Vila Albedo: U susret jubileju

4
1326

U susret jubileju, desetogodišnjici od osnivanja
VILA ALBEDO – prvenac seoskog turizma šabačkog kraja

vila6

Jevrem Obrenović je znao da neguje visoki stil. Ovo je prilika da uživate na njegov način.

Na putu gde su se, pre sto godina, sukobile dve kralјevske vojske, u podnožju herojskog Cera, na stotinjak kilometara od Beograda i desetak minuta vožnje od Šapca, nalazi se Vila Albedo, etno centar za razvoj turizma i kulture.

vila5

Smeštena u srcu Pocerine, među brežulјcima, koji podsećaju na živopisne predele nadaleko poznate francuske Provanse. Valovito, pitomo, bogato plodovima, od kojih se pripremaju domaći specijaliteti, našla je svoj mir u prelepom pocerskom pejzažu. Izgrađena je i opremljena, tako da prati dva stila istog doba – Jevremovog, seoskog i gradskog. Šetajući kroz nju, imate utisak da šetate kroz vreme. A da celi doživljaj bude potpun, autentičan i za dugo sećanje, sačuvaćete i kroz miris i ukus specijaliteta, pripremanih po recepturi baka ovog kraja, a posluženih u ambijentu po želјi gosta. U vili Albedo se odmara i uživa sa stilom!

S puno entuzijazma, porodica Kovačević počela je, osamdesetih godina prošlog veka, da gradi ovo gazdinstvo. Iako je 2006. godine počela sa radom, kada su Mica i Cane Kovačević odlučili da kreativno provode penzionerske dane, ona se i danas stalno renovira, dograđuje, ulepšava, uvek u potrazi za višim kvalitetom, prilagođavajući se potrebama ukusa gostiju, ali i strogim standardima turističke ponude Srbije. Kada se radi o seoskom turizmu, ovde su, u jednom paketu slamarice, etno eksponati, i to tradicija, klima uređaji, mašine za pranje posuđa, ćilimi i internet, domaći specijaliteti i normativi hrane – priča nam svoju priču Mica, vlasnica Vile Albedo.

vila4

Vila Albedo je, 2011. godine, dobila najviše priznanje koje se dodelјuje u turizmu Srbije – Turistički cvet, za značajna ostvarenja i doprinos u razvoju turizma Srbije.

Da Vas podsetimo:  Hrvatska kifla i NATO pekari

Penzionerka Milojka Mica Kovačević, celi radni vek (35) provela je u Šabačkom muzeju. Institucija joj je, u dugim godinama rada, pomogla da razvije sklonost prema tradiciji i umetnosti. Izuzetno vitalnog i kreativnog duha, ova mlada penzionerka, odmah po odlasku u penziju, krenula je da gradi nešto što Šabac nije imao, osim nekoliko manifestacija u Gradu, a to je turizam! Seoski, jer je Vila u seoskom ambijentu, sa kakvog tla je krenula u život. Oko 25 godina provedenih u centru grada, u komfornom stanu, sa centralnim grejanjem, nisu je pokolebali da tu ostane. Kako kaže, mirisi i ukusi sela, sećanja – pobedili su. Zauvek! ,,Treba doživeti lepotu buđenja dana, koja vas mami da ustanete i izađete. U stanu nisam videla ni izlazak, ni zalazak sunca, niti znala kad je pun mesec, koji ne da da zaspite tražeći vaše društvo…“ Vila Albedo je kao nekakav svojevrsni kulturni centar, čitavu deceniju stecište umetnika, kreativnih ideja sa cilјem unapređenja kvaliteta života na selu, sprovodeći svoje aktivnosti u saradnji sa decom.

vila3

Bračni par Kovačević pokazao je da su im penzionerski dani postali pokretačka snaga za stvaranje ambijenta za opuštanje i prijatne trenutke. Zato i ne čudi što mnoge porodice, ali i penzionerska udruženja iz svih krajeva Srbije, hrle da se, u bujnoj bašti porodice Kovačević, osveže bunarskom vodom, domaćom orahovačom, kiflicom i vanilicom. To je kod Mice uvek sveže, i svaki putnik namernik, u bilo koje doba, biće dočekan kao drag gost, neretko, i kao rođak. Srdačno, prijateljski, dobronamerno! Zato se gosti ovde uvek vraćaju!

vila2

Naziv albedo dolazi od latinske reči „albus“ što znači beo, jer svi objekti na imanju su bele boje, jednostavne arhitekture. Međutim, bela boja izrasta iz zemlјe i ide ka oblacima, izdižući se iznad Varne, kao bela lepotica, koja dodiruje bele oblake, asocirajući na čistotu i nadu, u dosta složenim današnjim vremenima. Zato boravak u ovom ambijentu, u vrtu poezije, slika, među cvrkutom ptica, jeste čistilište duše i prostor za napajanje pozitivne energije.

Vila Albedo od Varne do Ivanova

Da Vas podsetimo:  Ekskluzivno otkrivamo: DPS uvodi telekomunikacioni mrak za opoziciju do ponoći 30. avgusta

Sa svih meridijana, dolaze slikari da uživaju u pocerskom ambijentu, a mnogi da, u inspiraciji, stvore umetnička dela. Posebno je dobra saradnja sa ruskim slikarima. U ovoj vili, do sada, organizovano je 18 likovnih kolonija, u poslednjih 10 godina.

vila1

Ostali su upamćeni i muzički kampovi s profesorom Arbom Valdnom, iz Kelna, svetskim stručnjakom u oblasti pedagogije klavira, koji, na nekoliko destinacija u svetu, ima privatne škole, od kojih je i ova u Srbiji, a organizuje se u saradnji s Muzičkom školom u Šapcu. Takođe, s našim vrhunskim gitaristom Darkom Karaićem, organizuju se radionice gitare. Zanimlјiv događaj je i etno dvorište, koje se održava u jesen, a predstavlja promociju starih zanata, domaće radinosti i predavanja o održivosti ruralnog turizma u Srbiji.

Vila Albedo i lokalna zajednica

vila

Porodica Kovačević nesebično ulaže svoju energiju u podršku meštanima smatrajući da je društvena odgovornost posebno neophodna u ovom poslu. Tako ova porodica, svojim aktivnostima, doprinosi da Varna bude čistija i lepša, smatrajući to svojom obavezom, jer je selo, zbog ove vile, ucrtano na turističku mapu Srbije. Sa meštanima ima dobru saradnju, kupujući od njih, za svoje goste, neophodne proizvode. Gostima preporučuje i izlete i obilazak Šapca, u kojem su, nedavno, otvoreni novi trg, hotel i moderna postavka. Mica uvek toplo preporučuje izlet na planinu Cer i selo Lipolist, nadaleko poznato po ružama, a inače jedno od najlepših na području Šapca. Tu je i Ašikov grob, Šabačka tvrđava, kao i manastiri Petkovica, Čokešina, Radovašnica, Kaona.

Marko JELIĆ
Fotografije: Vila Albedo

4 KOMENTARA

  1. Imao sam priliku nedavno da boravim u Vili Albedo. Svaka cast na originalnosti! Fantastican je utisak. sve pohvale gazdarici Mici Kovacevic

    • Vila je bozanstvena. Najbolja domaca jela sam probao u Vili Albedo. Ambijent nestvaran, a ljubaznost iznad proseka za Srbiju.
      Ceo ambijent je za dugo secanje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime