Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice

1
1145

logo_srbija-protiv-raka-grlica-matericePod sloganom „Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice“ udruženje građana Roditelj, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut, otpočinje nacionalnu kampanju kojom želi da se čitava Srbija ujedini u borbi protiv raka grlića materice, bolesti od koje u našoj zemlji svakog dana umre najmanje jedna, a obole četiri žene.

Cilj kampanje je da se kroz unapređenje svesti javnosti o mogućnostima, značaju i bezbednosti prevencije HPV oboljenja putem imunizacije u značajnoj meri smanji učestalosti malignih oboljenja izazvanih HPV infekcijom.

Rak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat- razvija se pod uticajem Humanog papiloma virusa (HPV). A primarna prevencija, koja podrazumeva imunizaciju mlađe populacije, devojčica i dečaka uzrasta od 9-15 godina, protiv HPV virusa tipa 16,18 6 i 11 , glavnih uzročnika raka grlića materice ali i drugih oboljenja izazvaih ovim virusom, najefikasniji je način prevencije ovog oboljenja. HPV vakcina pruža visoko – efikasnu zaštitu od raka grlića materice i drugih oboljenja izazvanih HPV. Uspešno se primenjuje u 130 zemalja sveta, uključujući 19 zemalja Evropske unije i sve zemlje regiona.

Gordana Plemić, predsednik udruženja Roditelj istakla je da je podizanje svesti stanovništva, a posebno roditelja o značaju primarne prevencije oboljenja koje izaziva HPV virus, ključno u borbi sa ovom opakom bolešću.

– Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom u Srbiji. Kao što svaka žena treba da brine o sopstvenom zdravlju, isto tako smo dužni da brinemo o zdravlju svoje dece. Vakcinacija je definitivno najsigurniji i najbezbedniji metod kojim možemo sprečiti nastanak ove opake bolesti. Budimo odgovorni prema svom i zdravlju naše dece – zaključila je Plemić .

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-NEZABORAVNE MISLI

U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Ovi podaci svrstavaju našu zemlju na drugo mesto po smrtnosti u Evropi i na četvrto mesto po broju obolelih.

ozonpress.net

1 KOMENTAR

  1. Vakcina sprecava? Kaze ko. Proizvodjac vakcine. Na osnovu cega? Na osnovu njegove studije koja kaze da njegova vakcina smanjuje obim prekanceroznog ostecenja tkiva od strane virusa. „Visoko-efikasna zastita“, cesto reklamirano „blizu 100%“ je cista spekulacija. Vodeci istrazivac u stvaranju obe cervikalne vakcine Diane Harper procenjuje da bi u najboljem slucaju – da vakcina stiti dozivotno, sto skoro sigurno nije slucaj, i najverovatnije je period zastite bitno kraci – vakcina snizila stopu obolelih manje do bitno manje nego samo redovno koriscenje Pap testa. Rezultat nedavne kanadske studije na 13.000 zena i devojaka je da nema statisticki bitne razlike u stopi oboljenja izmedju vakcinisanih i nevakcinisanih (Effectiveness of the Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine Against Cervical Displasya in Manitoba Canada, 2014).

    Ali ono je vrlo dobro dokumentovano su mnogi slucajevi ozbiljnih komplikacija, invaliditeta, cak i smrti mladih zena i devojaka koje su koristile vakcinu. Ko god misli o vakcini, trebalo be da se prvo dobro obavesti.

    Usput, gdja Plemic bi trebalo da zna bolje nego da izjavi da je rak grlica materice „drugi vodeci uzrok“ smrti zena u Srbiji. On je na drugom mestu po broju obolelih od raka, posle raka dojke, ali je po smrtnosti od raka na cetvrtom (iza dojke, pluca i debelog creva), ucestvujuci 7.5% u smrtima od raka. Posto od bolesti srca umre blizu tri puta vise zena nego od raka, rak materice nije ni na puskomet od „drugog vodeceg uzroka smrti“ zena u Srbiji.

    Razlog niske smrtnosti od ovog raka je sto se razvija vrlo sporo, i uspesno leci, izuzev ako nije u vrlo poodmakloj fazi. Vecina smrtnih slucajeva su vrlo verovatno zene koje nikad ili skoro nikad nisu koristile Pap test, dok nije bilo suvise kasno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime