Vaše pravo da znate da je Vidovdan „samo stvar Srpske pravoslavne crkve“

2
953

Sve nam to jasno govori da titoizam i titoisti danas vladaju Srbijom i da proces rasparčavanja i uništavanja Srbije još nije okončan

Pre podne, na RTS-u, ovako su nas obavestili: „Danas je Vidovdan, koga proslavlja Srpska pravoslavna crkva…“

A, evo, što stoji na sajtu Javnog servisa građana Srbije: „Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru, na Gazimestanu. To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda“.

Dakle, na televiziji čujemo da je Vidovdan, kako nam je rečeno, samo stvar „Srpske pravoslavne crkve“. Na sajtu, međutim, koga ipak prati daleko manji broj ljudi, piše da je 28. jun „važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda“. Isto tako se godinama ponavlja i sa ostalim velikim praznicima, kao što su Božić ili Uskrs, gde ponavljaju kako te datume „obeležava SPC“.

Šta nam to govori? Kada bi kojim slučajem vesti RTS slušao neki stranac, a koji razume srpski, on bi pomislio da je to praznik jedne institucije! Kada je kroz više vekova srpski narod izgubio svoju državnost, onda je Srpska pravoslavna crkva bila jedina, koja je svedočila i tešila naš narod, da smo nekada imali svoje kraljeve, plemstvo, Dušanov zakon, pa čak i carstvo, te da će jednoga dana, ako sačuvamo tradiciju i veru naših predaka, biti moguće da on opet biti slobodan.

Dakle, nemamo ovde posla sa „nekom institucijom“, već je SPC stub jedne nacije, koja ove godine proslavlja osam vekova autokefalnosti!

Na istom sajtu RTS-a možemo takođe da pročitamo: „Ima sredina, u severozapadnoj Srbiji i Vojvodini, gde se iznosi sve tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno. Postoji i običaj da žene uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika.“

A ja sam mislio da je severozapadna Srbija, recimo, Sombor ili Apatin! A sada čitam na Javnom servisu, da je Vojvodina jedno, a Srbija nešto drugo. Zamislite da neko slično izjavi, na primer, da su običaji „u Rumuniji i Transilvaniji (Mađari to zovu Erdelj)…“? Naravno, nezamislivo, jer svako zna da je Transilvanija deo Rumunije.

Usput da spomenem da Mađara u Rumuniji ima blizu 2 miliona i nemaju nikakvu teritorijalnu ili političku autonomiju. A Mađara u Srbiji ima oko 350 hiljada i uživaju kulturnu, teritorijalnu i političku autonomiju, kao najveća nacionalna manjina u Srbiji.

Jasno je da je Josip Broz „darovao“ Srbiji dve pokrajine, od kojih je jedna, Kosovo, danas od većine zemalja Zapada priznata kao suverena i nezavisna država. Titu nije palo na pamet da u svojoj Hrvatskoj stvori takođe, recimo, Dalmaciju kao autonomnu jedinicu. Premda Dalmacija istorijski ima daleko veću tradiciju autonomije od Srpske vojvodine. Tako da je Josip Broz stvorio Vojvodinu, ukinuo naziv „Srpska“ i danas ona postoji kao titoistička tvorevina.

Dokle god Srbija nije podeljena, kao i Hrvatska, recimo, na županije, već po avnojevsko-titoističkom principu, dotle nećemo biti sigurni da će pre ili kasnije Bačka, Banat i Srem doći na red da se jednoga dana priznaju kao nova država Vojvodina. Interesantno da niko ne govori o Baranji, premda je i ona godine 1848. pripadala Srpskoj vojvodini. Niko ne govori ni o autonomiji Istre.

Sve nam to jasno govori da titoizam i titoisti danas vladaju Srbijom i da proces rasparčavanja i uništavanja Srbije još nije okončan. O ovim, po meni bitnim stvarima, niko u Skupštini Srbije, ni od vladajuće stranke, ni od opozicije ne govori. Ćuti srpska vlada, ali zato na tom projektu marljivo rade „nevladine organizacije“, koje uglavnom finansirau Vašington, London i Berlin. Naročito su aktivne „nevladine organizacije“ koje finansira Nemačka.

Za razliku od sadašnjeg predsednika Srbije, srpski narod veoma dobro zna da nam Nemačka nikada nije u prošlosti bila prijatelj. A niti je to danas. Od nemačke ambasade do svih nemačkih fondacija, sve one rade na štetu Srbije i srpskog naroda i to kako danas, godine 2019, a tako će biti i sutra.

Nikola N. Živković
Izvor: nikolazivkovicblog.wordpress.com / stanjestvari.com

2 KOMENTARA

  1. Komunisticka gamad rovari i pokusava da rastoci Srbiju a sve to finansirqa Zapad. Prosto je neverovatno kako se ideja komunizma tako dobro primila u Srbiji. Samo kretenski narod kao mi moze da slavi Tita i da se i dalje klanja onoj kamencini u Kuci cveca.

  2. IZDAJICE I VELEIZDAJICE nemaju ideološki predznak!!! Oni su univerzalna kategorija isto kao i DOBRI i LOŠI LJUDI!!! U odredjenom momentu,( „Na muci se poznaju junaci, u dobru je lako dobar biti“) , zbog svojih egoističkih interesa, najčešće matrijalne koristi, u stanju su prodati i Narod i Drzavu!!!Srbiju ne rasparčavaju „Titoisti“, nego , loši ljudi, koji se lako prilagode bilo kojem sistemu ili ideologiji!!! Samo DOBRE PERSONE, PATRIOTE, NACIONALISTI, CRKVA, AKADEMICI, INTELEKTUALCI………..mogu spasiti Drzavu i Narod. Njihovim aktivnim djelovanjem bi se poništio rad VELEIZDAJNIKA…………..tako da bi strani neprijatelji ostali bez „glavne poluge“ protiv Srbije !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime