Velt: Nemačka pojačava pritisak da se Srbija priključi sankcijama Rusiji

0
31

Nemačka pojačava pritisak na srpske vlasti da se priključe sankcijama protiv Rusije, piše nemački list Velt, čiji izvori iz nemačke vlade navode da bi svrstavanje uz Rusiju imalo posledice po Srbiju.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Berlin zahteva od Srbije da se odluči ili za put u Evropsku uniju ili za partnerstvo sa Rusijom, a neimenovani predstavnik nemačke vlade naveo je za Velt da je nužnost odluke sve veća s obzirom na geopolitički razvoj, prenosi Dojče vele pisanje Velta.

U Berlinu su, kako je navedeno, bili „iznenađeni i razočarani“ kad je Srbija potpisala Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova sa Rusijom, jer „to ne ide u prilog očekivanju da Beograd uvede sankcije Rusiji“.

Taj plan u septembru su potpisali donedavni ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov u Njujorku. Vlasti su kasnije tvrdile da je u pitanju „neformalni plan konsultacija“.

U Berlinu preovladava utisak da je predsednik Srbija Aleksandar Vučić iskusan političar, svestan sadašnje pozicije između EU i Rusije, piše Velt.

„Biće sve neprijatnije sedeti na toj ogradi“, rekao je izvor tog lista.

Navedeno je da Vučić može da očekuje podršku nemačke Vlade ako odluči da vodi zemlju ka EU.

„Ako se odluči za drukčiji put, to će imati posledice“, naveo je neimenovani izvor Velta iz nemačke vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime