Uroš Dugić – Želi da ulepša sliku Kragujevca

0
1060

uroš_košarkaKragujevčanin Uroš Dugić svoje puteve do uspeha vidi popločanim kragujevačkom kaldrmom. Svoj grad voli jer u njemu vidi mnogo prostora za napredak i uspeh pa će se, kako kaže, truditi da ostavi trajni pečat na arhitekturi Kragujevca i time doživi lični uspeh, ali i mnogo više od toga – da omogući svim sugrađanima da uživaju u plodovima njegovog rada.

Uroš je studirao unutrašnju arhitekturu na FILUM-u i trenutno radi u „Preduzeću za izgradnju grada“. Godinu dana bio je profesor stručnih predmeta u „Drugoj tehničkoj školi“, a s uspehom je uredio enterijere više stanova, kladionica i jednog kragujevačkog kafića koji je pre nekoliko dana primio prve goste. „Volim Kragujevac i srećan sam što se bavim poslom koji mi pruža priliku da ostavim svoj trag ovde, da učestvujem u kreiranju lepše slike grada. Zato nisam nikada ni razmišljao o tome da bih u nekom većem gradu, ili drugoj zemlji, lakše ostvario snove. Svoju struku uvek sam hteo da stavim na uživanje baš mojim Kragujevčanima“, kaže Uroš. Kaže da se ponosi što njegova porodica generacijama unazad živi u gradu koji je poznat jer je po mnogo čemu značajnom bio prvi. Misli da i danas Kragujevac ima sve potencijale da ponovo bude prestonica i mnogo neiskorišćenih mogućnosti da se razvija.

uroš_kafićUz arhitekturu, jedan od načina da se povežete s ljudima je i politika, smatra Uroš. „Ona zbližava ljude, razvija socijalnu inteligenciju, omogućava razvoj na profesionalnom planu, pruža mogućnost da se u svakom pogledu unapredi život pojedinca i zajednice u celini“, kaže Dugić koji je predsednik omladine Srpskog pokreta obnove i član Gradskog odbora. Na taj način je, kako kaže, okružen mladim, obrazovanim ljudima koji žele kvalitetno da se razvijaju u svakom pogledu. Ističe da se tako podstiče i društvena odgovornost, kao i zdrav takmičarski duh koji se može videti, na primer, kada mladi iz svih stranaka u gradu organizuju turnire u malom fudbalu gde se pre svega druže, pa tek onda takmiče.

Da Vas podsetimo:  Kad zamiriše burek Malog Neše!

Da mu takmičarski dug i pobedničke ambicije ne manjkaju za Uroša je saznanje koje ga prati od malena. Košarku je u kragujevačkim klubovima trenirao deset godina, a odnedavno je pronašao način da iskustva i ljubav prema ovom sportu prenese i na decu koja tek otkrivaju i uče kako da neguju svoje talente. Osnivač je i jedan od trenera Košarkaškog kluba “Pick and roll akademija“. Kaže da je to dobar način da se deci pruži zdrava alternativa, da se podstiče njihova želja ka napretku, uspesima, da se podstaknu i pomognu njihovi snovi o profesionalnim karijerama i da se, ako ništa drugo, makar odvoje od računara za koje su sve više vezana. Dugić je košarku, koja je bila njegov hobi, na ovaj način uzdigao na značajnije mesto u svojoj svakodnevnici i prija mu da svaki slobodan trenutak provede upravo na terenu.

Uroš živi aktivno, ne voli da sedi u kući. Po gradu ga, kako kaže „svuda ima“. Kad mu obaveze to dozvole, idealan slobodan dan je za njega onaj u kome sa društvom ispija kafe i gleda utakmice. Priznaje da je ranije mnogo kasnije dolazio kući iz grada, dok mu sada više odgovaraju večernji izlasci nego noćni klubovi.

Jovana Mladenovic

infokg.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime