Varnice na relaciji Moskva – Vašington

0
714

Moskva je reagovala na upozorenje pomoćnice predsednika SAD, Suzane Rajs, da bi vojno mešanje RF u Ukrajini bilo „ozbiljna greška“: „Savetujte Obami da se mane vojnih intervencija po svetu”. Odmah nakon toga američki senator DŽon Mekejn preti Putinu „ukrajinskim događajima” u Rusiji.

Bela kuća objavila da sa svojim partnerima po svetu razgovara o finansijskoj podršci Ukrajini.

Žirinovski tvrdi da Rusija ima puno pravo da pošalje trupe u Sevastopolj.

India US
Džon Mekejn

Sjedinjennj Države se zalažu za mirni i demokratski dijalog među različitim političkim snagama u Ukrajini i smatraju da je to najbolji put da se ta zemlja kreće napred – izjavila je portparol Stejt departmenta Džen Psaki.

Ona je naglasila da je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič sam sebe lišio legitimiteta i da je zato Vrhovna Rada Ukrajine ispravno postupila što ga je odstranila od dužnosti.

Amerikanci su na ovaj način sami sebe pohvalili za ono što su odradili poslednjih dana u Ukrajini. Stoga je sasvim logično što je Psaki istovremeno saopštila da Vašington podržava nameru ukrajinskog parlamenta da izabere novu vladu jer, kako je rekla, zemlja ne može funkcionisati u uslovima „odsutstva liderstva” koje je počelo onog momenta kada je Janukovič napustio Kijev.

Psaki je naglasila da SAD navodno ne znaju gde se Janukovič trenutno nalazi.

Njen kolega, portparol Bele kuće Džej Karni, objavio je da je Obamina administracija spremna da svojima u Kijevu pruži finansijsku podršku.

„Za ukrajinsko rukovodstvo je od najveće važnosti da se narednih dana skocentriše na finansijske izazove, a mi smo spremni da ih podržimo u procesu reformi” – rekao je Karni i dodao da Vašington povodom Ukrajine „radi sa partnerima u celom svetu”.

Da Vas podsetimo:  Spolja hrskavo, a unutra mekano i sočno

Istovremeno se oglasio i poznati američki rusofob – senator–republikanac Džon Mekejn.

Izjavio je da SAD moraju „upozoriti predsednika Rusije Vladimira Putina da ne pokušava da podeli Ukrajinu i da treba da strahuje od ponavljanja ukrajinskih događaja u samoj Rusiji”.

„Smatram da smo dužni da stavimo Putinu na znanje da je podela Ukrajine nedopustiva i da ukrajinski narod treba da sam reši svoju sudbinu. Ukrajinci žele da budu sa Zapadom i upravo za to se bore one stotine hiljada ljudi koje su izlazile na tamošnje trgove. Oni ne žele da idu na Istok”.

MOSKVA RAJSOVOJ: Savetujte Obami da se mane vojnih intervencija po svetu

Moskva računa da će Bela kuća – kada se u Vašingtonu ponovo bude razmatralo moguće upućivanje trupa u inostranstvo – doneti pravilnu odluku i da će pri tom davati savete rukovodstvu SAD , a ne Rusiji – saopštio je izvor iz Ministarstva inostranih poslova RF čiji identitet nije otkriven.

„Obratili smo pažnju na ekspertske ocene Sjuzan Rajs, zasnovane na višestrukom upućivanju američkih snaga u različite zemlje po svetu, naročito tamo gde su, po proceni administracije SAD, bile ugrožene norme zapadne demokratije ili čiji režimi su počinjali da joj izmiču iz ruku. Računamo da će pomoćnik predsednika SAD upravo takve savete – o pogrešnosti primene sile – davati rukovodstvu SAD prilikom donošenja odluke o novoj vojnoj intervenciji“ – rekao je isti diplomata agenciji RIA Novosti.

Ovo je bila, nema sumnje, izabrana forma poluzvanične reakcije zvanične Moskve na upozorenje Rajsove da bi potencijalno vojno mešanje Rusije u stvari Ukrajine (da bi preokrenula situaciju u Kijevu u svoju korist) bilo „ozbiljna greška“.

Inače, lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski danas je izjavio da Rusija ima puno pravo – ukoliko joj takvu molbu uputi predsednik Ukrajine Viktor Janukovič – da u tu zemlju pošalje trupe koje će štititi rusku Crnomorsku ratnu flotu čija je glavna baza u Sevastopolju.

Da Vas podsetimo:  Prevrnuta torta od jabuka: Stara dobra poslastica koju mnogi pamte i prave

izvor: FAKTI

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime