stanice na Novom Beogradu i nedavno završenom projektu pasarele od Velikog stepeništa na Kalemegdanu do Savskog keja.

Pištaljka je već pisala da je još 2016. godine „Bauvezen“ izabran da radi na izgradnji nove autobuske stanice u bloku 42 na Novom Beogradu, preciznije – aneksa zgrade. Za četiri godine završetak radova na ovom objektu odlagan je više od deset puta. Poslednja izmena ugovora nalagala je da se objekat izgradi do 14. jula 2020. godine. Prema pisanju medija aneks je u međuvremenu završen, a gradske vlasti su najavile da će autobuska u bloku 42 biti završena do kraja 2020. godine.

Po istom principu kao u slučaju autobuske stanice i rok za završetak pasarele je odlagan. I to šest puta za tri godine. Po prvobitnom ugovoru prva faza pasarele je trebalo da bude završena za 270 dana, što je isticalo početkom 2018. godine. Druga faza je trebalo da bude gotova za još 150 dana. Pasarela je otvorena tek u maju ove godine. Osim prolongiranja roka, „Bauvezenu“ su u ovom slučaju odobrena i dodatna sredstva od 8,5 miliona dinara za nepredviđene radove.

Da Vas podsetimo:  Vlast po svaku cenu pokušava da kontroliše sudije i tužioce

I u slučaju aneksa autobuske stanice i u slučaju pasarele, „Bauvezen“ je uvek dobijao dozvolu naručioca za odlaganje roka zbog, kako se to navodi u zvaničnim dokumentima, „objektivnih razloga na koje nije mogao da utiče” (zbog kašnjenja građevinske dozvole ili raznih komunalnih priključaka).

Pištaljka je pisala i o brojnim drugim državnim projektima u kojima je učestvovala firma „Bauvezen”. Dobit ove firme, nakon oporezivanja, od 2015. godine do 2019. godine porasla je sa 9,6 miliona dinara na 119,5 miliona dinara. U međuvremenu je firma skinuta sa crne liste Ministarstva građevinarstva, a nema je ni na listi poreskih dužnika za 2019. godinu.

Vojnograđevinska ustanova „Beograd” ostala je nema na pitanje Pištaljke zbog čega su imajući u vidu negativnu reputaciju ove firme ipak odlučili da je pozovu da učestvuje u hitnoj javnoj nabavci. Do objave teksta nisu odgovorili na pitanja poslata mejlom.

Inače, javne nabavke izgradnje bolnica jedne su od najvećih koje se sprovode od 1. jula otkako je otpočeo sa radom novi portal javnih nabavki. Ugovorena vrednost radova za bolnicu u vojnom kompleksu Zemun ekonomija na Batajničkom drumu je 2,7 milijardi dinara, a bolnica će imati 18.000 kvadrata. Tako po računici ispada da će kvadrat bolnice, koja se gradi po principu „ključ u ruke” građane koštati oko 1.300 evra po kvadratu. Primera radi, troškovi za kovid bolnicu u okolini Moskve predviđeni su da budu između 5 i 7 milijardi rubalja (55-77 miliona evra). Ova bolnica sastoji se od 14 objekata čija je ukupna površina 81.300 kvadratnih metara. Dakle, kvadrat ruske bolnice bi trebalo da košta između 670 i 940 evra.

Ugovorena cena za izgradnju bolnice u vojnom kompleksu „Rasina“ u Kruševcu je 1,4 milijarde dinara.

Da Vas podsetimo:  Geodetski zavod ugovore o satelitskim snimcima proglasio tajnom da ih sakrije od Pištaljkinih novinara

Ugovori sa „Termomontom“ i njegovim partnerima na poslu firmama „Teming elektrotehnolodži“ i preduzetničkom radnjom „BP konsalting“ Saše Milosavljevića nisu dostupni javnosti. Na portalu javnih nabavki nisu objavljeni, a kako tendera nije bilo ne postoji ni konkursna dokumentacija u okviru koje uglavnom bude objavljen model ugovora.

Ono što je poznato je da je pobednička ponuda za bolnicu u Zemunu bila za samo 250.000 dinara jeftinija od procenjene vrednosti javne nabavke. Procenjena vrednost bila je 2.774.000.000 dinara, a ponuda 2.773.750.000 dinara što je na kraju bila i vrednost ugovora. Još manja razlika je u slučaju ugovora za bolnicu u Kruševcu – razlika između ponude i zaključenog ugovora bila je samo 5.000 dinara. Procenjena vrednost bila je 1.383.500.000 dinara, a pobednička ponuda 1.383.495.000 dinara. Kompanija „Bauvezen“ dala je ponudu koja je prevazišla procenjenu vrednost, pa nije ni ušla u razmatranje.

Pištaljka je po Zakonu o slobodnom prostupu informacijama od javnog značaja  tražila od VGU „Beograd” da nam dostave ugovore, ali odgovor nismo dobili do objave teksta.

Snežana Đurić
Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime