Velike (u)cene Zapada na Srbiju oko Kosova?

4
1549
Kapitulacija/Foto: pixabay

Da li će Srbija „kapitulirati“ na Kosovu i Metohiji

Nacionalno pitanje svih pitanja je „Da li će Srbija „kapitulirati“ pod pritiskom Zapada na Kosovu i Metohiji tokom ove ili naredne godine?.Srbiji se nudi „brži“ put ka EU do 2025 ili kasnije (hipotetički i neizvesno),formranje ZSO po zakonima i Ustavu Kosova i podršci EU i MMF ekononomskom razvoju Srbije.Ako bi htel i da „pogledamo“ u budućnost naočarima sadašnjosti Srbija imala amalo šanse da postane član EU i nakon 2025 iz niza geopolitičkih i „balkanskih“ razloga .Dublja analiza pokazuje da je za EU i njene interese koji su u sklopu interesa SAD i NATO od većeg značaja ulazak u EU Crne Gore i Albanije, a Srbija bi mogla da bude deo EU samo kao protektoralna država koja bi morala da kapitulira na Koosvu i Metohiji priznanjme Kosova alii odricanjme od svojih vitalnih i strateških interesa sa Rusijom.Srbija će se na različite načine ove i sledeće godine ucenjivati da se odrekne svojih prava i interesa na Kosovu i Metohiji, i to bi bio čin slamanja državnosti Srbije i zaokruživanje vojne intervencije „Milosrdni anđeo“ 1999 godine.Ali to je samo međufaza u nameri da se Srbija vrati na pretkumanovsku iz 1912 godine sa mogućim novim zahtevima .Srbija će biti pred iskušenjem da bude pod pritiskom MMF ukoliko ne bude pristala na zahteve EU i SAD.Predstoji teži period za Srbiju ali će to biti i test provere državnosti i nacionalne samobitnosti Srbije.Treba očekivati mnoga upozorenja,medijske „crne informacije“ sa Zapada i regiona oko „crne“ budućnosti Srbije ukoliko ne prihvati rešenje za „normalizaciju“ sa Kosovom odnosno priznanje državnosti Kosova.U sito vreme se očekuje i kriza na Kosovu kako među albanskim političkih stranaka ,tako i pritisak albanskih ekstrmista na Srbe posebnp na severu Kosova.Evidento je u pripremi diplomatski „okršaj“ poltičkog Zapada i Istoka oko Kosova na Balakanu ali i u SBUN
Kako se planira pritisak na Srbiju?

Da Vas podsetimo:  Sam protiv sveta

Kosovska kriza ove godine doživljava usijanje po oceni Američkog stručnjak za Balkan Danijela Server-a bivšeg CIA analitičara koji je od sredine devedsertih godina prošlog veka bio za status nezavisnosti Kosova.Po Danijelu Serveru Trampova administracija podržava nezavisno i suvereno Kosovo u okviru postojećih granica, kao i posredovanje Evropske unije u rešavanju problema.SAD će pritiskati Srbiju ali i partnere u EU da Kosovo dobije stolicu u UN I da se približi EU .Vašington želi i puno normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što podrazumeva međusobno priznavanje i razmenu ambasadora. Nije bilo vidljive promene u poziciji Vašingtona od promene administracije..Ovaj američki model je ravan opštoj mirnodopskoj kapitulaciji Srbije, i teško je očekivati da će vlasti u Srbiji pristati da izgube sve ili simbolično dobiju ZSO za status Kosova u UN I obećanje za put Srbije ka EU.Evropska unija je nepoznanica kako će reagovati na tvrđu politiku SAD prema Srbiji posebno pet članica EU koje nisu priznale Kosovo.SAD po Serveru će tražiti od Nemačke da je podrže na Balkanu i da dodatno pritisnu Srbiju.Server smatra da će Berlin podržati Vašington i posredovanje Evropske unije, koje je i nastalo delom na inicijativu Angele Merkel.Evidentno je da Nemačka neće podržati Srbiju u EU dok ne “normalizuje” svoje odnose sa Prištinom ,ali to može trajati dugo i da bude deo “zamrznutog konfikta”. Server misli da će Turska iako je u sukobu sa EU I SAD ipak kao članica NATO zbog svojih geopolitičkih interesa insistirati na politici medijacije EU na Balkanu i da će podržati Kosovo u UN.Sadašnje zaoštrenje odnosa Turske sa EU to ne obećava,ali je evidentno da je politika Erdogana neosmanska sa mogućim promenama stavova i brzog obrta .Danijel Server smatra da će Moskva će nastaviti da blokira Kosovo u UN bar dok Beograd ne kaže drugačije, a možda i posle toga, ali bi bila i više nego spremna da napusti interese Srbije i razmeni priznanje Kosova za priznanje Južne Osetije i Abhazije, aneksije Krima i podelu Moldavije od strane Zapada .Sve ove Servere procene su hipotetičke sa dozom real-politike ,ali odluke će biti donete u zavisnosti od ukupnog stanja i stabilnosti EU,odnosa EU i SAD ,politike i pritisaka SAD i EU prema Rusiji i globalni potezi EU i SAD prema Turskoj.Sve ovo ipak ukazuje da neće ići tako lako u “uguravanju” Kosova u UN, i uveravanja Srbije da kroz demisionira na Kosovu obezbeđe svetlu budućnost u EU.Pored problema Srbije i Kosova,otvoren je i vidni sukob koji tinja do moguće eskalacije Grčke i Turske koja je već u toku.Ipak treba poslušati Patrijarha srpskog gospodina Irineja koji veruje u politiku Predsednika Srbije oko Kosova i kaže „ Stav Crkve po pitanju Kosova i Metohije je jasan, jasan kao dan, kao sunce, jer SPC je svoju istoriju počela na tom prostoru, na kojem je Pećka Patrijaršija bila i ostaje rezidencija srpskih patrijaraha i Srpske crkve“.

Da Vas podsetimo:  Sabaton pravi pesmu o najvećoj srpskoj heroini koja je dala život za zemlju, a mi je pustili da umre u bedi

Tomislav Kresović

vidovdan.org

4 KOMENTARA

  1. Boze, uvek ista prica. Teska vremena, velika neizvesnost, svi su protiv Srbije. A analiza duboka kao gledanje u pasulj. I onde se cudite zbog bele kuge i odliva mozgova. Da li ikome padne na pamet da se nacija najbolje cuva kada ljudi imaju pristojan kvalitet zivota, kada ne moraju uvek da zrtvuju svoje kratke zivote za neke nebulozne srecne dane u buducnosti. Mojim babama i dedama tako prodjose zivoti, pa mojim roditeljima, a evo i ja sam skoro 58 i nista se ne menja. Sve isto naglabanje, ocekivanje cuda sa nebesa, i naravno neprekidno trazenje izdajnika i kukolja. A kukolj je gde god da pogledate, u ovom primitivnom despotu Vucicu, u opstoj kradji i korupciji, u namrgodjenim licima mojih bivsih sugradjana u Beogradu, u depresiji jedne talentovane nacije koju uvek „mudro“ vode najmanje talentovani medju njima. Od vatrenih komunista do pravoslavnih talibana mali je razmak. Isti je to mentalni sklop koji se vesto presvuce u novi kostim kada se stari suvise isfleka. Pa opet ispocetka, do poslednjeg Srbina.

  2. Vise vekovna mudrost opstanka je imitacija ponasanja vlati trave kad je nevreme, a to je dugo prisutno u nasem narodu. Naravno, kukolja u zitu i korova u travi uvek je bilo i bice. Pojedinci, kukolj i korov, nisu NIKADA davali cvece i trajan porod…..nestaju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime