Užasni virus je zapravo lek? Naučnici istražuju mogucnost da Zikom leče rak mozga!

0
2134

Štetni virus koji može uzrokovati oštećenje mozga kod beba mogao bi se koristiti za lečenje raka mozga kod odraslih osoba, tvrde američki naučnici.

Zika virus se do sad smatrao globalnom zdravstvenom pretnjom, a ne lekom. Poslednje istraživanje pokazuje da virus može selektivno da zarazi i ubije kancerogene ćelije koje je teško ubiti na mozgu odraslih osoba.

Injekcije sa Zika virusom davane su odraslim miševima koji su imali agresivne tumore i moždane ćelije su ostale netaknute. Sada se čeka na testiranje na ljudima, ali naučnici veruju da bi se Zika virus mogao ubrizgati u mozak u isto vreme kada se radi operacija uklanjanja tumora koji ubija.

Ova metoda testirana je na ljudskim ćelijama u laboratoriji i bila je uspešna. Postoje različite vrsta raka mozga, a najčešći je glioblastom koji je ujedno i najteži za lečenje. Brzo rastu i šire se mozgom zbog čega je teško videti gde se završava zaraženi deo, a gde je zdravo tkivo. Radioterapija, hemioterapija i operacije nisu dovoljne za njegovo uklanjanje.

Ali, poslednje istraživanje na živim miševima i doniranom ljudskom tkivu mozga pokazala su da terapija Zika virusom može ubiti ćelije raka koje su otporne na sve dosadašnje tretmane i lekove. Bitno je istaći da je, prema mišljenju naučnika, ova metoda bezopasna za ostatka mozga odraslog čoveka.

Naučnici trenutno rade na modifikovanju virusa kako bi bio prilagođeniji ljudima. Nadaju se da će testiranja na ljudima početi za 18 meseci.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime