Virtuelna šetnja: Beogradski spomenici Velikog rata

0
1088

Virtuelna šetnja i predavanje „Spomenici i spomen obeležja Velikog rata u slobodarskoj istoriji Beograda“, namenjena deci, roditeljima, bakama i dekama zainteresovanim da saznaju više o slavnim danima naše istorije, održaće se u utorak, 18. aprila u 11 sati u Crvenoj sali Dečjeg kulturnog centra.

svetisavassasdaaaKako je izgledao razrušeni Beograd, značenje spomenika na Košutnjaku, Kalemegdanu, Dunavskom keju, Avali, čuveni govori majora Gavrilovića i Augusta fon Makenzena, priča o Nadeždi Petrović praćena izložbom slika, priča o Franš d’ Epereu, Arčibaldu Rajsu, Milunki Savić, Nikoli Pašiću, Dimitriju Tucoviću, Gavrilu Principu, biće neke od tema Stanislave Božović, istoričarke umetnosti koja će govoriti o pečatu koji je Prvi svetski rat ostavio na prošlost Beograda, najavila je opština Zvezdara.

Mnoštvo ilustracija, retkih slajdova i fotografija, dramski fragmenti iz predstave „Vreme časti i ponosa“ u izvođenju Lepomira Ivkovića i Boška Puletića, dramskih umetnika Narodnog pozorišta, kratki igrani film „Moj pradeda superheroj“, autora Vuka Vukomanovića- praunuka Momčila Gavrića, najmlađeg podoficira na svetu, upotpuniće ovaj multimedijalni događaj.

Muzičke sekvence posvećene Beogradu izvodiće vokalna grupa „Nađi svoju zvezdu“ uz klavirsku pratnju Snežane Despotović, a poznate pesme poput „Marša na Drinu“ i „Kreće se lađa Francuska“ izvešće Dečji duvački „Bras orkestar“ Muzičkog centra Pančevo.

„Prošlost kao zalog predaka za budućnost“ i „Ono što se više poznaje, više se i voli“ neke su od poruka g-đe Božović, autora Virtuelne šetnje Beogradom. Predavanje treba da podstakne Beograđane da sa decom i unucima zaista prošetaju, upoznaju i podsete se mesta, ljudi, vrednosti, vremena koji zaslužuju našu pažnju i poštovanje.

Organizatori predavanja su Dečji kulturni centar Beograd i Savez udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, koji na ovaj način učestvuju u obeležavanju manifestacije Dani Beograda.

Ulaz je slobodan.

www.dobrevesti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime