VAUU! U Srbiji porasle plate u vreme korone?!

0
979
Foto: printscreen

Da statistika često nema veze sa stvarnošću potvrđuju i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku u kojima se navodi da je zaposlenima u Srbiji porasla plata za vreme epidemije koronavirusa.

Prosečna neto plata (bez poreza i doprinosa) u martu je iznosila 59.681 dinar i za 1.549 dinara je veća nego u februaru, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Bruto plata u februaru ove godine je bila 80.288 dinara, a u martu 82.320 dinara. U saopštenju Zavoda za statistiku se navodi i da je u poređenju s istim mesecom prošle godine bruto zarada za mart 2020. nominalno veća za 10,1 odsto, a realno za 8,7 odsto.

Da podsetimo, prema istraživanjima nezavisnih nevladinih organizacija za vreme vanrednog stanja u Srbiji je bez posla ostalo oko 200.000 ljudi, bez obzira da li su bili prijavljeni ili su radili na crno, a u velikom broju firmi zbog smanjenog obima posla radnicima su plate znatno smanjene.

Da li je ovo istraživanje Republičkog zavoda za statistiku u funkciji predizborne kampanje ili im se zbog virusa potkrala greška prilikom obračuna, ostaje da se vidi.

V. P.
Izvor: direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime