Vesić kupuje deci tablete od naših para, Telekomu 5,5 miliona € razloga za zadovoljstvo

0
131

Grad Beograd učenicima od trećeg do šestog razreda kupuje tablete od “Telekoma” kome, samo zato što je tako “lakše i brže”, plaća 5,5 miliona evra. Sav ovaj novac i tableti dakako neće osloboditi roditelje od kupovine udžbenika.

Stručnjaci ovaj Vesićev vid marketinga ocenjuju kao paradoksalan te kao vid pomoći “Telekomu”.

Prema najavama zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, Grad Beograd će učenicima od trećeg do šestog razreda osnovne škole kupiti 67.592 tableta kineskog proizvođača „Lenovo”, ukupne vrednosti 5,5 miliona evra. Kako je objasnio, nabavka je prepuštena “Telekomu” od koga je Grad kupio tablete uz obavezu da novac uplati u naredne tri godine.

To što Grad nabavku nije izvršio preko tendera, Vesić je pravdao rečima da je to bilo “lakše i brže” kao i da kupljeni tableti u maloprodaji koštaju 40 ili 50 evra više od cene koju je Grad platio. Nova.rs od “Telekoma” još uvek nije dobio odgovor da li je raspisao javnu nabavku za kupovinu tableta, koju nismo uspeli da nađemo, i ako nije da li to planira da uradi ili tablete kupuje na osnovu međudržavnog sporazuma sa Kinom.

Programski direktor “Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić kaže da Srbija međudržavne sporazume često koristi kako bi se izbegao tender i da bi se roba kupila od firme sa kojom unapred postoji dogovor.

– Cena koja se na kraju plati može biti u najboljem slučaju ista onoj koja bi se postigla na tenderu, a u najgorem je značajno veća – napominje Nenadić.

Profesor ekonomije na FEFA fakultetu Goran Radosavljević objašnjava da su tenderi uvek najbolje rešenje, ali da su oni u Srbiji u poslednjih deset godine praktično ukinuti i da se Zakon o javnim nabavkama u potpunosti zanemaruje.

Da Vas podsetimo:  Korona virus i vakcine: Nemac se 217 puta vakcinisao protiv kovida

Bez obzira na tablete, roditelji ipak moraju da kupe komplete udžbenika, koji se kreću od 8.000 za treći razred, do čak 15.000 iznosi prosečan komplet udžbenika za šesti razred.

Stručnjaci kažu da je deci i roditeljima trebalo pomoći na pravi način, a da se ovako sve stavlja u jedan negativan kontekst.

– Imamo paradoksalnu situaciju da neko nudi besplatne udžbenike koje država neće da prihvati, a sa druge strane troši budžetska sredstva da bi malo pomogla “Telekomu” koji je očigledno u nekim problemima. To je potpuno pogrešno – zaključuje dr Radisavljević.

izvor:http://luftika.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime