Vežite Vučića, ne poštuje Zakon

0
1090

vucic-u-sleperu-2Upravi saobraćajne policije MUP-a Srbije podneo sam prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja.

PRIJAVA protiv Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Srbije, na osnovu člana 30 Zakona o bezbednosti saobraćaja („Službeni glasnik RS“ br. 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 – US, 55/14)

Aleksandar Vučić je 7. novembra 2016. godine otvorio deonicu autoputa Ljig-Preljina i tom prilikom se provozao šleperom kroz tunel Šarani. Teretnim vozilom je upravljao Dmitar Đurović, direktor JP Koridori Srbije. Tokom ove propagandne predstave, premijer Vučić je pre i tokom vožnje šleperom pozirao pred televizijskim i foto kamerama. Na snimcima se jasno vidi da u šoferskoj kabini postoje sigurnosni pojasevi, ali da ih vozač i suvozač – Đurović i Vučić – nisu propisno vezali. Na taj način su prekršili odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Premijer Vučić je prekršio član 30 ZOBS-a, koji određuje da „vozači i putnici u motornom vozilu u kome su ugrađeni, odnosno postoje mesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, dužni su da u saobraćaju na putu koriste sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila“. Svojim bahatim i nemarnim ponašanjem Vučić je ugrozio bezbednost u saobraćaju i to u prisustvu brojnih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji nisu ispunili svoju zakonom propisanu obavezu da reaguju i spreče izvršenje ovog prekršaja.

S obzirom na dokaze Vučićevog nezakonitog ponašanja Uprava saobraćajne policije obavezna je da primeni ovlašćenja i primereno kazni izvršioca prekršaja, kao što je određeno članom 3 i 4, stav 1. ZOBS-a u kome se navodi da je saobraćajna policija nadležna „da prati stanje bezbednosti saobraćaja na putevima, vrši kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima i nadzor u sprovođenju propisa i preduzima druge mere koje se odnose na bezbednost saobraćaja na putevima“.

Da Vas podsetimo:  Mihajlović predložila Hilu strateško partnerstvo sa SAD kakvo Srbija ima sa Rusijom i Kinom

vucic-u-sleperuZakonom o bezbednosti saobraćaja je propisana novčana kazna od 5000 dinara, dok Zakon o prekršajima („Službeni glasnik“ 101/05, 116/08 i 111/09) u članu 34 predviđa i propisivanje kaznenih poena u rasponu od 1 do 18, kao i zabranu upravljanja motornim vozilima od 30 dana do jedne godine, što je predviđeno članom 52 istog Zakona. U skladu za odredbama Zakona o prekršajima, član 39-40, kojim se određuje način odmeravanja kazne, treba imati u vidu da je Aleksandar Vučić vršilac najviše političke funkcije u Srbiji, tako da je zloupotrebom službenog položaja, zbog koga ga službenici MUP-a nisu na licu mesta sprečili u izvršenju nezakonitih radnji, dao izuzetno loš primer drugim vozačima i time na najozbiljniji način ugrozio bezbednost u saobraćaju. Zbog svega navedenog logično je pretpostaviti da Vučić zaslužuje maksimalnu kaznu. Iako član 37 Zakona o prekršajima predviđa i određivanje zatvorske kazne, u ovom slučaju pedagoški korisnija bi bila kazna radom u javnom interesu do 120 dana, koja bi Vučića naterala da prvi put u svojih 46 godina radi nešto od javnog interesa. Jedinstvenu kaznu potrebno je, kako je propisano članom 56 Zakona o prekršajima, objaviti u svim medijima koji su prenosili foto i video snimke izvršenja prekršaja. Troškovi javnog objavljivanja presude, najkasnije 30 dana od njene pravosnažnosti, kao što je propisano, idu na teret kažnjenog Aleksandra Vučića.

Saobraćajna policija je 7. novembra 2016. omogućila Vučiću da na javnom skupu, pred brojnim domaćim i stranim državnim funkcionerima, spontano okupljenim gledaocima i novinarima ugrozi bezbednost u saobraćaju. Adekvatnim postupanjem po ovoj prijavi šteta neće biti uklonjena, ali Uprava saobraćajne policije ima priliku da dokaže kako su svi građani Srbije, pa i Aleksandar Vučić, jednaki pred zakonom.

Naravno, zakonske sankcije treba primeniti i nad Dmitrom Đurovićem, saučesnikom u Vučićevom marketinškom kršenju Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Da Vas podsetimo:  Da li su propusti nadležnih doprineli zločinu

O postupku koji je Uprava saobraćajne policije pokrenuti povodom ove prijave, molim Vas da me obavestite na moju e mail adresu.

Podnosilac prijave: Predrag Popović

www.predragpopovic.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime