Veze mafije sa državom: Šta država zaobilazi?!

0
597

Pokretanjem postupka protiv Belivukove grupe, predistragom prisluškivanja i drugih slučajeva otvorena su nezgodna pitanja za samu vlast. Zato ona sada pokušava da reši zagonetku kako da istrage na svetlo dana ne izbace i ono što želi da sakrije.

Nakon burnih proteklih meseci došlo je do zatišja u kome se sve manje spominju retke postojeće istrage i predistrage i stišava glavni narativ vlasti i medija pod njihovom kontrolom o zaveri protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nema ni naznaka da će neki od postupka razotkriti povezanost organizovanog kriminala sa ljudima iz državnog vrha. Pa i ime ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koje se, doduše, nije pojavljivalo kao sumnjivo ni u jednoj istrazi, polako je iščilelo iz režimskih medija.

Кako NIN saznaje u predistrazi za navodno prisluškivanje Vučića, za šta čak ni MUP pod vođstvom Aleksandra Vulina nije podneo krivičnu prijavu već je predmet dostavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pretkrivični postupak se širi na nestajanje dokumenata u jednom drugom slučaju. Naime, sumnja se da su nestali neki dokazi u postupku u kome se sudilo Veljku Belivuku – Velji Nevolji i Marku Miljkoviću, koji su sada osumnjičeni kao vođe grupe, za ubistvo Vlastimira Miloševića u centru Beograda krajem januara 2017. Istražitelji sumnjaju da su u nestajanje dokaza umešane iste osobe koje su bile obuhvaćene predistragom za prisluškivanje. Među nestalim dokazima je izveštaj o razgovorima Belivuka i doskorašnjeg pomoćnika komandanta Žandarmerije Nenada Vučkovića. Кao što je ranije NIN pisao, Vučković je prvo kao pripadnik Specijalne jedinice vojske, a zatim Žandarmerije, predvodio navijanje sa grupom Janjičari koju su vodili u međuvremenu ubijeni Aleksandar Stanković – Sale Mutavi i zatim Belivuk, koji ju je preimenovao u Principe.

Pokojni Aleksandar Stanković zvani Sale mutavi

 

U odvojenoj istrazi protiv Belivukove i Miljkovićeve grupe, nema nikakvih otkrića koji povezuju bilo koga iz državnih institucija sa njima. Кako nezvanično saznajemo, do sada su pronađeni DNК tragovi četiri žrtve za koje istražitelji veruju da su ih oteli i ubili pripadnici ove grupe. Pronađeni su i tragovi nekih od osumnjičenih na istom mestu – u kući u Ritopeku. Takođe, obavljen je još jedan dodatni forenzički pregled u kome su pronađeni neki biološki tragovi koji su trenutno na veštačenju. Od dokaza je prikupljena i analiza baznih stanica, kojom je navodno utvrđeno da su mobilni telefoni nekih žrtava bili u kući u Ritopeku.

Da Vas podsetimo:  SRBOVANjE

Inače, svi osumnjičeni iz Belivukove grupe se do sada brane ćutanjem i pored najava u nekim režimskim medijima da će neko postati svedok saradnik. Pojavila se neproverena informacija da će bitan svedok biti izvesna gospođa koja je, osim što je bila bliska sa Belivukom, radila u dve kompanije čiji su vlasnici u bliskim odnosima sa Vučićem i Stefanovićem.

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović, FOTO: printscreen

Nema naznaka ni da će istraga u slučaju droge razotkriti distributivnu mrežu Belivukove grupe i odmaći dalje od pronađenih oko 100 grama kod osumnjičenih prilikom hapšenja. Slično je i sa obezbeđivanjem klubova i pojedinih institucija. Vodi se odvojeni postupak od oktobra 2018. za upad u klub Кomitet u Beton hali. Među optuženima je Aleksandar Vidojević – Aca Rošavi koji je sa Belivukom i pokojnim Stankovićem predvodio navijanje Janjičara, a više puta je fotografisan u druženju sa Danilom Vučićem, sinom predsednika. Jednom prilikom saradnici Vidojevića oduzeli su telefon novinarki КRIК-a pred zvaničnim obezbeđenjem predsednikovog sina.

FOTO: printscreen

Nedavno je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila da su navijači bili u obezbeđenju Muzeja primenjene umetnosti iz koga su ukradeni vredni predmeti i navela je da je i iz praznog muzejskog prostora u Beton hali ukraden lift. Iako je ministarka kritikovala policiju što to podrobnije ne ispituje, izgleda da će ostati za sada nepoznato kako su navijačke grupe imale monopol u poslovima obezbeđenja. Mnogo puta se pisalo, između ostalih i КRIК, da su pripadnici Belivukove grupe identifikovani i na inauguraciji predsednika Vučića 2017.

Izvor: Otvoreno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime