Usvojen budžet Niša za 2020, jedni kažu razvojni, drugi da je nerealan

0
932
Foto: pixabay.com

Uravnotežen ili fantastičan, takav je budžet Niša za 2020. godinu, zavisno koga pitate – vlast ili opoziciju. Dok gradonačelnik Darko Bulatović tvrdi da je projektovanih 11,2 milijarde dinara realan budžet bez zaduživanja koji donosi razvoj Grada, opozicionari odgovaraju da premašuje realnost za bar 3 milijarde.

Najvažniji finansijski i politički dokument, kako ga nazivaju odbornici, stigao je pred niški parlament.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke i bivši gradonačelnik 2012-2016. Zoran Perišić kaže da je Niš konačno dobio uravnotežen budžet.

Trebalo je 8 godina da dočekamo budžet kojem je uravnotežena dohodovna i rashodovna strana – navodi Perišić.

Kako objašnjava Perišić prihodi su veći zbog poreza za zarade i zbog poreza na imovinu.

Plaćaju se naknade za građevinsko zemljište, naknade za imovinu, sve ono što je u sistemu, a ranije je funkcionisalo – ko hoće. Ozbiljna država ne funkcioniše po sistemu – ko hoće – naglašava Perišić.

Gradonačelnik Niša istakao je da činjenice do nekih ne dopiru – da su finansije stabilne, da nema dugova, a da su prihodi bili 2005.godine – 5 milijardi, 2016. – 6,2 milijarde, a 2019. – 8,8 milijarde dinara.


Opozicija protiv – tvrde da je budžet halucinacija

Raspravu o budžetu bojkotovali su odbornici Demokratske stranke i Niške inicijative, a i jedni i drugi su kao prvu zamerku istakli nedostatak javne rasprave.

Šef odborničke grupe NI Srđan Nonić kritikovao je opredeljenih 80 miliona za finansiranje medija i podsetio da privatni mediji ne mogu da rade šta hoće, već da moraju da poštuju zakon i omoguće svima pristup medijima i da objektivno izveštavaju.

S obzirom da je izvršenje za 9 meseci bilo 56%, linearno gledajući biće 8,2 milijarde izvršenje do kraja godine. Neka bude i 8,5. Što znači da do 11,2 milijarde koliko su projektovali imaju 2,7 milijardi koji su potpuna halucinacija – rekao je Nonić.

Da Vas podsetimo:  Srbija uplaćuje Er Srbiji 15,47 miliona evra kroz nove dokapitalizacije

Šef niških demokrata Miodrag Stanković kaže da predloženi budžet nije razvojni, ovo je izborni budžet.

Porez na imovinu je planiran na milijardu i 550 miliona, a realizacija za prvih devet meseci je bila 869 miliona. Ova visoka projekcija govori da vlast planira dodatno da oporezuje građane, sto bi se moglo nazvati “deri kožu narodu”. Primanja od prodaje zemljišta planiraju se na 318 miliona dinara. Realizacija za prvih devet meseci 23 miliona. Koje je to zemljište izuzeto da bi moglo da se proda? – pita Stanković.

Prihodi od poreza na zarade u 2020. godini se planiraju na 4,732 milijardi, a Stanković ocenjuje da je to nerealano zato što je porez na zarade za prvih devet meseci 2019. godine bio 2 milijarde i 880 miliona.

Dragoslav Ćirković iz grupe “Niš, moj grad” naveo je da rupu između 8 i 11 milijardi SNS kreatori i realizatori budžeta nikada nisu savladali. Njegov kolega iz odborničke grupe Branislav Jovanović vratio se u skupštinske klupe.

Jovanović je rekao da bi za prvih godinu dana kada bi došao na vlast napravio preokret i uštedeo milijardu dinara.

To vam garantujem svojom imovinom, svojim stanom, svojom garažom i svojim vozilom – kaže Jovanović.

Najviše je kritikovao izgradnju grada i realizaciju koju ima Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, za koji kaže da je 19%, dok gradonačelnik tvrdi da je blizu 60%.

Većinom glasova predlog budžeta je usvojen.

M. Z.
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime