Uštede preko leđa radnika neće proći

0
824

rite_gacko6_mojahercegovinaGACKO – Kao da su bili i očekivani, loši rezultati poslovanja termo i hidroelektrana u RS nisu pobudili veću pažnju javnosti.

Čak ni sumnje da su finansijski izvještaji za prvih devet mjeseci „frizirani“ i da su gubici znatno veći, nisu neuobičajene. Dvostruko knjigovodstvo je za javna preduzeća izgleda postala praksa koja se podrazumijeva.

Kako bi smanjili gubitke u elektro-sektoru menadžment ERS će, tvrde sindikati RiTE Gacko i Ugljevik, pribjeći smanjivanju plata zaposlenim radnicima.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima sindikalci tvrde da je na sastanku Uprave MH ERS sa premijerkom Željkom Cvijanović i resornim ministrom Petrom Đokićem dogovoreno da se što prije krene u potpisivanje kolektivnog ugovora, kojim bi se primanja radnika smanjila po više osnova.

Za narednu sedmicu je zakazana sjednica Kolegijuma direktora ERS na kojoj će se, tvrde iz sindikalnih organizacija termoelektrana, na dnevnom redu naći i smanjenje plata.

Sindikalci tvrde da se Uprava do sada oglušivala o apele da se zaustavi nekontrolisano zapošljavanje u elektro – sektor i naglašavaju da će se svim sredstvima boriti za očuvanje dostignutog nivoa plata.

Zajedničko saopštenje sindikata dvije termoelektrane prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Informacije sa sastanka Uprave MH ERS sa Predsjednicom Vlade RS i resornim ministrom kome su prisustvovali i direktori ZP u sastavu MH ERS izazvale su ogorčenje i revolt među radnicima u naša dva preduzeća.

Žalosna je i sramna i sama ideja da se na ovom sastanku raspravljalo o umanjenju primanja, odnosno plata i drugih naknada, radnicima zaposlenim u elektro-energetskom sektoru.

U prilog ovoj konstataciji ide i najava da će se na sjednici Kolegija Direktora ERS , koji je najavljen za sledeću sedmicu, na dnevnom redu naći i smanjenje plata zaposlenim u MH ERS.

Da Vas podsetimo:  Živ je Milo…

Kao legalno izabrani i legitimni predstavnici radnika, odgovorno tvrdimo da nećemo dozvoliti umanjenje dostignutog nivoa plata i drugih naknada radnicima koje predstavljamo i tvrdimo da je uštede moguće izvršiti na puno drugih načina.

Oni koji planiraju smanjenje bruto mase za primanja zaposlenim u MH ERS, oglušili su se do sada bezbroj puta na stavove Sindikata da se zaustavi nekontrolisano zapošljavanje ERS, koje je naročito izraženo u poslednjih par godina.

Slažemo se da je svakom potreban posao i tvrdimo da bi ERS mogao da zaposli još radnika na radna mjesta gdje nam nedostaje izvršilaca, pa tako i u dvije Termoelektrane, ali to za sobom automatski povlači i povećanje bruto mase sredstava za zarade a ne nikako smanjenje.

Upozoravamo uprave naših ZP i Upravu MH ERS kao i resorno ministarstvo i Vladu RS da odustanu od najave smanjenja ličnih primanja zaposlenim u ERS, jer kao odgovorni predstavnici tih radnika ovim putem Vas obavještavamo da ćemo se suprostaviti provođenju ove ideje, energično i na sve moguće načine u skladu sa zakonskom regulativom.

Smatramo da niko nema pravo da gazi prava naših radnika od kojih većina radi u teškim uslovima rada, u svim vremenskim prilikama i neprilikama, neki čak i životno ugroženi, radeći prekovremeno, noću, itd., proizvodeći i održavajući ovaj sistem, i na kraju krajeva i samu RS.

Nakon upoznavanja našeg članstva sa Vašim namjerama pozvaćemo sve Vas, od Uprava ZP do Predsjednice Vlade RS, da dođete među radnike , kojima su godinama ista primanja a troškovi života nekoliko puta veći, i da im objasnite kako to “domaćinski” želite da štedite i to isključivo preko njihovih leđa-leđa radnika.

Budite sigurni da će naši rudari i proizvođači, svi do jednoga, doći da Vas čuju.

Da Vas podsetimo:  SAMODESTRUKCIJA: Doprinos Srba izgrađivanju albanske nacije, države i naroda

SINDIKAT RiTE Gacko
Tepavčević Željko

SINDIKAT RiTE Ugljevik
Mićanović Zoran

Milanka Kovačević

Moja Hercegovina

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime