Važio je za velikog šarmera, a voleo je samo jednu

0
757

Malo je poznato da je Tesla bio veliki zavodnik i šarmer i da su mnoge ugledne žene bile zaljubljene u njega.

Međutim, one Teslu kao da nisu interesovale, jednom je čak i izjavio da se “oženio naukom”.

Ali, jednu tajnu i vrlo neobičnu ljubav, Tesla je brižljivo čuvao.

Jednom prilikom ju je ispričao svojim prijateljima, Džonu O’Nilu i Vilijamu Lorensu, novinarima iz Njujork tajmsa.

O’Nil ju je zabeležio, a Lorens ju je nazvao “jedinom ljubavnom pričem iz Teslinog života”.

Evo kako je ona glasila.

Tesla je bio veoma srdačan, ali nije stupao u bliske veze jer se, kako je rekao, “oženio naukom”. Ali Teslini prijatelji Džon O’Nil i Vilijam Lorens, novinar Njujork tajmsa, čuli su od Tesle nesvakidašnju ispovest. O’Nil je zabeležio, a Lorens je nazvao “jedinom ljubavnom pričom iz Teslinog života”.

„Hranim golubove, na hiljade njih, ko bi ih sve zapamtio. Međutim, bio je jedan golub, divna ptica, čisto beo sa svetlosivim pegama na krilima; on je bio nešto drugo. Bila je to ženka. Mogao sam je prepoznati bilo gde. I ona je mene mogla da pronađe na svakom mestu. Trebalo je samo da pomislim na nju, da je pozovem i ona bi doletela.”

Da je postojala duboka i neobična i duboka veza između njih dvoje govore i sledeće Tesline reči:

Ja sam nju razumeo i ona je razumela mene. Voleo sam tu golubicu kao što muškarac voli ženu, i ona je volela mene. Kada je bila bolesna, osećao sam to; došla bi u moju sobu i ja bih bdeo nad njom danima. Negovao sam je dok ne ozdravi. Taj golub je bio radost mog života…

Dok sam nju imao, imao sam i svoj životni cilj. A onda, jedne noći dok sam u mraku ležao na krevetu, uletela je kroz otvoren prozor i sletela na moj sto. Znao sam da hoće da mi saopšti nešto važno pa sam joj prišao. Gledao sam je i znao da želi da mi kaže – da će umreti. A onda, kada sam to shvatio, video sam svetlost kako izbija iz njenih očiju – snažan snop svetlosti. Kada je taj golub umro, nešto je nestalo iz mog života. Do tada sam bio sasvim siguran da ću završiti sve svoje zamisli, ali kada je golubica nestala, znao sam da je moje životno delo okončano.”

Da Vas podsetimo:  Slučaj Asomakum: Zbog zastarelosti obustavljen postupak protiv četvoro okrivljenih

Izvor: opanak.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime