Ursula fon der Lajen pada zbog milijardi EU plaćenih Fajzeru?

0
167

MIMO PROCEDURA SKLAPALA UGOVORE O VAKCINAMA VREDNE 71 MILIJARDU EVRA

Ilustracija Koreni.rs, Foto: Pixabay, Printscreen

* Švajcarski list Neue Zürcher Zeitung: Evropsko tužilaštvo na čelu sa Rumunkom Laurom Kodruca Keveši već nekoliko nedelja „vodi istragu protiv nepoznatih lica jer neko mora da odgovara za sulude krađe tokom takozvane pandemije“

* Pred odborom Evropskog parlamenta zbog netransparentnih ugovora već su sepojavili šefovi kompanija Moderna, Sanofi i Astrazeneca, a bos Pfizer Albert Burla je izbegao da dođe. Umesto sebe je poslao Dženin Smol čiji je nastup šokirao odbor jer jednostavno rekla da Pfizer nije sproveo nikakvo istraživanje da li vakcina BionTech sprečava zaražavanje trećih lica. Faktički je priznala da su vakcinisani vakcinom Pfizer i BionTech i dalje zarazni, što znači da su obe kompanije lagale

_________________________________________________________

Autor: Igor MALJCEV, pisac, novinar, esejista (Moskva)

POSTOJE i dobre vesti.

Upravo je Berliner Zeitung izašao sa naslovom: „Fon der Lajen nervozna: tužilac EU istražuje ugovor sa Pfizer“.

Ona je moja omiljena priča, jer je hitno evakuisana u Evropsku komisiju zato što joj u Nemačkoj, posle pljačke Ministarstva odbrane, više nije bilo mesta. Neću se zadržavati na detaljima, ali kada su nemački tužioci za tražili od te gospođe da imdostavi prepisku preko svoja četiri pametna telefona, ona je jednostavno rekla da ih je izgubila.

Sve četiri odjednom!

„Neustrašivi stručnjak za korupciju Laura Kodruca Keveši želi da otkrije ko je sve umešan u više desetina milijardi dolara vredne poslove EU sa farmaceutskim kompanijama. Ona je žena pred kojom evropski prevaranti treba da drhte“, objavio Der Spiegel

„Zato glavni evropski lovac na korupciju ima mnogo protivnika. A to su moćni protivnici čiji gnev je izazvala rumunska advokatica“, ukazao je štvajcarski list Neue Zürcher Zeitung.

Isti list primećuje da Evropsko tužilaštvo na čelu sa Keveši već nekoliko nedelja „vodi istragu protiv nepoznatih lica“.

I naglašava da neko mora da odgovara za „sulude krađe tokom takozvane pandemije“.

Rumunka Keveši, koja je krenula u rat protiv naizgled svemoćne fon der Lajen, više je nego zanimljiva ličnost.

Ima 49 godina. Izvela je pred sudove hiljade korumpiranih ministara, medijskih tajkuna, sudija, tužilaca, poslanika i biznismena. Čak 90 odsto njenih zahteva za hapšenja imalo je zasnovanost.

Evropska unija je pohvalila borbu Rumunije protiv korupcije pod Kevešijevom, a onda joj poverila da vodi Evropsko tužilaštvo.

Zato se sada FdL (popularna skraćenica za ime šefice Evropske komisije) već nervira, kao i poveliki broj drugih u EK i među evroposlanicima.

Ombudsman EU Emili O’Rajli je još pre godinu dana želela da zna šta je u ugovorima sa farmaceutskim kompanijama zaključenim tokom pandemije koronavirusa. A FdL opet „nije mogla“ da pronađe tekstualne poruke koje je povodom njih razmenjivala sa partnerima.

A previše intimno je razgovarala sa bosom kompanije Pfizer Albertom Burlom. I o količini i o cenama vakcina za celu Evropu. Bez suvišnih očiju i ušiju. Jedini ko je, najverovatnije, bio sa svim upoznat je Ursulin muž, koji – gle čuda! – radi u farmaceutskom biznisu.

Nemica je pri izdavanju dozvola za upotrebu 1,8 milijardi doza vakcina kršila procedure i zaobilazila kontrolne organe EU. Još je sebi dozvolila da odbije da im preda tražene dokumente.

„Visoki zvaničnici Evropske komisije veoma su nervozni zbog istrage koju vodi Keveši, tvrde obično veoma dobro obavešteni list Politico.

Naveo je da je fon der Lajen zaključila je ugovore vredne 71 milijardu evra sa Burlom.

Mnogi misle da će joj to omogućiti da se izvuče. Međutim, situacija u EU je takva da bi mnogi hteli da sruše Lajen.

Možda je i zato postavljena Rumunka Keveši.

Ne zna se kakve je saveze Keveši sklopila u Briselu. Međutim, njena istraga se vremenski poklopila sa saslušanjima prvih figura farmaceutske industrije u nadležnom odboru Evropskog parlamenta zbog netransparentnih ugovora.

Pred odborom su se već pojavili šefovi kompanija Moderna, Sanofi i Astrazeneca, a bos Pfizer Burla je izbegao da dođe.

Umesto sebe je poslao Dženin Smol čiji je nastup šokirao odbor jer je priznala da Pfizer nije sproveo nikakvo istraživanje da li vakcina BionTech sprečava zaražavanje trećih lica.

Faktički je priznala da su vakcinisani vakcinom Pfizer i BionTech i dalje zarazni, što znači da su obe kompanije lagale. A to je sve vratilo reflektore na sudbinu 71 milijarde evra o kojima je odlučivala gospođa fon der Lajen.

Ako mislite da `ugrađivanje` ne postoji u EU – varate se. Termin Kick back nastao je čim je profit kapitaliste počeo da zavisi od odluka državnih činovnika.

Imamo razloga da čekamo rezultate istrage tužioca Keveši.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime