Vapaj ratnog veterana, invalida

0
509

2014-07-03_080905Pokušaću što kraći da budem. Kao prvo, da se predstavim, zovem se Zoran Gak, iz Veternika. Član sam „Saveza ratnih veterana Srbije“, Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i predsednik mesnog odbora Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Veternik. Ratni sam veteran 1990-1999. godine i ratni vojni invalid.

Obraćam Vam se sa željom da se bukvalno „dokopamo“ mrvice medijskog prostora i izađemo iz sene 20-ogodišnjeg mraka, ignorisanja i omalovažavanja od strane dosadašnjeg režima.

Dvadeset godina živimo na obećanjima i u čekanju da se nešto uradi po pitanju ratnih invalida, porodica poginulih, kao i veterana rata. Živimo kao građani, ne ni drugog, već trećeg reda; benefiti koje imamo su…ništa i nikakvi, većini za smejanje i ismejavanje. Da smo statični – nismo, imamo udruženja, a sad već i dosta oformljenih mesnih, opštinskih i gradskih odbora. Rešeni smo da sve dignemo na viši nivo. Trenutno udruženi u „Savezu ratnih veterana Srbije“ brojimo blizu 100.000 članova.

Naši problemi koji su do sad trebali da se rešavaju, rešavali su se preko nekih predstavnika u Skupštini koji su za vreme svojih mandata imali otprilike jedno ili nijedno izlaganje, ali su zato i stambeno i finansijski sebe obezbedili. Mi ih nismo birali, niti nas je neko o tome pitao. Šta je sa ostalim ljudima, za koje su trebali da se bore… i tako od Vlade do Vlade, od mandata do mandata?

Vreme je došlo da se stvari uzmu u svoje ruke i zato se Vama obraćamo, kao nekome ko bi trebalo da nam da malo prostora da se čuje i naš glas. Naše trenutne akcije koje preduzimamo pored osnivanja odbora (radi informisanja ratnih veterana) po mestima, jesu i sakupljanje potpisa (potpisivanje peticije) za usvajanje „Predloga zakona o pravima ratnih veterana i članova njihovih porodica“, koji je urađen pre dve godine, predan Narodnoj Skupštini, ali nikada i razmatran.

Da Vas podsetimo:  I ratluk i bluz

Iako je sačinjen po najvišim standardima i u skladu sa „Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima“ UN, Ustavom Republike Srbije (čl.69), po uzoru na zakone zemalja iz okruženja, niko, ni jedna vlast do danas nije želela da razmatra ovaj akt. Taj predlog zakona je već svojim potpisima 2012. godine podržalo preko 40.000 građana, ali njihova volja, kao ni naša, izgleda nema nikakav značaj. Kada smo se obraćali nadležnima da pitamo šta se dešava sa sudbinom tog predloga, ostajali smo bez odgovora.

Obraćanje Vama nije poteklo odjednom, već je vapaj, kucali smo i pisali svim nadležnim organima godinama i do sada ništa… pisano je na sve adrese, pa čak je i lično ministru g. Vulinu predata na ruke molba za prijem, kako bi se napravili bar neki pomaci u rešavanju problema. Nažalost, osim razgovora sa državnim sekretarom i predočavanja njihove verzije nekakvog „nacrta zakona“, u kojoj se ne daje ništa iliti bolje rečeno daje i više nego ništa za ratne veterane, nismo se pomakli sa mrtve tačke.

Šta nam preostaje? Da nestanemo, prirodno izumremo, zaboravljeni, odbačeni i anatemisani?

Mi čekati nećemo, jasno smo zacrtali da se za naše ciljeve moramo boriti svim sredstvima, a verujte da je ogorčenje kod ljudi veliko kao i nagomilana negativna energija. Pokušavamo sve stvari rešavati civilizovano i za stolom, ali nam nije strano, citiraću jednog našeg predstavnika: „Ako je Toma preko stiropora došao do predsedničke fotelje i mi ćemo stiropor pod mišku, pa u Beograd pred Skupštinu!“

Zar u našoj državi sve mora da se rešava tako što se blokiraju gradovi i putevi, odsecaju prsti, pune crne hronike novina, da bi neko obratio pažnju na nas …e pa i na to smo spremni kao što smo bili spremni devedesetih dati život za SRBIJU. Šuma je prolistala i mi krećemo u boj za naša prava koja će biti u tri mirne faze, a ako se ni u jednoj od njih ne steknu uslovi za poboljšanje položaja invalida, porodica poginulih i drugih ratnih veterana, bićemo spremni kao i devedesetih, da se ujedinimo i radikalizujemo akcije.

Da Vas podsetimo:  Četiri scene na temu kultura-politika

Ovo nisu pretnje državi, već kao što rekoh VAPAJ za ljude koji spadaju u najugroženiju socijalnu kategoriju, moralno degradirani i naruženi samo zato što su stali da brane tadašnju državu. Samo zato što su bili i ostali patriote, a danas se odnose prema nama kao prema zločincima, poslednjem otpadu ovog društva.

Veliko hvala ispred naših udruženja


Dodaci:

1. SAVEZ RATNIH VETERANA SRBIJE – PRIMEDBE NA POJEDINE ODREDNICE I ČLANOVE „NACRTA ZAKONA O BORAČKO – INVALIDSKOJ ZAŠTITI“

2. POGLEDAJTE KAKO SE PREMA SVOJIM VETERANIMA ODNOSE DRUGE ZEMLJE U REGIONU

*U međuvremenu je TV KANAL 9 objavio prilog o protestu ratnih veterana

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime