„Valjevska podvala“ SNS-a ili Vučićeva transfuzija

0
1637
Foto: printscreen (N1)

Kako se približavao datum raspisivanja izbora poslanika za Narodnu i pokrajinsku skupštinu i odbornika za lokalne samouprave, AV je sve češće najavljivao ideju da se umesto dosadašnjih zastupnika SNS-a u budućim organima nađu neki novi i mlađi ljudi, kako bi zamenili one koji su se „zamorili“ i više nisu u stanju da daju pun doprinos opštem napretku zemlje, pa će iz tih razloga u budućoj Vladi („ako SNS pobedi na izborima“, kako je objasnio sa lažnom skromnošću) biti samo četiri ministra naprednjaka.

Ako je njegovo pravo kao predsednika stranke da određuje stranačke kandidate za poslanike i odbornike, to nikako nije slučaj i sa postavljanjem ili razrešenjem ministara, jer su takve odluke isključivo pravo predsednika ili predsednice Vlade, ali pošto ne treba sumnjati u njenu poslušnost i zahvalnost Aci Srbinu, jasno je da neće imati nikakvu primedbu na obećanje Malog Aleka da će u budućoj Vladi (ako pobedi SNS) biti samo četvoro članova ove stranke.

Promene, ali ne i brojčane, nagoveštava on i u Narodnoj skupštini i lokalnim samoupravama, pri čemu posebno ističe potrebu da se mladima ukaže poverenje i omogući da pokažu šta znaju i daju svoj doprinos.

Ako bi neki novinar i uspeo da mu postavi pitanje „zbog čega bi se menjao tim koji dobija“ (a jer je sve što naprednjaci čine dovedeno skoro do potpunog savršenstva, pošto sve ili skoro sve grane odlično rade i postižu izvrsne rezultate, često bolje i od znatno razvijenijih država Evrope – bar prema rečima njihovog predsednika i onome što se čuje ili čita u njegovim strogo kontrolisanim medijima) verovatno bi njegov odgovor glasio da su promene neophodne kako bi odlični rezultati bili još bolje, a Srbija nastavila da ubrzano prestiže najrazvijenije zemlje sveta.

Da Vas podsetimo:  Objavljene nove cene goriva

Da njegova zamisao o zameni „zamorenih“ kadrova nije prazno slovo, pokazalo se i pre nego što je izbore raspisao.

Mediji su objavili kako je u Valjevu već usvojena naprednjačka izborna lista, koja je izazvala iznenađenje i u redovima SNS-a, a verovatno i ostalih stranaka. Ako je i bilo pretpostavki da će je predvoditi neki od mlađih vođa sendvičara, pokazalo se da su potpuno neosnovane, jer nosilac liste uopšte nije član SNS-a a ni neke druge stranke, niti se ikada dosad bavio politikom.

I pored toga, Gradski odbor valjevskih naprednjaka odlučio je da Lazar Gojković, profesor fizičkog vaspitanja i košarkaški trener bude nosilac izborne lista SNS-a i kandidat za gradonačelnika Valjeva.

Valjevski Gradski odbor SNS-a time je poslušao preporuku svoga predsednika da stranka kandiduje nove i mlađe ljude, ali izgleda da nije imao odgovarajućeg kandidata među svojim mlađim članovima, već je morao da se osloni na nestranačkog košarkaškog trenera.

Možda je zanimljivo i to što se izborna lista, čiji je nosilac Gojković, razlikuje od prethodne koje je sastavio dosadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. On je, pošto mu je to izgledalo prirodno i najkorisnije – smatrao da od njega u Valjevu nema boljeg kandidata pa je sebi dodelio prvo mesto na listi.

Iz beogradske centrale, stigla je, međutim drugačija poruka. Posle nje je dosadašnji prvi čovek naprednjaka Valjeva dospeo na treće mesto na, izbornoj listi za sledeće izbore, pa nije mnogo teško zamisliti kako mu je i na koji način podnosi ovu nešto blažu šut-kartu.

Nekadašnji košarkaš, a danas trener, svakako je omiljen među mlađim stanovnicima Valjeva i naprednjaci su povukli odličan potez kada su ga pozvali da – iako je vanstranačka ličnost – predvodi njihovu izbornu listu i privuče mlade i neodlučne birače da daju glas naprednjacima (a posle će Gojkovića, kada postane gradonačelnik Valjeva, već lako svrstati u svoje redove).

Da Vas podsetimo:  Za godinu dana najviše poskupeli sir, meso, jaja i voće

Ovogodišnji izbori za lokalnu samoupravu u Valjevu pokazuju, s jedne strane, veliku spremnost SNS-a da se bori za očuvanje svoje vlasti i, sa druge, gotovo potpunu nezainteresovanost i nespremnost opozicionih stranaka (koje bojkotuje izbore) da naprednjake ugroze i pobede.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime