Uspešan nastup u Bolonji

0
801

Ekipa Izdavačke kuće “Pčelica” upravo se vratila iz Bolonje gde je u društvu najznačajnijih izdavača iz celog sveta po drugi put samostalno nastupila na Međunarodnom sajmu knjiga za decu.

Bolonja-2

Sajam knjiga u Bolonji je isključivo poslovnog karaktera, posećuju ga, uz specijalne propusnice, izdavači, ilustratori, predstavnici autorskih agencija i štamparija. Izdavači predstavljaju svoj najnoviji program koji je pogodan za inostrano tržište i na unapred planiranim sastancima sklapaju se važni poslovni dogovori.

Čačanski izdavač se marljivo prirpemao za ovu značajnu manifestaciju, nova izdanja su kompletno prevedena na engleski jezik kako bi bila lakše dostupna za pregled potencijalnim kupcima autorskih prava. Katalog je pripremljen u štampanoj i elektronskoj formi, a sam štand je i na ovakvoj poslovnoj manifestaciji bio veoma zapažen, u već poznatom stilu “Pčelice”.

Direktor IK “Pčelica” Goran Marković usmerio je nastup “Pčelice” u dva pravca, prvi je predstavljanje novih, kao i postojećih izdanja, a drugi je praćenje produkcije drugih izdavača.

– Očigledno je da se kriza oseća i u oblasti izdavaštva za decu i ove godine u Bolonji je bilo manje izlagača, iako je to i dalje impresivna manifestacija koja se održava u četiri hale ogromnog sajamskog kompleksa. Velike izdavačke kuće, pre svih britanske i francuske, drže čvrsto svoje pozicije i proširuju ponudu, dok je uočeno slabije prisustvo najvećih ruskih i ukrajinskih izdavača zbog njihove složene političke situacije. Sada, u ovakvim okolnostima, pružena je odlična prilika mlađim izdavačima da predstave svoje izdavačke programe klijentima koji traže nova i povoljnija tržišta. Pčelica je već praktično u Bolonji ugovorila saradnju sa izdavačima iz Turske i Rumunije i Islanda, a sada se nastavljaju pregovori sa velikim brojem izdavača iz država nekadašnjeg Sovjetskog saveza, Mađarske, Italije, Indije, Sjedinjenih Američkih Država i dr. Naša redakcija imaće veoma složen zadatak, da pregovorima omogući ustupanje prava novim partnerima. Neka se ostvari samo i deo naših nadanja i mi ćemo biti zadovoljni, jer su ovo još uvek počeci “Pčelice” u oblasti prodaje i razmene autorskih prava – Marković nam prenosi utiske iz Bolonje.

Da Vas podsetimo:  Noć istraživača krajem novembra

Na Sajmu knjiga u Bolonji najveće interesovanje klijenti su pokazali za “Pčeličine” edicije “Priče iz šume”, “Kad su mali veliki”, “Moja prva saznanja”, a od pojedinačnih naslova redakcija je dobila je pozitivne povratne informacije za knjige “Ilustrovani rokenrol vodič” i “Knjiga koja se čita godinu dana”. Izdavači su takođe pokazali i interesovanje za interaktivne knjige za predškolce i novi serijal radnih svezaka “Dečja radionica”.

Po povratku iz Bolonje redakcija “Pčelice” polako se vraća svakodnevnim aktivnostima, a direktor Goran Marković je učestvovao i kao predstavnik Srbije u promotivnom spotu Bolonjskog sajma knjiga.

– Kontakt sa kolegama iz celog sveta je neprocenjiv. Toliko je raznovrsnih knjiga, sjajnih pisaca i ilustratora, a u knjigu za decu se i dalje puno ulaže jer je u tom uzrastu ne mogu zameniti i preuzeti neki novi mediji, niti bi to bilo dobro za dečji razvoj. Počasni gost Sajma je bila Hrvatska koja godinama ima kolektivni štand i pomaže svojim izdavačima literature za decu da se predstave na ovako značajnoj manifestaciji. Voleo bih kada bi i kod nas država više brinula o ovojj kulturnoj oblasti i njenim učesnicima. Posebno sam ponosan jer već u prvim godinama našeg pojavljivanja u Bolonji, “Pčelicu” vidim u zlatnoj sredini. I dalje mislim da postoji teret koji nosimo sa sobom zbog teških ratnih godina iza nas, što se odražava kroz osećaj da postoji rezervisanost pojedinih potencijalnih inostranih partnera koji bi radili na ovom tržištu koje godinama nije bilo sigurno, ali verujem da će se naš kvalitet pre ili kasnije pokazati. Sa naše strane potrebno je još mnogo “zujanja” i učenja. Na zaposlenima u “Pčelici” je da puno rade, nije lako pratiti “Pčelicu” na tom putu, ali u ovoj ekipi ostaju samo najbolji i najodgovorniji. To je standard koji “Pčelica” usvaja od onih koji su kvalitetni i koji traju u svetskom izdavaštvu – prenosi nam svoja očekivanja i optimizam glavni pčelarac ove vredne čačanske košnice .

Da Vas podsetimo:  Lebreht Gaspar,PISAC:Ogromnu većinu stanovnika Srbije truju anticivilizacijski koncepti (ne)kulture.

ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime