Vidim da su dvorski novinari presrećni

0
801

Šeruju slike, razmenjuju lajkove s kancelarkom za medije, postavljaju egzalitrane statuse. I jasno mi je odmah – biće putovanja…

MedijiU dirljivom, poetskim opisima prebogatom tekstu o inauguraciji, “Politika” prenosi atmosferu “iza kulisa”, primećujući, između ostalog: “Iako su novinari strahovali da će, kao što se to do sada dešavalo na svim važnijim skupovima, biti zatvoreni u pres-sobi, ovog puta to nije bio slučaj. Tako je više od pet stotina izveštača imalo priliku da zaviri u svaki kutak palate i pre gostiju”.

Ovaj potresni pasaž ipak nije posvećen svim izveštačima. Jer, svet dnevnog novinarstva u majčici Srbiji, deli se na dve grupe: ima izveštača jednih (onih koji su dovezeni raspalim autobusima, dok su verovatno proklinjali boga i svoju sudbinu) i izveštača drugih – dvorskih, koji rade za “poželjne” i podobne medije, onih koji su za ovu priliku bili doterani, sveže frizirani, ponosni na sebe i svet koji ih okružuje.

Život tih drugih svakako nije lak – ja sam, recimo, davne 2002. putovala u Njujork s Vojislavom Koštunicom, zarekavši se da je to poslednji put i da ću ubuduće radije okopavati cveklu za nadnicu, nego preživljavati ono što se takvim prigodama izdržati mora. Trpiš kancelare, savetnike, naloge, budalaštine, dres-kodove, smeškaš se kad ti do smeškanja nije, savijaš kičmu kako bi “platio” to što su ti ukazali milost i poveli tebe, a ne nekog drugog.
Ipak, deluje mi da ovi dvorski – ovi što su već dve-tri godine redovan inventar svakog putovanja Aleksandra Vučića, istinski uživaju u tome i kao da su stvoreni za takvu službu.

Tamara Skrozza

www.cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime