Veselo društvo u performansu – Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine …

6
1353
Foto: pixabay.com

Korona virus je stigao i u naše najbliže okruženje. Otkriveni su slučajevi oboljenja u skoro svim okolnim zemljama a najgora je situacija u Italiji, posebno u njenom najrazvijenijem, severnom delu, gde su mnoge regije zatvorene i praktično su u karantinu. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je pitanje dana kad će se oboleli i kod nas otkriti, preporučuju mere zaštite, uveravaju da smo spremni za borbu protiv ove epidemije i naglašavaju da ne treba praviti paniku … i sve je to što se od najkompetentnijih poručuje i u redu i opravdano.

Opravdano je i to što predsednik države brine o zdravlju svojih građana pa i to što je na tu temu održao sastanak sa direktorima relevantnih zdravstvenih institucija u zemlji, na kome je potvrđeno da epidemija kod nas nije stigla, a sudeći prema izveštaju Politike od 27. februara 2020. godine – i neće, jer kako drugačije tumačiti zaključke iz izveštaja da mi, za razliku od onih iz okruženja, nećemo odlagati velike skupove – pogotovu ne sada u izbornoj kampanji, niti utakmice super i drugih liga, pa ni izbore – na kojima, kako je nedavno saopšteno na Glavnom odboru SNS-a, mora da bude nadmašen rekordni rezultat sa prethodnih izbora, što je – mora se priznati, bez masovnih mitinga teško ostvarivo.  

Ovakvom tumačenju ide u prilog i skeč-performans koji je po završetku pomenutog sastanka odigran, u maniru konferencija za štampu koje Predsednik redovno organizuje – na pitanja novinara odgovara on, a u pozadini prisutni ditrektori zdravstvenih ustanova – onda kad ih on prrozove. On saopštava i važnu preporuku, koju će i lično praktikovati – čašicu alkohola, jer mu nastale okolnosti daju dobar razlog za  to. Onda proziva one iz pozadine u stilu – ‘ajde kažite i vi nešto pametno, pa oni redom izlaze za mikrofon, sve trudeći se da ne kažu nešto suprotno od Predsednika, što jednom od njih nije do kraja i uspelo jer je nesvesno upao u polemiku sa Predsednikom – da li je bolji sapun u tečnom ili čvrstom stanju. Ipak, za mene je bio najbolji onaj veselko, koga su retstavili kao pulmolog i alergeolog iz dečije hiruške klinike u Tiršovoj (odatle nam je i gradonačelnik Beograda došao), koji ženskom delu populacije dade jedan koristan savet – uskoro će u Italiji biti velike rasprodaje zbog ovog virusa, pa vi drage dame – vidite sa svojim muževima, onako vešto kako to vi znate, nemojte te rasprodaje da propustite.  

Da Vas podsetimo:  Pismo mame iz Aranđelovca prosvetnim radnicima

Ministar zdravlja na ovom veselom skupu nije viđen – verovatno negde lupa glavu, kako za vreme epidemije održavati mitinge podrške u izbornoj kampanji, a da to bude po pravilima zdravstvene nauke.

Nedostajao je i Mitar Mirić kao muzička podrška sa svojim hitom – Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine.  

* * *

Sam protiv svih – Počeo sam o Predsedniku pa da ga ispoštujem do kraja. Verovatno ste čuli za onaj vic kad vaspitačica u dečjem vrtiću pita decu – Znate li koje ovaj čika na televiziji? Javlja se jedan švrća i kaže – Ja znam! To je voditelj dnevnika.

BIRODI – Biro za društvena istraživanja je ovih dana saopštio podatke o zastupljenosti javnih ličnosti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Po tim podacima, Vučić je na tim televizijama u proteklih pet meseci bio skoro 56 sati, dok su svi ostali iz Vlade, uključujući i kancelariju za Kosovo, zajedno tu bili zastupljeni 22 sata i 57 minuta, što kazuje ko ustvari vodi svu politiku u ovoj zemlji.  

Najviše je bio zastupljen na Pinku, koji vodi njegov drug Željko Mitrović – 33 sata, a treba stići i  kod Olivere Jovićević, Sarape, Marića … pa je to raspoređeno ovako: RTS i Prva po 5 sati, Hapy i O2 po 3 sata i N1 4 sata. Naravno, kad je u pitanju N1, to nije bilo „gostovanje“ istog karaktera, već uglavnom pominjanje u negativnom kontekstu. 

Ako se ovo ima ima u vidu, onda ne čudi ni ono na početku, da je sastanak o epidemiji korona virusa vodio predsednik države, a ne ministar zdravlja.

* * *

Prodata je Komercijalna banka – Predsednica Vlade Ana Brnabić je tim povodom, odgovarajući na pitanja poslanika, odgovorila i na pitanje zašto se prodaje banka koja donosi profit i, sudeći po depozitima u svom portfelju, banka u koju građani Srbije imaju najviše poverenja, rekla da su poziitivni rezultati te banke nastali tek posle 2014. godine, kada je ova vlast promenila menadžment banke – previdevši da ova vlast traje od 2012. a ne od 2014. godine, a da loši potezi ove banke, za koje premijerka kaže da datiraju još od 2006. godine, uključujući i prodaje akcija koje je ondašnja vlast uradila, potiču iz vremena kada je kreator tih, pa i svih drugih ekonomsko finansijskih i bankarskih pitanja bio Mlađan Dinkić, koga je 2012. godine ova vlast odmah preuzela kod sebe, a da pritom nije odgovorila na pitanje Poslanika – da li je i pored svega toga, ta banka, kada je konačno počela pozitivno da posluje, morala da bude prodata.   

Da Vas podsetimo:  Bager ili audi – izaberite sami

Dragiša Čolić

6 KOMENTARA

 1. Безобзиран стратег и манипулатор, Вучић данас има само један циљ : победу на изборима. Ако победи, сви ће га трпети још 4 године. Трпеће га грађани Србије, трпеће га ЕУ и Русија.

  Кренуо је силовито. Упрегао целу СНС, запретио сменом неподобним члановима. Створио климу која бираче, тј како он каже – народ, држи у стању сталне тензије и напетости.

 2. Da li je taj „pulmolog i alergeolog iz dečije hiruške klinike u Tiršovoj (odatle nam je i gradonačelnik Beograda došao)…“, mislio da ce na tim rasprodajama neka od dama koje odu u Italiju po jeftinu nabavku „kupiti“ i korona virus i doneti ga u svoje domove? A onda bi dr Loncar, ministar zdravlja naredio da se i nasi doktori pozabave sto brzom proizvodnjom vakcine protiv vece najezde te posasti u Srbiju i tako srpsku medicinu ucine slavnom u svetu?

 3. Od kako se promenio rukovodni kadar (2014.) krenulo je na ,,bolje,, ali za koga. Novi rukovodioci su prvo desetkovali broj zaposlenih, postavili normu koliko moraju da ,,uvale,, plasticnih kartica, povecali sumu za odrzavanje tekuceg racuna i znacajno povecali proviziju banke za placanje komunlnih i ostalih racuna ….Tek toliko. Rezultat takve ,,epohalne,, promene su veliki redovi u banci . Nazdravlje nam…..Kad dodju profesionalci (Slovenci i Amerikanci) ima da nam deru kozu, da nas sisaju, da nas… radice sta god pozele jer ih stititi guverner Srbije (Jorgovanka Tabakovic). Ona je zdusno stitila do sada sve strane banke. Za nase novce ona skrece vodu na njihovu vodenicu a na nasu stetu.

  • Dobro ste primetili kuda su vodile ta smišljene bankarske promene aktuelne vladajuće strukture. Sve što ste konstatovali, od od prve do zadnje reči je apsloutno je potpuno tačno! I sada, moj komentar mogu završiti jednim isečkom iz pesme čuvenog dr Neleta Karajlića, „…a ko j*be narod naš!…?“

  • Ti bi „Svedoče“ samo da ti se vrate Boris Tadić , Vuk i Dana Drašković , Beba Popović …da Čeda Jovanović bar bude premijer, da Žarko Korać usmerava kuda treba da ide „intelektualna elita“ Srbije. Na tvoju zalost, mnogi su se razočarali u ono što je Srbiji doneo 5. oktobar 2.000. godine.

   https://www.youtube.com/watch?v=W_tScj9Hbp0
   INTERVJU: Džo Bagerista – Razočarao sam se u 5. oktobar i u političare iz DOS-a! (22.06.2017)

   Ljubisav Đokić – Džo Bagerista
   Jedan od “heroja iz naroda” 5. oktobra, čuveni bagerista Džo ostaće zapamćen za mnoge buduće generacije. Postao je slavan tako što je na svom bageru predvodio protestante ka zgradi RTS-a.
   Međutim, nije mnogo vremena prošlo od čuvene revolucije, kada se i pokajao zbog podrške tada novoj vlasti. Počeo je javno da govori protiv demokrata, tvrdeći da je “sve bilo uzalud“. Svoj legendarni bager rasprodao je u delovima. Kako je ispričao u jednom intervjuu, niko nije želeo da otkupi ovaj simbol petooktobarske revolucije, pa je morao nekako da ga “unovči”, jer svoju funkciju odavno nije vršio.
   Poslednje što se o njemu zna je da je, krajem prošle godine, dobio politički azil u Nemačkoj gde sada živi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime