Verske zajednice pisale Unesku

0
909

dokPredstavnici šest religija na Kosovu, osim Srpske pravoslavne crkve, podržavaju članstvo Kosova u UNESCO. U zajedničkom pismu čelnim ljudima ove organizacije za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa sveta, oni su zatražili prijem Kosova u nju. U zajedničkom pismu generalnoj direktorki UNESCO-a, Irini Bokovoj, generalnom sekretaru UN, Ban Ki Munom i delegacijama zemalja članica UNESCO-a, naveli su da predstavljaju većinu od 96% populacije Kosova, da Kosovo neguje istorijski međuverski „sklad i saradnju“, iako je „surovi rat uništio“ Kosovo pre 16 godina. Verski lideri podsećaju i na poreklo Majke Tereze sa Kosova i navodno spašavanje jevrejskog stanovništva od strane kosovskih Albanaca – muslimana tokom rata. Pismo su potpisali muftija Naim Trnava – poglavar Islamske zajednice Kosova, Dr. Don Luš Đerđi – generalni vikar Katoličke crkve na Kosovu, pastor Driton Krasnići, vođa protestantske-evangelističke crkve Kosova – Šeh Ljujlzim Šehu, Saveza Sufi tarikata Kosova, Baba Mumin Lama iz derviškog reda Bektašija, i Votim Demiri – predsednik Jevrejske zajednice na Kosovu. Njima se već zahvalio kosovski zamenik ministra spoljnih psolova Petrit Seljimi, koji ulaže dugotrajne i sistematske napore da se Kosovo učlani u UNESCO, a pod pokroviteljstvom samog ministarstva spoljnih poslova u Prištini deluje i međureligijska inicijativa „Interfaith Kosovo“, u okviru koje se takođe lobira za učlanjenje Kosova u ovu važnu organizaciju UN. U nastavku prenosimo u celini (lektorisano) pismo lidera verskih zajednica na Kosovu, preuzeto sa sajta RTK2.

Poštovana gospođo generalna direktorko UNESCO,

Obraćamo Vam se u ime ogromne većine svih verskih zajednica na Kosovu, što predstavlja 96% ukupnog stanovništva Kosova. Molimo vas da razmotrite ovo pismo kao dodatni argument za vašu podršku članstvu Kosova u UNESCO.

Kosovo je uvek bilo raskrsnica civilizacija, carstava i religija. I dan danas, iako većina populacije smatra sebe sunitskim muslimanima, snažno istorijsko prisustvo pravoslavne hrišćanske zajednice, katoličke zajednice, muslimanske bektašijanske zajednice, sufi-muslimanske zajednice, protestantsko-evangelističke zajednice, jevrejske zajednice i drugih zajednica, obogaćuje našu zajedničku državu koju mi zovemo Kosovo. Smatramo da smo zaista blagosloveni ovim blagom.

Da Vas podsetimo:  Sankcije – američka batina za balkanske političare

Mi negujemo istorijski međuverski sklad i saradnju, iako je surovi rat uništio našu zemlju pre samo 16 godina. Kosovo je mesto gde se mlada devojka, po imenu Gonđe Bojađiu, po prvi put založila da postane Majka Tereza celog čovečanstva i gde su plemenite albansko-muslimanske porodice skrivale i spašavale tokom holokausta.

Ovo bogatstvo i raznolikost se moraju čuvati i štititi.

Veliki deo našeg nasleđa je izgubljen kroz istoriju, naročito u poslednjih nekoliko decenija. Svetinje moraju ostati netaknute i da posluže kao svetionik za buduće generacije. Granice carstva dolaze i odlaze, ali bogomolje svih ljudi moraju ostati netaknute. U eri u kojoj živimo, verske zajednice na Kosovu su dale veliki doprinos izgradnji mirnog i tolerantnog društva, u kojem možemo da živimo zajedno i da podržavamo jedni druge, bez obzira na našu nacionalnu, ili versku pripadnost. Ovi napori verskih zajednica na Kosovu deo su izveštaja Generalnog sekretara UN, Ban Ki Muna.

Ovo je razlog zašto snažno podržavamo članstvo Kosova u UNESCO.

Mi nismo političari, ni predstavnici političkih zajednica. Verujemo da bi sekularne vlasti Kosova trebalo da imaju sva sredstva na raspolaganju – pravna, tehnička i finansijska – za zaštitu našeg zajedničkog nasleđa, i da mi, kao verske zajednice, treba takođe da imamo sva sredstva na raspologanju kako bismo izvršili pritisak na današnje i buduće vlade Kosova tako da budu svesne i da se posvete zaštiti svetinja, naših tradicija, nematerijalne i materijalne baštine.

Nadamo se da ćete dati sve od sebe da podržite članstvo Kosova u UNESCO. Ostavljanje naših građana izolovanim i bez direktnog pristupa UNESCO-a neće doprineti našem idealu za zaštitu našeg zajedničkog nasleđa, međuverskog dijaloga i sveobuhvatnog pristupa svim ljudima širom sveta koji neguju mir. Vi, takođe, trebate da uzmete u obzir to da je stanovništvo Kosova veoma mlado i da je njemu potrebno dobro obrazovanje, pristup nauci i povezivanje sa svetskom kulturom.

Da Vas podsetimo:  Miraš Dedeić se sastao sa papom Franjom

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime