Veliko interesovanje za kubanske vakcine

2
1225

 © AFP 2015 Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković izjavila je danas da se dosad toj zdravstvenoj ustanovi prijavilo 150 pacijenata za lečenje kubanskom vakcinom, a da je troje ispunilo uslove za lečenje.

Zdravkovićeva je precizirala da je od 150 prijavljenih pacijenata najveći broj iz Beograda.

„Svi oni su onkološki evaluirani, a njih troje ispunjava uslove da bi bili lečeni ovom vakcinom. Očekujemo da će u roku od 10 do 15 dana pacijenti dobiti prve vakcine“, istakla je Zdravkovićeva.

Kaže da se očekuje da kubanske vakcine u KBC Bežanijska kosa stignu sledeće nedelje.

„Sve informacije se nalaze na sajtu naše bolnice, a otvorili smo i posebnu telefonsku liniji gde pacijenti mogu između 12 i 14 časova da dobiju informacije“, objašnjava direktorka KBC Bežanijska kosa.

Onkolog Sanja Kostić ističe da kubansku vakcinu mogu da prime pacijenti sa karcinomom pluća u četvrtom kliničkom stadijumu.

„Dokumentacija za prijavu za lečenje ovom vakcinom ne sme da bude starija od 30 dana, a onkološki konzilijum odlučuje ko će dobiti terapiju“, ističe Kostićeva.

Kubanski lekar Kamilo Rodrigez 29. novembra dolazi u Srbiju, gde će boraviti mesec dana, a nadgledaće početak primene terapije protiv raka pluća u Srbiji.

Lek se prima u četiri doze, u oba ramena i oba kuka. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, potom još tri puta na 14 dana, a onda po dogovoru s lekarom.

Vakcina će se davati u Institutu za plućne bolesti KCS, Institutu za onkologiju u Kamenici i u KBC Bežanijska kosa.

Rak pluća jedna je od najčešćih malignih bolesti koja pogađa stanovnike Srbije.

rs.sputniknews.com

2 KOMENTARA

  1. Sve vreme pratim ovu temu oko cimavaksa po medijima. Sad vidim, koriste termin lecenje nema ni klinicka studija a ni uvoz neregistrovanog leka kako rece pre dva dana ministar Loncar u parlamentu. O cemu se ustvari radi, ne znaju ni koege koji treba da sprovode to nesto a bez prethodno odobrenog protokola od strane Etickog odbora te tri ustanove. Cujem hoce da zamole da ne ucestvuju u ovom cikusu. Pa ovo je neshvatljivo da politicari a pri tom zdravsveni radnici vajni, koriste ovakvu temu kao promociju svoje stranke. I pored Zakona o lekovima, Pravilnika o ogkasavanju lekova i med sredstava oni samo sto ne stave na bild bordove svoju reklamu toboze zarad pacijenata. Sramota i neka se usaglase ti eksperti jel klinicko ispitivanje (sto samo za 30 ljudi, kakva je to studija sa tolikim brojem) ili uvoz neregistrovanog leka, opet isto pitanje a sto samo za 30 pacijenata. Pitanje svih pitanja da li je agencija za lekove uopste dala saglasnost za ovaj cirkus! Pokusavala sam da pronadjem na njihovom sajtu http://www.alims.gov.rs gde su vrlo vidljive odobrene studije u ovoj godini, cimavax-a – nemaaa. Zalosno je sta se napravi od takve respektibilne institucije gde rade izuzetni experti ali avaj, rukovodstvo mora da bude strucno anonimno ali Radomiru Nikolicu poznato. Molim vas, u ime mnogih zdravstvenih radnika, posaljite pitanje pomenutoj Agenciji da li je odobrila ovu kl studiju i kada.

  2. A sad samo troje…Strucna javnost je zgrozena nacinom gazenja vazece regulative u oblasti lekova a koja je prepisani francuski model. Cela prica je ilegalna.Treci stadijum studije za Cimavax nema dozvolu da se radi u Srbiji, potvrda ne postoji odobrena klinicka studija na sajtu ALIMS. Ako se uvozi kao neregistrovani lek (potvrdio Loncar u skupstini)to je takodje ilegalno jer se na najgori nacin krsi Zakon o lekovima jer neregistrovani biotehnoloski lek prema regulativi možemo da uvezemo iz zemalja u kojima su sprovedene klinicke studije (EU, USA, PIC/s) iskljucivo na ime pacijenta i na zahtev medicinske ustanove u kojoj se pacijent leci a koji mora da bude odobren od Agencije za lekove. I da je i tako pre uvoza leka trebalo je da već postoji spisak pacijenata, a imamo situaciju da se oni tek prijavljuju.Etički odbori tri medicinska centra opet prema Zakonu o lekovima, u kojima bi se radila ova klinicka studija, nisu odobrili studiju sto je preduslov da bi se zapocela kl. studija. .Prema pouzdanim info,jedan od onkologa iz te tri ustanove hoće da odustane od cele priče zbog kršenja zakonskih procedura. Pitanje svih pitanja, zasto niko ne sme da pita Agenciju za lekove da li je izdala dozvolu za izvodjenje klinicke studije ili uvoza neregistrovanog leka. Cujem da iz kabineta Loncara su zabranili svako interesovanje medija… Zasto?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime