Više nema izbegavanja ‘plavih koverata’

1
766

7005-koverta-580x0Neprimanje službenih dopisa, tzv. plavih koverti, na kućnoj adresi ili u pošti više ne znači da poziv ili opomena nije uručena, upozoravaju iz Komore izvršitelja.

Komora izvršitelja objavila je danas detaljno obaveštenje o funkcionisanju sistema po kom se sprovodi izvršenje povodom medijskih navoda po kojima su penzionerima izvršitelji blokirali račune bez njihovog znanja.

Komora je ukazala da navike građana oko primanja sudske pošte u Srbiji treba da se menjaju, jer su se promenili i propisi.

– Ne funkcioniše više ono što su svi radili godinama, da ne prime plavu kovertu i da ih to oslobađa odgovornosti, na primer za prekršaje ili neplaćene račune – ističe se u saopštenju.

Prema važećim propisima, kada poverilac pokrene postupak za sprovođenje izvršenja, odnosno za naplatu komunalnog potraživanja, izvršitelj donosi Zaključak o izvršenju.

Kod komunalnih potraživanja – odnosno potraživanja na osnovu drugih verodostojnih

Kurirom bi moglo da bude i mnogo skuplje

Takođe se ukazuje da se u Predlogu novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji je sada u javnoj raspravi, čak predviđa da se promeni način dostave, kako bi bilo sigurno da je dužnik obavešten.

Po predloženom rešenju, izvršitelji bi morali preko kurira da dostavljaju rešenja o izvršenju što će kako se navodi drastično postupeti troškove dostave, koje će opet plaćati dužnici.

isprava, izvršitelj za najmanje 25 dana mora dva puta da pokuša da uruči dužniku na njegovoj adresi prebivališta Zaključak o izvršenju, a u slučaju da ne uspe da pronađe dužnika na adresi iz lične karte, dostavljanje vrši isticanjem Zaključka na oglasnoj tabli suda.

Neopohodne podatke o dužniku i njegovoj imovini, izvršitelj pribavlja od PIO Fonda, Poreske uprave, Katastra nepokretnosti, banke, MUP-a, matičara, ukazuje Komora izvršitelja.

Da Vas podsetimo:  DA BI ZAŠTITIO SEBE Dačić oterao legendu SPS Škundrića

Dužnik, kako se navodi, ima rok od osam dana da plati dug i troškove, odnosno pet dana da uloži prigovor, čime se ne odlaže izvršenje.

Troškovi izvršnog postupka zavise od visine potraživanja i radnji koje je izvršitelj preduzeo, pa tako ukoliko dužnik plati dug u roku od osam dana, oslobađa se obaveze plaćanja 50 odsto izvršiteljskog honorara.

Propisana je i mogućnost pritužbe na rad izvršitelja, a nadzor nad njegovim radom vrši i Ministarstvo pravde i Komora izvršitelja Srbije.

dnevno.rs / mondo / foto: pixabay.com

1 KOMENTAR

  1. Prigovor je samo fingiranje i iznudica novog novca. Ovo sa izvrsiteljima je cisto reketiranje siromasnog stanovnistva. Svakodnevno plene i oduzimaju od gradjana. Trebalo bi organizovati kontra udruzenje koje bi savetovalo gradjane i kontrolisalo ispravnost rada izvrsitela. Njihov glavni argument je verodostojna isprava nekog komunalnog preduzeca, operatora, parking servisa i slicnih organizacija. Najcesci blef koji koriste svi koji naplacuju preko izvrsitelja je sto se njihove verodostojne isprave ne proveravaju, nego se prihvataju, pa kroz njih mogu svasta da montiraju. A najveci blef je sto su svi oni po izdavanju racuna za naplatu bili u obavezi da plate PDV. Kako oni dokazuju da su platili. Normalno da nisu. Ako nema dokaza da su platili PDV ona isprava nije validna.Znaci da izvrsitelji koje bih nazvao drugim izrazo Šićardžije , a zajedno sa onim za koje naplaćuju i Zulumćari koriste situaciju neinformisanosti građana i otimaju novac. Ima na ovu temu jos mnogo da se kaže. Ne znam da li se neko ozbiljno bavi ispravnošću ra da Šićardžija, ali to postaje ozbiljan problem za gradjane.
    Pozdrav

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime