Uskrs u Orahovcu, srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, u znaku radosti, ali i strepnje

0
56

Najveći hrišćanski praznik Uskrs u južnoj srpskoj pokrajini slavi se uz specifične tradicije koje opstaju vekovima. Uskrs proslavljamo, kao i svi pravoslavni hrišćani, u znaku radosti ali i strepnje pa i straha, kaže za Sputnjik Velinka Radovanović iz srpske enklave kod Orahovca

foto: Sputnjiku ustupio Vladimir Ćuk

Sunce budi svojim zracima kroz prozore usnule ukućane Velinke Lele Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji. Uskrs dolazi. Velika pre zore kreće da farba jaja za najveći hrišćanski praznik. Tehnika se zadržala od davnina….

Lela jaja farba posebnom spravicom koja se zove šaraljaljka koja liči na levak.

„Gore na vrh se sipa vosak od otopljene sveće i on polako ide ka užem delu i vi kao olovkom po jajetu pravite šare kakve hoćete. Inače, kod nas se jaja farbaju samo u crvenu boju, ko se drži tradicije,“ objašnjava Lela.

Prvo jaje koje našaramo zove se strašnik, dodaje ona, ili čuvarkuća a jaje od prošle godine nosimo u vinograde i tamo ga zakopavamo.

„Jaje inače počinjemo da farbamo od zadnje srede pred Uskrs. Na Veliki petak se obavezno posti a stariji ne piju čak ni vodu dok ne padne noć,“ priča Lela.

Deca za Uskrs oblače novu garderobu i posle pričešća sa korpicama kreću od kuće do kuće gde ih domaćini daruju jajima ili slatkišima.

„Majka na uskršnje jutro, dok deca spavaju svako od njih pomazi jajetom po licu kako bi bila zdrava cele godine. Uoči Uskrsa odlazimo u crkvu na bdenje gde se iznosi plaštenica Isusa Hrista, i često mnogo ljudi ostane skoro do zore da bdi u crkvi iščekujući Vaskrsenje,“ objašnjava Lela.

Naša domaćica objašnjava da se na dan Uskrsa pre nego se ode u crkvu postavi svečani ručak tako da ukućani čim dođu iz crkve mogu da sednu da ručaju.

Da Vas podsetimo:  Srpskoj deci u Glamoču oduzeto pravo da uče maternji jezik

„To je dan za nas poseban na Kosovu i Metohiji. Srećan što na je porodica na okupu živa i zdrava a pomalo i tužan jer smo na neki način ograničeni sa kretanjem. A ima uvek i pomalo negde duboko u nama i nekog straha…“ zaključuje Lela.

Orahovac je inače srpska enklava u Metohiji mešovitog sastava, u kome živi i dosta Albanaca. Srbi su se tokom rata povukli u jedan deo varošice i tu i danas žive.

https://www.in4s.net/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime