Većina penzionera u Srbiji je egzistencijalno ugrožena

0
47

     

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uznemirujuće saopštenje udruženja sindikata                               penzionisanih vojnih lica Srbije

  • Statistika pokazuje da je u 2021. godini 30.000 penzionera preminulo više nego u 2020. godini
  • Većina penzionera Srbije je u uslovima hiper inflacije životno ugrožena.
  • Tražimo da država preduzme hitne mere zaštite penzionera u skladu sa njihovim socijalnim potrebama.

Saopštenje guvenerke NBS da je međugodišnja inflacija 9,1 odsto i da je najmanja u Evropi prikriva podatke Eurostata da je rast cena hrane u Srbiji 2021. godine iznosio 14,5 odsto i da je bio tri puta veći od prosečnog rasta cena hrane u EU.

Prvi put od 2012. godine prosečna penzija u odnosu na prosečnu platu u januaru 2022. godine, iznosi 44 odsto sa tendencijom da taj odnos do kraja godine još više padne. Odnos prosečne penzije prema prosečnoj plati je od 60 odsto u 2012. godini pao za više od 16 odsto… Nepotpuno nominalno usklađivanje penzija od 2012. godine nije pratilo inflaciju koja ih je obezvredila. Samo u 2022. godini usklađivanjem po izmenjenoj švajcarskoj formuli penzioneri su oštećeni za usklađivanje zbog inflacije i rasta zarada u drugoj polovini 2021. godine za najmanje 6.3 odsto…

Posledice maćehinskog odnosa prema standardu većine penzionera su katastrofalne. Većina penzionera nema dovoljno da podmiri ni komunalne račune i minimalne potrebe u hrani i lekovima. Statistika pokazuje da je u 2021. godini 30 000 penzionera preminulo više nego u 2020. godini što je sigurno i posledica nedostatka hrane. Zbog ekonomske bede oko 15 odsto penzionera je, u poznim godinama, primorano da dodatno radi. Većina penzionera u ruralnim sredinama i oni koji su bolesni ne može ni na takav način da poboljša standard.

Da Vas podsetimo:  Gladna zemlja, gladna usta – zašto je hrana sve skuplja?

 

Iako je svim penzionerima u predizbornoj kampanji dodeljeno po 20.000 dinara, a deo glasača vladajućih stranaka je dobio i pakete hrane vrednosti do 600 dinara to nije bilo dovoljno da se tmurna stvarnost ulepša ni na nekoliko dana.

Posle višegodišnjeg odsustva ili nedovoljnog usklađivanja penzija i primene izmenjene švajcarske formule za usklađivanje penzija od 2020. godine, većina penzionera Srbije je u uslovima hiper inflacije životno ugrožena. Statistički podaci govore da preko 750 000 ili oko 45 odsto penzionera u Srbiji prima manje od 24.000 koliko bi trebao da iznosi egzistencijalni minum ili prag siromaštva.

Oko 150 000 poljoprivrednih penzionera su u još većoj bedi jer primaju upola manje od egzistencijalnog minimuma. Društvena potrošnja za penzije je sa 13 odsto u 2014. godini smanjena na oko 9,5 odsto BDP što iznosi oko dve milijarde evra godišnje, a cena ovolike uštede je beda u kojoj živi najranjiviji deo stanovništva. Iako nemoralna i neopravdana štednja otimanjem stečenog od penzionera se nastavlja.

Žalosno je, što težak socijalni položaj većine penzionera u Srbiji nije bio tema u predizbornoj kampanji tek završenih parlamentarnih izbora. Žalosno, ali penzioneri su u Srbiji su važni samo dok se ne završe izbori…

Zakonskih uslova i novca za podizanje najnižih penzija je bilo, ali je proteklih godina neselektivno podeljen i građanima kojima nije bio neophodan. Apelujemo na sve institucije da u skladu sa propisima preduzme hitne mere zaštite penzionera u skladu sa njihovim socijalnim potrebama.

autor:Jovan Tamburić, predsednik

https://izmedjusnaijave.rs/

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime