Vesti, laži i mulj

0
1059

obrenovac

Voda i vatra su dobre sluge, ali zli gospodari, kaže narodna poslovica. Pomahnitala bujica ruši sve pred sobom, a u mutnoj vodi se nađe svašta. Tako su zluradi, dežurni kritičari i kritizeri, špekulanti, profiteri, politički oponenti i svakojaki ljudski “moralni mulj” (inače navikli da love u mutnom), osetili priliku da ispolje svoje zlo, šireći dezinformacije i praveći paniku kod ionako prestravljenog naroda.

Najveći broj dezinformacija se širio društvenim mrežama, a posebno na Tviteru. Pa smo na taj način “obavešteni” da je Obrenovac “žrtvovan” radi Beograda jer je, navodno, voda skrajnuta tamo kako bi se spasla prestonica! “Upozoreni” smo da će pola Srbije biti pod vodom! “Saznali” smo da su za katastrofu krive HAARp antene! Ubrzo se raširila “dobronamerna vest” da voda u Beogradu nije zdrava za piće, potom “informacija iz pouzdaog izvora” da će prestonica i dobar deo Srbije ostati bez struje, da stotine leševa pluta u Obrenovcu… Nizale su se lažne prijave na SOS telefon… I tako dalje… Šta reći – zlo nikada ne spava!

No, da ne grešimo dušu. Gore pomenuti su u “debeloj” manjini! Upravo, zahvaljujući korisnicima društvenih mreža koji su prenosili istinite, važne informacije, spaseni su mnogobrojni životi.

Sve pohvale treba uputiti i radio amaterima, koji su dali maksimalni doprinos na spasavanju ugroženih u poplavljenim područjima.

U one koji se nisu “proslavili” – spadaju i strani mediji – pisani i elektronski, koji nisu znali , (možda nisu bilo obavešteni, kao nekadašnji predsenik SRJ), ili nisu hteli, smeli da odmah jave svetu vest o katastrofi u Srbiji… Ili, možda nisu “prepoznali” da je to SVETSKA vest?! U to ne ulazimo. To ostavljamo njihovoj savesti!

Izgleda da ih je ta ista savest pomalo počela da peče, pa su je delimično “oprali”, (bolje ikad, nego nikad) i posle nekoliko dana sa naknadnom svešću, shvatili razmere katastrofe i “pokajnicki”, objavili opširne izveštaje sa terena… Možda su ih malo “prodrmale” i kritike Novaka Đokovića koje je uputio na njihov račun, oštro ih opomenuvši da “potcenjuju u svojim izveštajima veličinu onoga što se dešava u Srbiji i Bosni”. Prozvani mediji, među kojima je BBC, posle toga, direktno je uključio Đokovića u program, koji je preneo svetu istinu o događajima u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  (Ne)efikasnost postupanja nadležnih državnih organa u slučajevima pretnji upućenih medijskim radnicima putem interneta

Domaći mediji, su se profesionalno poneli, objektivno informišući javnost o razmerama katastrofe i sitiaciji na ugroženim područjima, kao i o ogromnim naporima koji se ulažu na sanaciji posledica poplava. Prenosili su informacije nadležnih institucija ne upuštajući se u bilo kakave procene o broju stradalih niti visini štete. Kako reče ministar kulture Ivan Tasovac: „novinari, snimatelji fotoreporteri su pokazali najlepše lice profesije i zanata!” U pravu je, uz malu ogradu, ne baš svi! Znate na koje mislimo!

Na kraju, moram (delimično) da “iskočim” iz teme. Sve pohvale svim volonterima, svoj omladini, koja je pokazala maksimalnu solidarnost i saosećanje sa unesrećenima. I nije tačno da nam je omladina lenja, da neće da radi, da je indolentna, nezainteresovana za sve(t) oko sebe, kako joj, opet, neki zli ljudi olako lepe etikete! Baš suprotno – to su vredna, radna, pametna deca! Samo im treba dati šansu!

Ljuba Đorđević

medijasfera

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime