Uskraćivanje informacija o koronavirusu proširilo paniku u Nišu

0
530
Foto: YouTube screenshot

Vlasti u Nišu, odlučivši da o koronavirusu ništa ne objavljuju, izazvale ne samo proteste novinara već i strah među građanima, koji su širili katastrofične priče. Apel novinara Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić ostao bez odgovora

„Tokom vanrednog stanja vanredno je veliki javni interes, i u ovoj situaciji nadležni su dužni da javnost redovno informišu, da bi se sprečilo širenje panike među ljudima“, kaže za Cenzolovku Gordana Bjeletić, urednica portala Južne vesti, komentarišući to što su vlasti u Nišu prestale da objavljuju informacije o širenju koronavirusa.

Ona objašnjava da je od početka epidemije u Srbiji, Klinički centar u Nišu dva puta dnevno izveštavao o broju i stanju obolelih. Međutim, od pre četiri dana na sajtu te zdravstvene ustanove više nema tih podataka, a novinari i novinarke nisu mogli da dobiju informacije ni od Instituta za javno zdravlje u Nišu, kao ni od gradonačelnika i komandanta Štaba za vanredne situacije Darka Bulatovića.

Južne vesti su u četvrtak, 19. marta, objavile da je jedan lekar Kliničkog centra u Nišu zaražen koronavirusom, te da je jedno odeljenje zatvoreno. Zvaničnu potvrdu od nadležnih nisu mogli da dobiju i sutradan su uputili apel predsedniku države i predsednici Vlade, na koji nisu dobili odgovor.

Podaci samo za privilegovane medije

Tek dan kasnije, epidemiolog Branislav Tiodorović iz Kriznog štaba za vanredne situacije Grada Niša, koji nije dao informacije niškim novinarima, rekao je u emisiji OKO, emitovanoj na Radio-televiziji Srbije, da je jedna doktorka niškog Kliničkog centra hospitalizovana zbog koronavirusa, a da su šestoro lekara i dve sestre u kućnoj izolaciji.

Gordana Bjeletić kaže da u ovoj situaciju nije važno kojem mediju se daju informacije, već je bitno da one budu saopštene blagovremeno i da budu dostupne svima.

Da Vas podsetimo:  Nedopustivo da političari svojim neodmerenim izjavama generišu nasilje nad novinarima

„Problem je nastao kada te podatke dva dana niko nije dobio, što je dovelo do širenja panike i ljudi su širili katastrofične priče“, upozorava urednica Južnih vesti i dodaje da nadležni zbog toga moraju da obaveštavaju Nišlije kakva je trenutna situacija u gradu.

Da zvaničnici vlasti prave razliku među medijima i da postoje privilegovane medijske kuće, potvrđuje Zorica Miladinović, dopisnica lista Danas iz Niša. U prilog tome govori i jučerašnje gostovanje gradonačelnika Niša na Televiziji Pink i epidemiologa Tiodorovića na RTS-u, dok za druge medije oni nisu bili dostupni.

„Ništa to nije novo, zvaničnici i na lokalu i na republičkom nivou imaju svoje medije i vrlo rado daju izjave za njih, odlaze na te privilegovane televizije. Međutim, posebno je opasno u ovakvoj, vanrednoj situaciji praviti selekciju među medijima, davati izjave jednima, prećutkivati stvari za druge, jer sada postoji pojačan interes javnosti da ima zvaničnu, pravovremenu i tačnu informaciju“, smatra Zorica Miladinović.

Informacije nedostupne u mnogim gradovima

Ona dodaje da je Niš postao „crna rupa“ kada je u pitanju dostupnost informacija, i dodaje da vlast i inače ima sklonost da ćuti o delikatnim temama, a sada je oprez uvećan, posebno jer postoji mogućnost da je situacija u vezi sa koronavirusom u Nišu pogoršana.

Gordana Bjeletić kaže da ne veruje da su se institucije zatvorile zato što nemaju ljude koji bi se bavili obaveštavanjem građana i medija, već da je problem nedostatak odgovornosti.

„Oni nemaju osećaj da je njihova obaveza da obaveste javnost. Mislim da nam nije cilj da dižemo paniku, ali jeste da ih podsećamo da je njihova obaveza da pravovremeno informišu građane“, zaključuje Gordan Bjeletić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaže za Cenzolovku da su prethodnih dana NUNS-u iz više lokalnih samouprava stizale pritužbe novinara i novinarki na nedostupnost informacija o situaciji u vezi sa koronavirusom. 

Da Vas podsetimo:  Novinarki Isidori Kovačević prete proterivanjem iz Šapca zbog komentara o načelniku policije koji sedi u prvom redu na mitingu SNS-a

Bodrožić je pozvao članove kriznih štabova da budu otvoreniji prema medijima i da ne prave podele među njima, te da daju veći prostor stručnjacima.

Ivana Predić
Izvor: Cenzolovka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime