Uzorni ministar

0
1044

srdjanverbic-300x215U novu školsku godinu ušlo se sa svim problemima nataloženim i već zaparloženim, ponekom novosagrađenom školom, nešto malo renoviranih, okupljanjem dela prosvetnih radnika na Trgu Nikole Pašića i medijskim ping – pongom Ministarstva prosvete. Jedina novina koja je mogla zabokrečinu da uzburka je izjava ministra prosvete Srđana Verbića, koji je svojim administrativcima preprustio da pedantno broje okupljene nazadovoljnike i slavodobitno objavljuju da je to samo neznatni procenat (ovo se može tretirati kao recidiv iz izborne kampaanje kada i oni koji imaju problema sa aritmetikom, statistiku savladaju ubrzano), a on sam na sebe preuzeo diskvalifikaciju partnera u dijalogu kojim se jedino i može stići do valjanog rešenja. Ko jeste, a ko nije uzor deci i omladini je pitanje koje nadilazi povod izjašnjavanja, no, odgovor koji ne sadrzi ništa izuzev uvredljivog i omalovažavajućeg tona ispod je i nivoa skupštinskih diskusija čiji smo svedoci u direktnim prenosima sa odloženim dejstvom na psihu, moral i vaspitanje.

I da se izuzme iz razmatranja kukavičko izuzimanje iz rasprave o autentičnosti doktorata kolege iz Vlade i dopuštanje da taj i takav ministar bude sa svim što je učinio primer mladima o bržem i lakšem putu sticanja diplome, ne problematizuje što nije u danu početka školske godine video kako se prvacima obraća gradonačelnik prestonice čiji naučni rad, takođe, čeka stručni proveru, a sa juga Srbije ipak, video prosvetare na ulici, ipak je nedopustivo da se zamišljena reforma obrazovanja odvija odlaganjem. A, upravo to je modus rada resornog ministarstva. I slikovitije od hiljade izgoverenih reči, kritika i kritičkih analiza rada, metod Verbića odslikava novi koncept polaganja male mature. Uprkos svim primedbama i poraznoj praksi, Verbić je samo poigrao se sa procentima učešća uspeha u ukupnom zbiru poena,čime je puni legitimitet dobio koncept stvaranja hibridnih vukovaca i zvanično inagurisao poklanjanje ocena kao poželjno, preporučljivo i nekažnjivo.

Da Vas podsetimo:  REM započeo 2022. godinu u kompletnom sastavu

LinkolnovopismoZa egzistencijalno, ne samo socijalno pitanje zaposlenih u prosveti – mogućnosti radnog angažovanja tehnoloških viškova, Verbić se ponovo poslužio sa inovativnim rešenjem, i sa visine sa koje se ne vidi ni beda, iz daljene do koje ne dopire očaj onih koji u šestoj deceniji ostaju bez posla, obznanio da moramo prestati sa humanism zapošljavanjem i konačno uzimati samo najbolje, najstručnije. Da je ovo rešenje u eksperimentalnoj fazi primenio na kadriranje u svom ministarstvu, sigurno ne bi tamo akumulirao funkcije od šefa kabineta do pomoćnika Nemanja Djordjević, akademski slikar i još nekolicina koja nema dana rada u nastavi, obrazovanju još manje, kao ni on sam uostalom. U njegovoj nadležnosti bila je akreditacija za PISA testiranje i kako naši učenici nisu obuhvaćeni programom zbog inertnosti službi zaduženih za aplikaciju, može se reći da je on svoju profesionalnu malu maturu pao.

Njegova govorljivost o evroskim standardima već grotesktno zvuči kada se stvarnost promoli iza ulickanih fasada i uređenih dvorišta. Zašto ovo vreme koje štopuje premijer nije iskoristio za promenu udžbenika, decentralizaciju odlučivanja o vitalnim pitanjima školstva, revidiranju nastavnih programa, uključivanju javnosti u rad, oduzimanje monopola centrima odlučivanja o pitanjima u dijapazonu od licenci za rad do sadržaja nastavnog materijala.

Konačno, nije samo njegovo pravo, već je i obaveza da održava komunikaciju sa sindikatima. Posebno pitanje je što su sindikati na način na koji su organizovani atrofirani i nedelotvorni, duboko podeljeni i nesvrsishodni. Ali, da sama prosveta ne sadrži sve preduslove za odumiranje kritičke svesti, nagovanje poltronstva i gubitak autonomije mišljenja i delovanja, sindikati ne bi mogli da nastanu ovakvi kakvi jesu. Oni su sa svim slabostima supsrat obrazovnog sistema, koji se nepromenjivo permanentno menja na papiru.

Da Vas podsetimo:  Između planova i realnosti – stotine miliona dinara za medij u procesu privatizacije

Biljana Maksimović

medijasfera

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime