Večiti derbi i večita zamena teza

0
1921
Foto; Srđan Ilić / 156. fudbalski derbi

Poslednje scene sa stadiona u Humskoj, koje su obišle svet, po svemu sudeći ništa neće promeniti u odnosu države prema nasilju na stadionima. Vrhunac licemerstva vlasti ogleda se u izjavi ministra sporta Vanje Udovičića koji je ocenio “da nije dobro što su mediji u prvi plan stavili nasilje na tribinama umesto sjajnih dešavanja u sportu”. Ministar ide i dalje, konstatujući da takvo izveštavanje medija može dovesti do daljih negativnih pojava na stadionima.

Prebacivanje lopte u medijsko dvorište i skretanje teme sa stvarnog problema, a to je višedecenijsko tolerisanje navijačkih grupa i onih koji iza njih stoje, ne predstavlja ništa drugo do ismevanja zdravog razuma. Ako država, kako je to prošle godine ustvrdio Aleksandar Vučić, nema snage za borbu protiv huligana, onda bi njeni zvaničnici barem mogli da se suzdrže od optuživanja medija za nasilje na stadionima. Ministar je, kad je već pominjao medije u ovom kontekstu, mogao da se osvrne na one koji u prisustvu stranih državljana na derbiju vide zaveru protiv vlasti. Ti mediji, zajedno sa ministrom Udovičićem, zamagljuju suštinu onoga što se dešava na stadionima gde se preko huligana sukobljavaju razne kriminalne grupe.

Istovremeno i Vučić, koji je kao premijer u ime države rekao da nema snage za obračun u Srbiji pre samo godinu i po danas, ovoga puta kao predsednik države iznosi oštru osudu. Međutim, njegova izjava o “kriminalcima puštenim s lanca” koje bi neko trebalo da “malo priveže“ odnosila se, po svemu sudeći, samo na prisustvo šestorice Hrvata na Partizanovom stadionu. Ni reči o pozadini sukoba, organizatorima i namerama onih koji priređuju ovakve scene na fudbalskim utakmicama.

Ako država nema načina da se obračuna sa huliganima, u šta je teško poverovati, krajnje je cinično da se lopta prebacuje u tuđe dvorište.

Da Vas podsetimo:  Nekada se za stradalim rudarima žalilo

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime