UZ 71. ROĐENDAN KLUBA IZ HUMSKE 1

1
1175

partMatekalo prvi strelac u istoriji Partizana

Čulik, Čolić, Beleslin, Zlatko Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (Prvoslav-Boba Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo.

Mlađi poklonici fudbala verovatno ne znaju, ali ovako je glasio sastav Partizana iz prve utakmice u bogatoj istoriji crno-belih!

Kad u utorak 4. oktobra klub iz Humske 1 u Sportskom centru Teleoptik bude obeleževao 71. rođendan, možda će se naći hroničari koji će podsetiti da su se u vreme kad se zemlja dizala iz ratnog pepela, u oslobođenom Beogradu i širom Srbije sve češće odigravala i sportska takmičenja.

Već u februaru 1945. godine, povodom proslave Dana sovjetske armije, u mnogim jedinicama KNOJ u našem glavnom gradu igrane su fudbalske utakmice i održavana nadmetanja u atletici. Već 4. marta osnovano je Sportsko društvo Crvena zvezda, a nedugo po oslobođenju zemlje organizovano je prvo Prvenstvo Jugoslovenske armije na kojem se oko 400 izabranih sportista iz svih jedinica takmičilo u više disciplina. Od najboljih atletičara, fudbalera, odbojkaša i košarkaša kasnije su obrazovane ekipe koje su predstavljale Jugoslovensku armiju na prvom posleratnom prvenstvu države. Tu su predstavnici vojske zabeležili značajne uspehe: košarkaši i atletičari su postali prvaci države, a fudbaleri i odbojkaši bili su drugi.

Ovi uspesi su podstakli osnivanje jednog armijskog sportskog kolektiva po ugledu na sovjetsku CSKA. Ideja je sprovedena u delo 4. oktobra 1945. godine kad je pri Centralnom domu Jugoslovenske armije (CDJA) osnovan kolektiv koji je, po sećanju generala Peka Dapčevića, dobio ime Partizan. Prilikom formiranja i razvitka Partizana u njegovim prvim danima posebnu brigu o organizacionom učvršćenju vodili su Svetozar Vukmanović-Tempo i Otmar Kreačić „Kultura“, kao i Vlado Mađarić, Pavle Jovićević, Artur Takač, Božo Švarc i mnogi drugi…

Dva dana kasnije, 6. oktobra 1945. godine, oko hiljadu gledalaca – većinom boraca Armije, došlo je na igralište „20. oktobra“ u Zemunu da vidi prvu utakmicu Partizana. Gore pomenuti tim sastavio je Franjo Glazer, golman ekstra klase, koji se još pre rata proslavio u BSK i koji je po broju utakmica u reprezentaciji (33) bio rekorder među čuvarima mreže. Protivnik je bila reprezentacija Zemuna koja je, uprkos vidljivoj nadmoćnosti Partizana, povela u 22. minutu, posle iznenadnog prodora desne polutke Jovanovića.

Da Vas podsetimo:  Spoj tradicije i modernog - jelka od grana badnjaka i bora, sa vunenim ukrasima po motivima Niša

part1Tada je igra postala življa, navala armijskog kluba bila je stalno pred golom protivnika. U 41. minutu Florijan Matekalo, desno krilo vrhunske klase, naročito idealan za nekadašnji „wm“ sistem igre, oštrim udarcem izjednačio je rezultat i ušao u istoriju Partizana kao strelac prvog ikada postignutog pogotka.

Malo iza toga i Šereš je pogodio mrežu. Na početku drugog poluvremena Matekalo je postigao još jedan gol, a strelac četvrtog je posle lepog dodavanja Božovića bio Rupnik. Pred kraj utakmice centarfor Zemuna Hidrih postavio je konačan rezultat – 4:2 za Partizan.

„Borci Armije su oduševljeno bodrili svoje drugove. Sudio je D. Mitrović, objektivno“ – na petoj strani je izvestila „Borba“ od 7. oktobra 1945. godine.

Do kraja godine fudbaleri Partizana igrali su samo prijateljske i međunarodne utakmice. Na sedam sledećih susreta dali su 45, a nisu primili nijedan gol, pa je publika već upoznala kvalitete Bobeka, Atanackovića, Glazera, Brozovića i ostalih koji su, uprkos određenim privilegijama i popularnosti, i dalje nosili uniforme, imali redovna zaduženja, učestvovali na omladinskim radnim akcijama, raščišćavanju ruševina beogradskih ulica, pa su čak i sami lepili plakate po gradu kao najavu narednih utakmica…

Od tih prvih dana do danas Partizan je osvojio 26 titula prvaka države, 13 puta bio osvajač nacionalnog Kupa, jednom je trijumfovao u Srednjeevropskom kupu, bio finalista Kupa evropskih šampiona i dao našem fudbalu nebrojeno reprezentativaca i igrača visoke klase.

Aleksandar Stanković

1 KOMENTAR

  1. dokle partizani i crvene zvezde . napisite sta su uradili komunisti ofk beogradu. sve je uradjeno da se potpuno unisti sve sto je i malo srpsko.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime