VELIKI SPIN BIRNA: Zašto su prikrili dokaze o saradnji Danasa i Šarićevog klana

0
85
Foto: Nenad Kostić

Tekst BIRN-a „Kako je Šarić uređivao medije iz pritvorske ćelije: Kola na poklon za zaslužne novinare“ ogledni je primer neprofesionalnog odnosa prema činjenicama, temi i istini. BIRN je u ovom tekstu želeo da se uhvati ukoštac s korupcijom u medijima i spregom između mafije i medijskih radnika, ali je uradio sve pogrešno, pristrasno i amaterski, pa čak i nehotice nagovestio da je i sam deo sprege sa određenim interesnim grupama. Kako drugačije objasniti činjenicu da je BIRN namerno i očigledno sračunato izostavljao neke krucijalne informacije koje bi, da je primenjena dužna novinarska pažnja, pružile punu istinu na temu iz naslova teksta: koje su redakcije zaista u svojim redovima imale korumpirane novinare, spremne da udovolje interesima Darka Šarića, a koji novinari i redakcije nisu radili po diktatu kriminalnog klana.

Slika PDF strane Blica koju BIRN takođe nije objavio

Nakon uvida u optužnicu, na kojoj je baziran tekst, jasno je da BIRN nije naveo sve medije koji se pominju u optužnici u vezi s komunikacijom između članova Šarićevog klana, a pritom su jasno identifikovani. Kurir je otkrio da je u ovoj priči, grubom intervencijom BIRN-a, volšebno nestala informacija da je dnevni list Danas isporučio Šariću naručeni tekst. Naime, u optužnici se navodi komunikacija između Šarićevog klana i članova redakcije Danas, iz koje se jasno zaključuje da je klan naručio tekst u tom listu. Iz komunikacije proizilazi da je Šariću iz Danasa najavljeno da će tekst biti objavljen za pet dana, što se, uvidom u arhivu tog lista, pokazalo kao tačno.

VEZA KLANA I DANASA: KAKO JE NAJAVLJEN TEKST U TOM LISTUFOTO: PRINTSCREEN

Zašto su istraživači BIRN-a propustili ovaj zicer za svoju priču? Odgovora nema. Redakcija BIRN-a ni ovoga puta nije pružila odgovore na pitanja Kurira, između ostalog i na ovo o izostavljanju Danasa, koji jeste bio tema Šarića i njegovih saradnika u presretnutoj komunikaciji.

Takođe, voljom BIRN-a od javnosti je skrivena fotografija, inače deo materijala na kojem BIRN bazira svoju priču, koja pokazuje tekst Blica u PDF formatu, dakle novinsku stranicu koja se u tom trenutku priprema za štampu. Tu fotografiju poslao je neku iz redakcije Šarićevom klanu, a tekst sa te stranice sutradan je zaista objavljen u štampanom izdanju Blica. Zanimljivo je da je BIRN čitavu informaciju o slanju PDF stranice kriminalcima hteo da prećuti, te se u prvoj objavljenoj verziji nije ni pominjala.

Da Vas podsetimo:  Miljković pred sudom ponovio tvrdnje o navodnim susretima sa Vulinom i Vučićem: Oružje u Ritopeku Vulinovo
DOKAZ O SARADNJI ŠARIĆA I BLICAFOTO: PRINTSCREEN

Tek nakon što je Kurir postavio pitanja o ovom propustu istraživača BIRN-a, na portalu je osvanula nova verzija u kojoj je ipak pomenut i ovaj detalj, inače najeksplicitniji dokaz da je Šarić, zahvaljujući korumpiranim novinarima, uvek išao korak ispred onih koji su ga lovili. Fotografija do danas nije objavljena, iako je u posedu BIRN-a od početka rada na ovoj temi.

Još neki mediji su pomenuti u optužnici, ali ih BIRN zaobilazi. Tako se uvidom u optužnicu može videti da se u komunikaciji spominje i TV Prva, ali uredništvo BIRN-a ni to nije objavilo. Oslovljavanje novinarke nadimkom „sestra“ je još jedan detalj iz komunikacije Šarića i njegovih saradnika kojim je BIRN iskreirao dimnu zavesu. Iako svi u novinarskim krugovima, pa tako i BIRN, znaju da „sestra“ nije neko iz Kurira ili Blica, BIRN je ovaj deo priče preneo bez dodatnog objašnjenja i tako javnost doveo u zabludu.

Upadljivo ćutanje BIRN-a na sva ova pitanja Kurira navodi na osnovanu sumnju da je neko baš tako hteo da uradi: da redakcije za koje postoje jasne indicije da su imale sadržaje naručene direktno iz Šarićeve pritvorske ćelije ili preskoči u tekstu ili ih strpa u koš sa svim drugim medijima i tako stvori atmosferu u kojoj se većina novinara crne hronike kriminalizuje i sumnjiči da su sarađivali s mafijom.

Jurili zeca, isterali lisicu

A kako je BIRN-u sve to pošlo za rukom? Osnovna potka teksta je nova optužnica protiv Šarića i, kako navodi BIRN, dokazni materijal koji pokazuje kako su do određenih medija stizale informacije koje je osumnjičeni slao iz pritvora koristeći aplikaciju Skaj, kako su menjani i uređivani naslovi i tekstovi, te kakve poklone su pojedini novinari dobijali kao nagradu za učešće u diskreditaciji svedoka-saradnika. Sve bi ovo bilo u redu da se BIRN nije opasno zaigrao u prekrajanju materijala, čime je stvorio zamagljenu sliku i ostavio čitaoce u zabludi da su sve redakcije koje se pominju u tekstu radile za interese kriminalne grupe. Kurir nije pristao da bude označen kao saradnik kriminalaca, kao medij koji toleriše korumpirane novinare i kao redakcija kojoj uređivačku politiku diktira mafijaški klan.

Da Vas podsetimo:  Meštani Pakovraća i dalje blokiraju magistrani put, a meštani Lisica i Negrišora regionalni put

Posledica ovako čvrstog stava Kurira jeste to što se desio svojevrsni paradoks. Ispalo je da je BIRN jurio zeca, a isterao lisicu. I to ne svojom voljom, već odlučnošću Kurira da istera stvari na čistac. Umesto da detektuje i svojim perom pojuri korumpirane novinare, BIRN je sračunatim biranjem lovine zapravo otkrio svoje prave namere i, sledom priče o teranju zeca, u svom dvorištu pronašao – lisicu. Da Kurir nije insistirao na poštenom pristupu i nefriziranoj istini, prepredeni BIRN bi javnost zaista nadmudrio. Ostalo bi uverenje da postoje razlozi za sumnju u svakog novinara i u svaku redakciju, po volji uredništva – u neke više, u neke manje, što je očigledno i bio cilj BIRN-a, uprkos činjenicama kojima je raspolagao. A u rukama je imao podatke koji ne samo da otklanjaju i najmanju sumnju u Kurir i još neke medije, već je držao i čvrste dokaze da su u nekim redakcijama izlazili naručeni tekstovi iz Šarićevog tabora, ali te medije BIRN u svom tekstu jednostavno ne pominje.

Sprega sa interesnim sferama

U Kodeksu novinara Srbije jedno od prvih načela je:

„Moguće dejstvo objavljene informacije na medij ili medijskog vlasnika ne sme da utiče na odluku o njenom objavljivanju. Politička ili ideološka pozadina informacije ne sme da utiče na odluku o njenom objavljivanju, čak i ukoliko je ta politička ili ideološka pozadina u suprotnosti s političkim ubeđenjima novinara, urednika ili vlasnika medija.“

Da li u ovim relacijama treba tražiti razloge za čudnovatu novinarsku metodologiju pomoću koje je nastao ovakav teksta BIRN-a? Ako se činjenice poslažu kako treba, neke interesne sfere se mogu detektovati. Dakle, BIRN je objavio ovakav tekst u kojem je Kurir grubo oklevetan i neutemeljenim insinuacijama uvučen u priču o prljavim novinarima koji rade za kriminalni klan Darka Šarića. Iako smo ukazivali na činjenice, BIRN se o njih jednostavno oglušio i tako poslao jasan signal da naručilac ovakvo osmišljenog udara na određene medije ipak postoji i da primenjena selekcija podataka nije bila slučajna. Nije bilo slučajno ni ono što je usledilo po objavljivanju teksta. Kad su se potrudili da Danas, jedan od medija u vlasništvu Junajted grupe Dragana Šolaka, učine nevidljivim u priči o korumpiranim medijima, urednici BIRN-a su pustili tekst i tako samo kresnuli šibicu. Raspirivanje vatre krenulo je po oprobanom i toliko puta viđenom modelu, pa su tako BIRN-ov tekst odmah preneli Šolakovi mediji – najpre portali N1 i Nova.rs, da bi televizija N1 naknadno uradila i prilog o toj temi. Šolakov mehanizam za uništavanje konkurencije pokrenuo je sve svoje delove, pa su, sasvim očekivano, tekst preneli i Danas, portal Direktno, nedeljnik Vreme, Crta… koji su takođe deo istog mehanizma.

Da Vas podsetimo:  Zrenjaninski farmer prosuo dve i po tone mleka

Pošto uporno odbija da odgovori na pitanja Kurira, BIRN-u i ovom prilikom upućujemo ono glavno: zašto BIRN, ako nije bio na usluzi ovom mehanizmu, beži od pitanja Kurira, ispravke grešaka i izvinjenja Kuriru?

Redakcija Kurira

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime