Uvedene olakšice za zapošljavanje stranaca u Austriji

0
129

Reforma takozvane “crveno-belo-crvene karte”, koja je stupila na snagu, olakšava pristup stranoj radnoj snazi tržištu rada Austrije.

Image by andreas N from Pixabay

Mnoga preduzeća u Austriji imaju problema da nađu kvalifikovanu radnu snagu. Zbog toga je još u julu vlada odlučila da sprovede reformu “crveno-belo-crvene karte”, prenosi portal 021.

Cilj vlade je da olakša pristup kvalifikovanoj radnoj snazi i učini efikasnijim proces podnošenja zahteva za dobijanje dozvola.

Reforma je uzela u obzir mnoge zahteve preduzetnika, kao i radne snage, između ostalog, ubrzanje postupka rešavanja zahteva za dobijanja “crveno-belo-crvene karte”.

Od sada je put do te karte olakšan i za osobe, koje su tokom radnog veka menjale profesiju ili su se bavili nečim drugim od onog što su učili. Poseban fokus je na stručnoj radnoj snazi za privremene projekte na tržištu rada.

Posebno u turizmu, nezi i zdravstvu nedostaje radna snaga, pa reforma sada omogućava manje birokratski put do dobijanja dozvola. Takođe se za projekte mogu ubuduće dovoditi strani radnici na do šest meseci, a za to im je potrebna samo viza i dozvola za rad bez sveobuhvatnog postupka.

Posebno od ove novine profitiraće radna snaga iz IT sektora. Naknadno oni mogu zatražiti i “crveno-belo-crvenu kartu”, koja im obezbeđuje duži boravak i pravo rada.

Sada preduzeća mogu bez većih birokratskih procesa zatražiti “crveno-belo-crvenu kartu” za radnu snagu koju dovode iz inostranstva.

Sezonski radnici koji su već tri godine radili u Austriji imaju od sada mogućnost da dobiju “crveno-belo-crvenu kartu”.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime