Uvod u haos

5
2182

Šta povezuje dva atentata koja su potresla Srbiju

Marko Nicović, ekspert za bezbednost, kaže da je sličnost između okolnosti ubistva Đinđića i Ivanovića prilična. Ko što je Đinđić bio u Beogradu, tako je Ivanović, kako kaže, bio jedan od markatnijih srpskih lidera na Kosmetu.

© AFP 2018/ Armend NIMANI

Oliver Ivanović, lider SDP-a sa Kosova i Metohije, ubijen je mučki sa leđa u momentu dok je izlazio iz svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Zoran Đinđić lider DS-a i premijer Srbije, pre petnaest godina ubijen je na sličan način u Beogradu. Moglo bi se reći da je atmosfera koja je prethodila i jednom i drugom ubistvu identična.

Godine 2003. kada je ubijen Đinđić Srbija je bila pod pritiskom Haškog suda, ali i u mreži kriminalnih struktura koje se tada vladale Srbijom, a bile su suviše jake da bi se sa njima izborio jedan čovek. Nikada nećemo saznati do kraja da li je i jedan od razloga ubistva Đinđića bio upravo njegov pokušaj da reši pitanje Kosova. Oliver je, moglo bi se reći, bio u sličnoj situaciji. Sud za ratne zločine OVK, čije su optužnice u najavi, na Kosovu je stvorio atmosferu sličnu onoj u Srbiji pred ubistvo Đinđića. I Ivanović i Đinđić su pre nego što su ubijeni imali u više navrata „upozorenja“. Ivanoviću je upaljen auto, a Đinđić je izbegao pokušaj atentata kod hale Limes, mada lično nikada nije hteo da shvati da je to bio pokušaj ubistva.

I Ivanović je slično reagovao kad mu je pre nekoliko meseci upaljen automobil ispred kuće, nedugo pošto je izašao iz zatvora. I Ivanović i Đinđić su bili ljudi koji su o politici govorili otvoreno. Ni jedan ni drugi kao da nisu verovali da može nešto da im se desi, jer su smatrali da nema razloga za to. I kao što Beograd nije više isti posle Đinđića, tako ni Kosovo i Metohija nikada neće biti više isti bez Olivera Ivanovića.

Da Vas podsetimo:  Sve više inicijativa za besplatne udžbenike za sve đake u Srbiji

Marko Nicović, ekspert za bezbednost, kaže da su okolnosti u kojima su ubijena dva lidera — prilično slična. Ne želeći da prejudicira stvari, Nicović, ipak, kaže da je sve dosta jasno.

„Oliver je upravo zbog toga što je bio takav, na neki način, smetao Prištini. Osim toga, ovim su podigli pažnju zapadne javnosti, dajući do znanja da će organizovati nered i terorizam na Kosovu, ako njihovi zahtevi da se ukine Specijalni sud za ratne zločine ne budu uslišeni“, smatra Nicović.

Slično stanje, odnosno pokušaj destabilizacije institucija, bilo je, podseća on, i u Srbiji pred ubistvo Đinđića.

„Ubistvo Ivanovića samo je jedan uvod u stvaranje haosa koje će od Kosova stvoriti prostor za nemoguć život, i politički i svaki drugi. Ovo je na neki način i jedna vrsta njihove demonstracije Zapadu da mogu da izazovu bilo koju vrstu haosa na Kosovu, uključujući čak i napade na bilo koju vrstu institucija na Kosovu, uključujući i međunarodne“, kaže Nicović.

Ono što nije uspelo kriminalno-političkoj mafiji 2003. godine u Beogradu, sada se uspešno sprovodi na Kosovu, objašnjava Nicović, jer je Kosovo jedinstvena „država“ u svetu koja ima svoju mafiju, odnosno, mafija svoju državu. On takođe podseća da je Đinđić u vreme kada je ubijen zagovarao ideju podele Kosova sa nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, što je i te kako zasmetalo tim sponzorima Kosova.

„Ti isti miljenici Zapada sad su se osilili i otkačili su se čak i od svojih mentora, što je veliki problem. I oni, i pored upozorenja američke administracije i EU da sud za zločine OVK mora da se formira, to ne čine“, ističe naš sagovornik.

Upravo kako je Đinđić ubijen kao najprepoznatljivija figura tada u Srbiji, tako je i Ivanović izabran, najverovatnije, za metu kao najprepoznatljivija srpska ličnost na Kosovu i Metohiji.

„On je važio za prepoznatljivu figuru, još pre bombardovanja SRJ, u međunarodnim vodama kao predstavnik Srba sa Kosova i Metohije, bilo da su to međunarodne misije na Kosovu, ili van. On je imao i širinu, i inteligenciju i bio je sigurno vodeći Srbin na Kosmetu, dakle sve dispozicije da postane lider Srba na KiM“,kaže Nicović.

Da Vas podsetimo:  Manastir Velika Remeta poseduje tekst jevanđelja iz 1580. godine

Nicović je uveren da je ovo samo početak i da su Albanci sada demonstrirali da oni u stvari komanduju životima i smrću na Kosovu. To samo znači da Kosovo lako može da destabilizuje ne region, već Evropu, a početak svega bi moglo da bude ubistvo upravo Olivera Ivanovića. To je, primećuje on, isti scenario koji je pokušan da se primeni na Srbiju posle ubistva Đinđića.

Brankica Ristić

rs.sputniknews.com

5 KOMENTARA

  1. gospodine nicoviću,poznato vam je da je dva i po kvadratna kilometra severni deo koji drže srpski kriminalci,a da rade sa drogom,nemojte mi reći da o tamošnjim događajima ne znate ništa,sve znate do u sitnicu.ovde se radi o tome da je ta trenutna vlast među srbima na toj površini formirana od strane vučića,da je on lično za sve odgovoran,a to što šiptario rade svoj posao,nije od juče,uostalom uvek su ih podržavali tito i njegovi komunisti,niko se iz beograda iz policije ni ranije nije pobunio protiv toga,a i vi ste bilio jedan od tih policajaca u beogradu.evo idu i beogradski izbori pa će mo videti kako će te se vi iz beograda postaviti a znate da je vučić na vlasti već šest godina i da kriminal do sada nije bio veći,a da će biti još veći,to sigurno.da li se i vi osećate odgovornop za ovo,jer i oni koji znaju šta se događa bi trebali javno da pričaju o tome.pogotovo što ste bili glavni policajac u beogradu za narkotike.ono što je u intervjuu za vreme izneo pokojni ivanović,je sigurno vama kao poznatom policajcu bilo poznata,ali ni vi niste javno na to reagovali.

  2. Zadivljen visokoumnim analizama vjecnoprisutne DBpameti; skuplja kravata- o dzipini kao i nevidjenu i u Njemackoj“pasatu“ kojim se vozika da se ne zbori-, no ono jada od hrane sto ga svi Srbi Kosova u jednom danu pojedu…
    Bljutavci- Pleme Nistanovaca.

  3. On je imao i širinu, i inteligenciju i bio je sigurno vodeći Srbin na Kosmetu, dakle sve dispozicije da postane lider Srba na KiM“,kažete Nicoviću. Pri tome Olivera Ivanovica poredite sa Djindjicem. Reci cu vam gde gresite i sta ste prevideli. Djindjic je bio na vlasti. Ivanovic nije nikada. Beogradski rezimski mediji su mu ne samo zabranili pristup nego su ga omiljeni Vucicevi aporteri na TV Pink i Informeru blatili i satanizovali. Vlast na severu Kosmeta imaju clanovi SNS-a i gospodin Rakic. Zasto njima nije nanesena nikakva steta? Niti su im zapaljeni automobili niti je izvrsan atentat na njih kao predstavnike vlasti iz Beograda ?!

    • Odi Vučiću sad malo kod Kolinde sa izjavama da ju poštuješ dok te ona gazi ili se pokloni Tačiju bedo belosvetska. Srbija je dno dna sramota od zemlje a tako daleko od države s izdajnicima na čelu i kukavičkim narodom. Eto Vučićevi prijatelji ameri, eu i vatikan već stolećima rade na uništenju Srbije. Od poraženih ustaša i NDH do novih ustaša koje su ponovno po ko zna koji put podržali zapadnjaci u genocidu i proterivanju Srba iz Krajine i Hrvatske. Kad su počistili Srbe pozivali su na mir Srbe jer mir nema alternativu. Kad su počistili pola Bosne od Srba onda su Srbe proglasili zločincima. Svim silama su radili na odvajanju Srpske Crne Gore i Stare Srbije ( Makedonije ) od Srbije. Oteli su Kosovo pa onda opet pozivaju Srbe na mir. Isti ti Vučićevi prijatelji su u Hagu oslobodili hrvatske zločince Gotovinu, Čermaka i Markača, pa Tačija Zmiju, pa Nasera Orića i mnoge druge ubice Srba. Pa onda opet samo Srbe pozivaju na mir. Srbe na Kosovu tamane ko golubove a onda opet samo Srbe pozivaju smirite se pa do kada više do zadnjeg Srbina i gubitka države i državnosti? Mada je Srbija i sada sve samo ne država srpskog naroda. Ali narod ćuti i trpi izdaju kukavički kako to samo “hrabri” Srbi znaju. Ajde bedni narode probudi se više jednom i završimo s izdajnicima ili nas uskoro neće ni biti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime