Uzbunjivač Goran Perić vraćen na posao predavača

0
848

Uzbunjivač Goran Perić vraćen je na posao predavača u Visokoj poslovnoj školi u Blacu deset meseci posle sudske presude i niza sudskih odluka koju su tu presudu pratile, a koje je sada već bivši direktor te škole Ljubiša Milačić uporno odbijao da sprovede sveteći se uzbunjivaču. Rešenjem o vraćanju Gorana Perića škola je konačno postupila po privremenoj meri Višeg suda u Prokuplju od 30.11.2017. godine kojom je naloženo da se uzbunjivač vrati na posao predavača. Trajaće do okončanja radnog spora koji je u toku i vodi se za poništenje rešenja o otkazu uzbunjivaču.

Uzbunjivač Perić se na meti smenjenog direktora Milačića našao nakon ukazivanja na korupciju u školi u Blacu. Prvo mu je odlukom školskih organa oduzeto zvanje predavača, a zatim je i otpušten u aprilu prošle godine.

Zaštitu kao uzbunjivač Goran Perić uspeo je da ostvari pošto je advokatski tim Pištaljke preuzeo da ga zastupa u sudskim postupcima pa je sedam meseci nakon otkaza sud doneo privremenu meru i naložio da bude vraćen na posao. Izvršna odluka suda ostala je prazno slovo na papiru pošto je bivši Perićev direktor odbio da je primeni. Milačićev izgovor da se ne povinuje odluci suda bio je taj što je Periću oduzeto nastavničko zvanje, pa je tvrdio da ne može da ga vrati na posao predavača.

Advokatski tim Pištaljke uspeo je da izdejstvuje i drugu privremenu meru kojom se suspenduje odluka o oduzimanju zvanja Goranu Periću. Ni to nije bio dovoljno da primora sada smenjenog direktora škole u Blacu da uzbunjivača vrati u radni odnos. Direktor Milačić je tada u dopisu Periću naveo da: „U ovom trenutku ne postoji zakonska mogućnost, niti pak bilo kakva organizacija posla u skladu sa opštim aktima škole da budete raspoređeni na radno mesto koje odgovara Vašoj stručnoj spremi. Ponuda nekih inferiornijih poslova van nastavnog procesa za koji se zahteva niži stepen stručne spreme bila bi kršenje odredaba opštih akata Škole, odnosno zloupotreba položaja direktora“.

Da Vas podsetimo:  Ko će ugasiti svetlo za sobom?

Milačić je nastavio da vrši odmazdu nad uzbunjivačem uprkos još jednoj odluci suda kojom je školi zaprećeno da će morati da plati kaznu od pola miliona dinara ukoliko ne izvrši sudske naloge. Umesto da Gorana Perića vrati na posao predavača, on ga je postavio na mesto noćnog čuvara u školi.

Zbog nepostupanja po pravosnažnim sudskim odlukama advokati Pištaljke podneli su i krivičnu prijavu protiv Ljubiše Milačića pa je Osnovno javno tužilaštvo u Kuršumliji u martu ove godine podiglo optužni predlog protiv njega. Kazna za krivično delo koje mu se stavlja na teret, odnosno za nepostupanje po sudskim rešenjima, je zatvor u trajanju od tri meseca do tri godine i novčana kazna. Taj postupak je u toku.

I dok se čekalo da pravosudne institucije primoraju direktora da postupi po odlukama suda, škola u Blacu je odlukom vlade promenila ime i status. Pripojena je Beogradskoj poslovnoj školi i sada posluje kao Akademija poslovnih strukovnih studija i ima nove organe upravljanja.

Pre nego što je otpušten, Perić je ukazao na sukob interesa u vezi sa angažovanjem člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Damjana Radosavljevića. Njega je škola u Blacu angažovala kao „stručno lice za akreditaciju“ u postupku akreditacije školskog programa, iako je savet čiji je Radosavljević član drugostepeni organ u postupku donošenja odluke o akreditaciji.

Na sukob interesa u postupku akreditacije školskih programa Visoke poslovne škole u Blacu uzbunjivač Perić je ukazao direktoru škole Ljubiši Milačiću i školskom kolektivu, a kako ništa nije preduzeto on se obratio drugim institucijama. Podneo je krivičnu prijavu policijskoj upravi u Prokuplju, upozorio je Ministarstvo prosvete i posebno ministra Mladena Šarčevića, a podnesak je uputio i tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću. Goran Perić je o nezakonitostima direktora Visoke škole u Blacu obavestio i javnost putem medija, pa su njegovu priču prenele TV N1, RTS, kao i dnevne novine „Politika“ i „Blic“.

Da Vas podsetimo:  Dok građani udišu loš vazduh, rešenja za zagađenje ne daju rezultate

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime