Ustavni sud pokazao da je u službi režima!

0
818

srpski sabor zavetnici

Srpski sabor Zavetnici najoštrije osuđuje odluku Ustavnog suda Republike Srbije da odbaci zahtev za ocenu ustavnosti antisrpskog Briselskog sporazuma. Smatramo da je tom odlukom Ustavni sud počinio neviđeni pravni apsurd u novijoj istoriji srpske pravne struke; radi očuvanja sopstvene funkcije sudije Ustavnog suda podlegle su pritisku izvršne vlasti i namerno prekršile Ustav sopstvene države.

Odlukom da je Briselski sporazum politički, a ne pravni akt, sudije Ustavnog suda su na krajnje perfidan i bezočan način izbegle svoju ustavnu dužnost da se u potpunosti izjasne o tako važnom nacionalnom i državnom pitanju , koje zbog svoje prirode i posledica koje sa sobom donosi, zahteva celovito i suštinsko odlučivanje, koje bi rezultiralo u meritornoj sudskoj odluci, a ne u goloj formalnoj odluci o nenadležnosti sudske grane vlasti.

Svaki akt koji sa sobom donosi pravne posledice u modernoj pravnoj državi smatra se za pravni , a ne goli politički akt. Raspuštanje legitimno izabranih sprskih lokalnih vlasti na KiM, oduzimanje statusa srpskim policajcima i sudijama na severu KiM, onemogućavanje Srbima sa KiM da dobiju lične isprave po zakonima Republike Srbije su samo neke od mnogih neustavnih posledica koje su srpske vlasti donele na osnovu nelegalnog Briselskog sporazuma, a koje direktno utiču na pravni položaj Srba sa KiM. Već sama ta činjenica je dovoljan razlog da se Briselski sporazum proglasi za štetan antiustavni i antidržavni sporazum, koji na najbrutalniji način urušava srpsku državnost i srpski teritorijalni integritet na području južne srpske pokrajine.

Ukoliko bi Briselski sporazum bio čisti politički akt to bi značilo da kao takav za Srbiju ne predstavlja pravno obavezujući dokument, čime otpada i potreba po njegovoj daljoj implementaciji. To bi isto značilo i obavezu državnih organa Republike Srbije da bez oklevanja ponište sve podzakonske akte kojima se na nelegalan i nelegitiman način krši srpski ustavni poredak na području KiM i hitno povrate potpuno pređašnje stanje i vrate u život sve srpske institucije na severu Kosova i Metohije . To je utoliko logičnije jer je pre samo nekoliko meseci sam Ustavni sud proglasio za neustavne Uredbe o priznavanju visokoškolskih diploma i administrativnom upravljanju prelaza, iz čega proizilazi logičan zaključak da je i sam Briselski sporazum suprotan srpskom Ustavu.

Da Vas podsetimo:  OVO JE NAJPOPULARNIJE SRPSKO SELO TOKOM POSTA: Ljudi dolaze sa svih strana da kupe ribu, najveća potražnja je za Nikoljdan, a evo i zašto!

Upravo zbog svega navedenog Ustavni sud trebao je da meritorno odluči o Briselskom sporazumu i da u svojoj odluci pojasni političku prirodu tog akta i proglasi ga za akt sa neustavnim posledicama, a ne da odbaci zahtev za ocenu ustavnosti i time omogući različita tumačenja takve odluke. Time je samo potvrdio da su sudije Ustavnog suda marionete u rukama izvršne vlasti, a ne nepristrasni i nezavisni pravni stručnjaci, čija jedina dužnost treba da bude odbrana Ustava Republike Srbije.

Informativna služba Srpskog sabora Zavetnici

(Za Korene priredio: Danijel Igrec)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime