Ušli u klubove i pokupovali televizije: Oni su postali moćni zbog veza sa SNS

0
186

Aleksandar Vučić i drugi funkcioneri SNS često za probleme u državi optužuju “bivšu tajkunsku vlast”, a u njihovo vreme niz biznismena koji su članovi ili su bliski Srpskoj naprednoj stranci rapidno su uvećavali svoje bogatstvo. Množili su firme, sklapali milionske poslove sa državom i njenim kompanijama, ulaze u sportske klubove…

Foto:STARSPORT/Peđa Milosavljević/Srdjan Stevanovic/Starsport/Printscreen/YouTube/Danas Conference Center/Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

Dragoljub Zbiljić, vlasnik kompanije Maneks, a preko nje i kompanije “Energotehnika – Južna Bačka“, dao je svoj doprinos dolasku SNS na vlast. Iako je govorio da nije član stranke i da nema nikakve veze sa njom, kako je pisao BIRN, bio je garant kredita od blizu pola miliona evra, koji su naprednjaci u aprilu 2012. podigli kod Univerzal banke.

U vreme kada je Zbiljić pomogao SNS-u da uzme kredit, suočavao se sa dve istrage – u Novom Sadu zbog utaje poreza u vrednosti od 1,5 miliona evra i u Kragujevcu gde je optužen da je izdavao fiktivne račune jednoj kragujevačkoj firmi i pomogao joj da utaji porez. U međuvremenu, tužilaštvo u Novom Sadu je odustalo od optužnice…

Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

U to vreme bio je vlasnik “Maneksa”, a dve godine nakon promene vlasti ta njegova firma postaje većinski vlasnik “Južne Bačke”, koja prema pisanju BIRN-a, prihoduje desetine miliona evra godišnje i upošljava 300 radnika.

Kupovina te kompanije koja se bavi energetikom pokazala se kao odličan potez. Godinama unazad ta firma sklapa unosne poslove sa državom. Kako je pisao KRIK, samo od 2013. do 2016. ta firma prihodovala oko 110 miliona evra od javnih nabavki. Za veliki deo održavanja infrastrukture EPS-a bila je zadužena upravo “Južna Bačka”.

Najviše poslova za Zbiljeva kompanija sklapala je sa EPS-om, a samo od Zadova za izgradnju Novog Sada dopisli su posao vredan dve milijarde dinara. Samo ove godine ta firma dobila je poslvoe od JKP Novosadska toplana, Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, EPS-a, Elektromreža Srbije, “Voda Vojvodine”.

Da Vas podsetimo:  Kampanja u Srbiji: Kosovo donosi poene, EU je tema samo za "političke kamikaze"

Dobit “Južne Bačke” značajno je uvećana u poslednjih nekoliko godina. Uvidom u finansijske izveštaje vidi se da je ta kompanija 2018. zaradila oko 1,2 miliona evra, a da je u roku od tri godine njena dobit porasla za oko devet puta. Kako se može videti na sajtu APR-a, ona je prošle godine iznosila 10,2 miliona evra.

“Južna Bačka” je među prvima ušla u banjski biznis. Kako je otkrio KRIK, ta firma kupila je hotel „Fontana“ u Vrnjačkoj banji po ceni dvostruko manjoj od procenjene, a zatim je dobila državnu pomoć od 1,4 miliona evra za rekonstrukciju hotela. Sve to se dešavalo 2018. godine, nakon izmene uredbe.

Zbiljić je pre toga hotel prebacio na firmu „Vita asistent“, koja je i danas u vlasništvu poslanika SNS-a u Skupštini Vojvodine Milana Vlaisavljevića.

Ovaj biznismen nedavno je imenovan za predsednika Fudbalskog kluba Vojvodina, a ranije je bio na čelu istoimenog odbojkaškog kluba.

Ostoja Mijailović

O ovom biznismenu više se piše na sportskim stranama, budući da je predsednik Košarkaškog kluba Partizan. Ipak, reč je članu Srpske napredne stranke, a do 2015. bio je u Novoj Srbija Velimira Ilića.

„Jedini sam od četiri predsednika velikih klubova član SNS. Nikad to nisam krio i nemam problem s tim”, izjavio je on.

Mijailović je direktno ili posredno vlasnik ili suvlasnik bar četiri firme. U njegovom stopostotnom vlasništvu je kompanija Britiš motors. Pre dve godine bila je u fokusu medija jer je “lend rovere” te Mijailovićeve kompanije u netransparentnom postupku kupila beogradska vlast za potrebe Parking servisa i gradske Komunalne milicije. To je u delu javnosti protumačeno kao nameštanje posla firmi bliskoj SNS-u.

Vozila od iste kompanije nabavio je, doduše na tenderu, niški parking servis. Kupljena su dva automobila za oko 79.000 evra i to za potrebe sistema “Oko sokolovo”.

Da Vas podsetimo:  MIRKO GRAD ZAMENIO SELOM KOJE JE U TRCI ZA NAJLEPŠE NA SVETU: U njemu sad pravi zlatiborski sir na alpski način!

Ostoja Mijailović je većinski vlasnik kompanije “OM Automotive Project”, koja je registrovana za konsultantske aktivnosti za poslovanje, a preko te firme suvlasnik je i “OMR TTG Automotive Group”. Ta kompanija bavi se trgovinom automobilima i lakim motornim vozilima.

U februaru 2020. isti biznismen postao je suvlasnik i Globos osiguranja, a kasnije i jedini vlasnik te kuće. Kako je pisao BIRN, prema podacima Narodne banke Srbije, Globos je 2019. godinu završio sa svega 11 prodatih polisa osiguranja. Sličan je bio i januar 2020. tokom kog je prodato 12 polisa. Prema podacima Udruženja osiguravača Srbije do kojih je došao BIRN, za svega dva dana u septembru – 14. i 15. – Globos je prodao skoro 1.450 polisa.

Slaviša Kokeza

I on je član SNS, tokom čije vlasti je njegov biznis rapidno napredovao. Šira javnost prvi put je je čula za njega u julu 2008. godine kad se pojavio na konferenciji za medije Srpske radikalne stranke, sedeći pored Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Kokeza je, kako je rečeno, povređen na mitingu koji su radikali organizovali na Trgu Republike protestujući zbog hapšenje Radovana Karadžića.

Godinama je samo uvećavao bogatstvo, bio je na čelu Fudbalskog saveza Srbije, a ove godine je saslušavan u sklopu finansijske istrage protiv Veljka Belivuka. Nakon ostavke u FSS-u i tog saslušanja nestao je iz javnosti, a navodno i iz zemlje, a “Nova” je pisala da je protiv njega u toku predistražni postupak zbog sumnje u malverzacije sa FK Bežanija.

On je danas formalni vlasnik firme “Senior tim”, koja, sudeći po finansijskim izveštajima, poslednjih godina beleži gubitke. Ona se bavi trgovinom računarskom opremom i softverima, a za isto je registrovana i firma Prointer, koja se takođe vezuje za Kokezu. Ipak, kao njen vlasnik upisana je izvesna Ivana Rajić.

Slaviša Kokeza / Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Ove dve firme, kao i Eurosalon, koju je ranije kupio Kokeza (sada se vodi na Rajić), bile su registrovane na istoj adresi.

Da Vas podsetimo:  Srbija među zemljama sa najnižim platnim jazom prema polu u Evropi

Insajder je pisao da je Kokeza vlasnik kafića Contact na Novom Beogradu.

Srđan Milovanović

Za Srpsku naprednu stranku vezuje se i Srđan Milovanović, vlasnik TV Prva i B92. Iako je njegov brat Zvezdan funkcioner SNS, u izjavi za Danas 2018. rekao je da Vučića u životu nije upoznao, te da ga je možda viđao na prijemima.

Sa druge strane, Vučić je govorio da “Srkija Kopernikusa poznaje 25 godina”.

U žižu javnosti dospeo je prodajom kablovskog operatora Kopernikus Telekomu za čak 195 miliona evra. Spekulisalo se da iza ove prodaje zapravo stoji namera države da Milovanović kupi Prvu i B92 (O2). Te dve televizije i sajt plaćeni su oko 180 miliona evra.

On je za Danas izjavio da nije želeo da izađe iz posla sa kablovskim operaterom, ali da je bio prinuđen, jer je većinski vlasnik Kopernikusa – englesko-poljskim investicionim fondom Abris odlučio da proda svoj udeo. Njihova odluka da prodaju svoj deo, kako je tvrdio, obavezivala je i njega.

O Srđanu Milovanoviću pisalo se i u martu 2017, kada je javnost saznala da je na vlasnika TV Hepi Peconija pucano u hotelu Prag u Beogradu. “Vreme” je pisalo da je Hotel Prag jedan od objekata u vlasništvu Milovanovića. On je sedeo za stolom kada je Peconi upucan, a mediji su pisali da je razlog okupljanja društva upravo bila proslava koju je upriličio Srđan Milovanović zbog kupovine hotela „Prag“.

U intervjuu za Danas 2018. izjavio je da se bavi se privatnim biznisom 30 godina, te da ima više od 20 firmi u Srbiji koje se bave različitim poslovima – od građevine, preko energetike do proizvodnje.

Autor: Nataša Latković
Izvor: Nova

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime