VBA: Angažovati vojsku na jugu Srbije!

0
1095

2015-05-12_054504Predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa je zamolio predstavnike granične policije da dozvole slobodan prelaz svima koji iz Kumanova krenu ka Preševu

Direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković izjavio je posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti da je trenutno stanje bezbednosti u Srbiji „zadovoljavajuće” i da ne postoje indicije da će se sukobi sa teritorije Makedonije preneti u Srbiju. Ipak, Cvetković je dodao da je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predloženo da donese odluku o angažovanju jedinica Vojske Srbije na jugu centralne Srbije.

„Sve bezbednosne strukture preduzele su sve mere da do eventualnih sukoba na teritoriji Srbije ne dođe”, rekao je Cvetković. Kako je prenela Beta, on je naveo i da je Biro za koordinaciju službi bezbednosti predložio Vladi Srbije da se formira posebno telo koje će koordinirati akciju svih bezbednosnih struktura u zemlji. Prema njegovim rečima, tim novim telom rukovodiće komandant Žandarmerije Goran Dragović.

Sednica Biroa počela je u 13 sati, a predsedavao je premijer Srbije Aleksandar Vučić. U sednici Biroa učestvovali su i ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a razmatrani su situacija u Makedoniji i uticaj tog stanja na teritoriju Srbije i usvojeni navedeni predlozi kako bi se sprečilo prelivanje sukoba iz Makedonije na teritoriju Srbije.

Prema navodima Tanjuga, direktor policije Milorad Veljović rekao je posle sednice da je trenutna situacija stabilna i da policija zajedno sa bezbednosnim službama u potpunosti kontroliše situaciju u zoni opština na jugu Srbije i prema Makedoniji. Veljović je rekao da o zatvaranju granice iz bezbednosnih razloga odlučuju isključivo Vlada Srbije i Biro za koordinaciju službi bezbednosti. „Ta situacija može da se menja iz sata i sat, mi procenjujemo isključivo iz bezbednosnih razloga da li ćemo dozvoliti prelazak ili ne”, rekao je Veljović.

Da Vas podsetimo:  Ko je kriv što srpskim rekama plutaju fekalije, flaše i hemikalije?!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je juče da je Srbija spremna da vrlo oštro reaguje na svaki pokušaj destabilizacije, unošenje raznih nacionalnih sukoba, terorističkih akata. Niko ne treba da pokušava da se igra s državom Srbijom, izjavio je Dačić, preneo je Fonet.

Dačić je rekao da će sledeće nedelje u Makedoniju otići specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS-a za zapadni Balkan Džerard Studman i šef radne grupe za OEBS pri Ministarstvu spoljnih poslova Dejan Šahović.

Predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa ponovio je da je ta opština spremna za prihvat izbeglog stanovništva iz Kumanova i dodao da je od granične policije dobio uveravanje da će sarađivati s lokalnom samoupravom.

Mustafa je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka s predstavnicima granične policije na prelazu Preševo–Tabanovce, rekao da je taj sastanak bio neophodan, jer u subotu posle 19 sati, kako je rekao, „nije bilo dozvoljeno da Albanci proterani iz Kumanova pređu u Preševo”.

„Do 19 sati u subotu prošlo je više od 700 ljudi, koji su raspoređeni kod rodbine u Preševu, dok su se ostali vratili”, rekao je Mustafa, navodi Tanjug. On je objasnio da je zamolio predstavnike granične policije da dozvole slobodan prelaz svima koji iz Kumanova krenu ka Preševu, jer je ta opština, kako je istakao, dobro organizovana za prihvat izbeglog stanovništva.

2015-05-12_054406
Direktori BOA, policije i VBA: Slavoljub Dabić, Milorad Veljović i Petar Cvetković (Foto Tanjug)

Prema njegovim rečima, vraćanje izbeglog stanovništva „u ratno okruženje je dvostruki greh i zločin”. „Baš zato se sada nalazimo na graničnom prelazu, da Albanci ne bi bili vraćeni, da im ne bismo stvorili situaciju da ilegalno prelaze granicu. Time bi bili izloženi dodatnom riziku, jer je granica s Makedonijom prepuna Žandarmerije”, rekao je Mustafa.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (18) Tužno i sramno, nažalost istinito… (8) Čudna vrednovanja u čudnoj Srbiji…

Pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije juče su, u koloni od pet vozila, obišli granični prelaz s Makedonijom, posle čega su se vratili ka Preševu.

Dragišić: Napadi se mogu očekivati i u našoj zemlji

Za razliku od državnih zvaničnika, koji smatraju da nema opasnosti od prelivanja sukoba iz Makedonije u Srbiju, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić izjavio je Beti da se i u našoj zemlji mogu očekivati napadi terorističkih grupa.

„Najširi mogući kontekst u kome se sve ovo dešava jeste albanska ideja o stvaranju velike Albanije. Nisam optimista, verujem da se i te kako može preliti i na našu teritoriju i da samo u zavisnosti od trenutnih ciljeva terorista zavisi da li će se to dogoditi ubrzo ili kasnije”, rekao je Dragišić. On je istakao da su delovi teritorije Srbije viđeni kao deo velike Albanije i to je ideja s kojom se sukobljavamo od kada ona postoji.

„I dokle god ta ideja živi, Srbija je ugrožena od strane albanskih ekstremista. Prelivanje sukoba je moguće u zavisnosti od trenutnih taktičkih procena terorista”, naveo je on. Kada je u pitanju Kosovo, Dragišić navodi da je albanskim ekstremistima smetnja sever Kosova.

„Oni bi u svakom slučaju želeli da Kosovo etnički očiste i za to već postoji termin – ’kosovska oluja’”, dodao je on.

M. Albunović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime