Velika prevara – Srbija nije počela pregovore o pridruživanju EU!

2
1222

Komesar za proširenje EU Štefan File došao je u posetu Srbiji. Mediji i političari najavili da se radi o početim pregovorima o pristupanju. RTS tvrdi: „Pregovori Srbije sa Evropskom unijom zvanično su počeli 21. januara ove godine prvom međuvladinom konferencijom.“ Sve to je potpuna neistina. Pregovori o pristupanju Srbije EU nisu ni počeli.

STEFAN FILE

Šta je istina?

U vezi pregovora sa Srbijom, Evropska unija je objavila Obaveštenje sa prve pristupne međuvladine konferencije 21. 1. 2014. godine, kada su „pregovori“ o pristupanju otvoreni. Međutim, ovo obaveštenje za štampu se sadržinski uopšte ne tiče pregovora o pristupanju, već „normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Tvrdnja da su Međuvladinom konferencijom 21. januara počeli pregovori nije istinita, to nisu bili pregovori o pridruživanju već o Kosovu, o čemu svedoči pomenuto Obaveštenje.

Šta je stvarna sadržina pristupnih pregovora Srbije sa EU? EU je o tome javnost obavestila dokumentom o otvaranju Međuvladine konferencije pod imenom Negotiation Framework od 9. januara 2014. g, pa ako ste u međuvremenu stekli „evropsku pismenost“ da razumete ove „limitirane“  kuke i vrljike, informišite se.

Evropska-unija-i-srbija-zastava

Na stranici o proširenju (Enlargement) Evropske unije jasno se vidi da, ni posle decenije i po, Srbija još uvek nema status države koja pregovara, već čeka početak pregovora (waiting to start). Srbija je, kao i Makedonija, evropski statusni „čekač“ na pridruženje, a ne „pregovarač“. Eufemizam „kandidat“ lako se brka sa oba, veoma različita stausa pred EU. Za razliku od Srbije, Crna Gora je počela pregovore. A da se podsetimo, Crna Gora je pristupila „evropskim“ sankcijama Rusiji, dok Srbija još uvek nije.

Samim tim, ni jedno poglavlje pregovora nije otvoreno. Zašto nam onda domaći političari uopšte pričaju o otvaranju nekih poglavlja pregovora? Deceniju i po propasti privrede, rasprodaje, siromašenja i zaduživanja na „evropskom putu Srbije“ – nizašta. Sedam vlada „čvrsto opredeljenih na putu evrointegracija“ se promenilo, a Srbija još čeka početak pregovora sa EU.

Da Vas podsetimo:  Srbija i Kosovo postigle dogovor oko tablica i formiranja ZSO u okviru Francusko-Nemačkog plana

Eu dokument

„Zeleno svetlo“ za pregovore sa EU je bilo obična demagoška floskula. Izjava Štefana Filea o početku pregovora je potpuna neistina. Svi sastanci sa predstavnicima EU, njihovi zahtevi, ultimatumi, „teške mere“ na koje su naše Vlade pristale, sprovele i sprovodiće ih, ne dovode do bilo kakvog rezultata u pridruživanju Srbije EU. A sve to je veoma štetno ili u najmanju ruku beskorisno za ogromnu većinu građana Srbije.

Za četrnaest godina bauljanja, EU sa Srbijom još nije počela pregovore o pridruživanju, pošto Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Uostalom, to je uvijeno saopštio i sam Štefan File uz neistinu o pregovorima Srbije sa EU koji se „odvijaju“.

ALEKSANDAR VUCIC, STEFAN FILE

„Što se tiče politike Srbije prema Rusiji, pravilo je da su očekivanja od države kandidata takva da se ta zemlja ponaša u potpunosti u skladu s pravilima EU od prvog dana svog članstva u EU.“ (Danas / Tanjug, pr. NSPM)

Nismo uveli sankcije Rusiji. Nismo na putu ka Evropskoj uniji, niti ćemo biti dok te sankcije ne uvedemo. Srbiji se nije upalilo „zeleno svetlo“ na putu ka EU, jer na tom putu nema ni semafora, pošto je put Srbije ka EU očigledno „put kojeg nema“.

Prilozi:

Prilog 1. (Jpeg dokument pregovori)

pregovori

Potpis priloga 1:

Srbije nema među zemljama koje su počele pristupne pregovore sa EU. Izvor: Evropska unija (http://ec.europa.eu/enlargement/countries/check-current-status/index_en.htm). Uvid izvršen 5. 5. 2014. godine.

Prilog 2. (PDF dokument: AD_1_2014_INT_EN)

Naslov priloga 2:

Conference on Accession to the European Union – Serbian Brussels, 9 January 2014, AD 1-14 Limite, CONF-RS 1, Accession Document: General EU Position, Ministerial Meeting Opening the Intergovermental Conference on the Accession of Serbia to the European Union (Brussels, 21 January 2014)

Da Vas podsetimo:  Štetočinska pamet “zaštitnika građana“

Napomena:

Odmah po objavljivanju ovog teksta, na sajtu EU je učinjen vidljivim dokument: Conference on Accession to the European Union – Serbian Brussels, 9 January 2014, AD 1-14 Limite, CONF-RS 1, Accession Document: General EU Position, Ministerial Meeting Opening the Intergovermental Conference on the Accession of Serbia to the European Union (Brussels, 21 January 2014). Tek danas je objavljen zvanični dokument kojim je učinjeno vidljivim da su pregovori o pridruživanju Srbije počeli, ali iz dokumenta je vidljivo da ni jedno poglavlje nije otvoreno.

Dušan Kovačev

Nova srpska politička misao

like-button.net here

wordpress-themes.org here

2 KOMENTARA

  1. Srbiji je put u EU zatvoren pre svega zbog Kosova. EU nece primati zemlje koje nisu regulisale svoje granice i koje imaju neresene teritorijalne probleme sa susedima. Sto je sasvim razumljivo, EU zeli i neguje mir vec 75 godina.

    Od dobijanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878 god, Srbiji je mesto u kolu evropskih naroda. Da je Srbija danas u EU, ona bi lakse i uspesnije branila nase gradjane, nasu imovinu i nasu kulturnu bastinu na KiM. Izmedju Srbije i Kosova ne bi bilo granice. Uz Srbiju bi stajalo 28 evropskih drzava, 513 miliona gradjana i ceo briselski apparat.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime