VADE FLEKE PRED RUSIMA: Spomenik „Večna vatra“ u Beogradu

0
827
Potpisivanje ugovora / Foto: Facebook/Goran Vesić

Grad Beograd će ove godine dobiti spomenik „Večna vatra” u Beogradu kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu u modernoj istoriji sveta, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Potpis je pao samo nekoliko dana nakon što je Srbija u Vašingtonu gurnula Rusima prst u oko.

Sporazumom u Vašingtonu sa predstavnicima Prištine, Aleksandar Vučić se obavezao da će Srbija pristati na diverzifikaciju energetskog snabdevanja, što je direktan udar na ruske interese u regionu i dovodi u pitanje izgradnju Turskog toka.

Kako bi odobrovoljili ruske prijatelje, danas je dogovorene i lokacija postavljanje „Večne vatre“, a valja podsetiti i da je „Beograđanka“ danas prodata upravo ruskom biznismenu i njegovoj firmici staroj dve nedelje.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za informisanje grada, skulpturno-arhitektonska kompozicija „Večna vatra“ nalaziće se na mestu gde je postavljena kapsula sa zemljom iz Rusije u njene temelje februara 2020. godine, kada je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu zvanično boravio u Beogradu.

Goran Vesić / Foto: Facebook/Goran Vesić

Inicijator je Ruski dom u Beogradu, uz podršku Fondacije „Besmrtni puk” i donatora „Srbijagasa”, „Gazstrojproma” i kompanije IDC iz Beograda.

Vesić je tom prilikom podsetio da ove godine svet obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

– Beograd će dobiti spomenik večne vatre kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu u modernoj istoriji sveta. Srbija i Rusija su ponosne na svoju antifašističku prošlost, a naš zadatak je da sećanje na tu prošlost negujemo i osnažujemo kako bismo budućim generacijama dali primer i putokaz koliko je vredna borba za slobodu i suverenitet. Svako dete treba da zna da je za njegov život u slobodi zaslužan neko ko je tu slobodu platio najvišom mogućom cenom, svojim životom. Spomenik zato nije samo simbol stradanja već i simbol večnog života, stremljenja ka slobodi, što je duboko ukorenjeno u tradiciji oba naroda -rekao je Vesić.

Da Vas podsetimo:  Autentični “krug dvojke” patriotski je opredeljen

On se zahvalio ruskim prijateljima što su uvek bili uz Srbiju, i to u najtežim trenucima u našoj istoriji. On je podsetio da smo zajedno vodili mnoge ratove i bitke, a da sada zajedno težimo nastavku saradnje zasnovane na međusobnom poverenju i uvažavanju.

– Politička i ekonomska saradnja Rusije i Srbije dostigla je najviši nivo u istoriji zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu. Rusija je jedan od naših najvažnijih političkih partnera i ključni oslonac u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije – naveo je Vesić, podsećajući da je naša zemlja jedini kandidat za članstvo u EU koja nije uvela sankcije „bratskoj Rusiji“.

Izvor: Direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime