Urednik kragujevačkih novina o diskriminaciji novinara u Kragujevcu

0
708
Foto: printscreen (N1)

Kragujevačke novine dvostruko su diskriminisane, jer ne možemo da dobijemo sredstva iz gradskog budžeta, niti gradski funkcioneri žele da nam daju izjave, kaže za N1 glavni i odgovorni urednik tog nedeljnika Miroslav Jovanović. Zbog nedostatka finansijskih sredstava, Kragujevačke će ubuduće izlaziti na dve nedelje, a Jovanović strahuje da taj iznuđeni potez vodi ka gašenju novina.

Nedeljnik Kragujevačke novine, jedini štampani medij u Kragujevcu, bori se za opstanak. Prošlog četvrtka se prvi put nije pojavio na kioscima, dok je ovog, ipak, izašao.

“Nekako smo skrpili neki dinar da se pojavimo. Nama prošlog četvrtka nisu bili problem tekstovi, tekstova imamo, ali treba platiti štampariju. Dugovi rastu, moramo da budemo oprezni da ne zagazimo duboko, jer ne vidimo način da ta dugovanja pokrijemo”, rekao je Jovanović u Novom danu TV N1.

Kragujevačke novine su na početku rada, 2009. godine, imale dvadesetak zaposlenih, a danas ih ima tek nekoliko.

“Neke kolege iz te stare dobre ‘Svetlosti’ otišle su u penziju, neki su nažalost umrli, a od pre tri, četiri godine od kada su minimalne zarade i mesecima nema plate, kolege su morale da se snalaze i potražili su nove posle, vrlo malo njih u novinarskoj struci”, istakao je Jovanović.

Suština problema, prema njegovim rečima, je u tome što većina lokalnih medija nema stabilnih izvora finansiranja.

“Nema te gimnastike kojom bismo došli do računice da mogu da se samoizdržavaju. U ovim okolnostima društvenim, političkim, ekonomskim ostaju jedino prihodi od prodaje reklamnog prostora. Pošto mi važimo za novine koje ne idu vlasti niz dlaku, oglašivači se uzdržavaju da nam daju reklame, jer imali su loša iskustva da im sutra zakuca na vrata neka inspekcija. To neki ljudi nama otvoreno priznaju, nekada radije daju neki dinar, samo kažu: ‘Nemojte da nam objavite reklamu’”, naveo je Jovanović.

Da Vas podsetimo:  Novinar Vladimir Mitrić 17 godina ima policijsku zaštitu: Napadača srećem skoro svakoga dana

Istako je da je Kragujevac jedna od 13 lokalnih samouprava i jedini grad koji ne raspisuje konkurse za sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa.

“Sav novac koji ide iz gradskog budžeta za medije daje se protivzakonito, dirketnim subvencijama Radio-televiziji Kragujevac koja je u nelegalnom statusu jer posle poništene privatizacije i dalje joj je osnivač grad Kragujevac. Sav novac ide toj medijskoj kući, a to su desetine miliona godišnje”, istakao je urednik Kragujevačkih.

Jovanović je dodao da su Kragujevačke dvostruko diskriminisane, jer osim toga što ne dobijaju novac iz gradskog budžeta, ne dobijajnu ni izjave predstavnika gradskih vlasti.

“Naš gradonačelnik je poprilično neobrazovan čovek, vrlo netalentovan za politiku, vrlo inertan kao čovek. Plaši se pitanja koja bismo mu mi postavili. Kao dete kad ga prozove učiteljica, pa on muca. On da ne bi mucao, on nas otkači totalno. Nema komunikacije, a onda dolaze primedbe kako, eto, između ostalog, čujemo samo jednu stranu. Kako da čujemo kada ne žele da komuniciraju sa novinarima”, upitao je.

Dvonedeljno izlaženje Kragujevačkih je, prema njegovim rečima, loš i iznuđen potez koji vodi gašenju tih novina.

“Ja sam pesimista, ali voleo bih da se za godinu dana vidimo ovde, a da novina bude”, rekao je Jovanović.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime